El Departament de Cultura i l'Ajuntament de Tarragona refermen el seu compromís per la conservació del patrimoni romà de la ciutat

Una comissió bilateral entre les dues administracions i una taula de gestió amb experts faran seguiment dels acords

Redacció.-El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona han ratificat el seu compromís amb el patrimoni mundial de la ciutat i han anunciat diferents actuacions i compromisos econòmics per garantir-ne la seva preservació. L’acord s’ha fet públic aquest dijous, després de la reunió mantinguda aquest migdia a Tarragona per delegacions de les dues administracions, encapçalades per l’alcalde de de la ciutat, Pau Ricomà, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Íbar.
Un cop aprovats els pressupostos de la Generalitat, les dues administracions signaran un conveni que garanteixi el manteniment i la conservació preventiva dels recintes de la ciutat inscrits com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Aquest conveni, de quatre anys de durada, preveu l’aportació plurianual de 100.000 euros per part de cadascuna de les dues institucions.
El desenvolupament de les actuacions contemplades en el pla director de la muralla ha estat un dels temes principals de la trobada. Per a l’any vinent es preveu l’inici de les actuacions a la murall amb una inversió total de 684.000 euros, aportats a parts igual per les dues administracions, per intervenir en diferents trams de la fortificació romana, començant pel de la baixada del Roser.
Pel que fa l’amfiteatre de la ciutat, s’estan enllestint, per part municipal, les actuacions que han de permetre, a curt termini, la reobertura i visites a l’arena de l’equipament. L’obertura de la graderia i la celebració d’espectacles a l’interior del recinte queden supeditades a una segona fase de la intervenció.
Cada tres mesos es durà a terme una reunió de la nova Comissió Permanent Bilateral de Patrimoni Mundial, entre Generalitat i Ajuntament, que farà seguiment del compliment de les actuacions previstes. Aquest nou òrgan serà complementat per una Taula de Gestió del Patrimoni Mundial de la qual, a més de les administracions competents, en formaran part entitats vinculades al patrimoni de Tàrraco, com la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueològia Clàssica (ICAC), el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) i l’Arquebisbat de Tarragona, entre d’altres.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha remarcat que la reunió ha estat “molt efectiva, ja que ha permès ratificar la disposició absoluta del Departament de Cultura dela Generalitat en un tema tan sensible com el patrimoni i ha suposat un impuls en la concreció de les actuacions a dur a terme a curt termini. S’ha constatat la importància de garantir un bon manteniment dels espais monumentals”.
Per la seva banda, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Íbar, ha destacat “el treball que han dut a terme les dues institucions des de fa anys, en tot el conjunt patrimonial de l’antiga Tàrraco” i ha recordat les inversions previstes l’any vinent al Teatre Romà, “amb una intervenció arqueològica a la part propera a l’escena, i a la Vil·la Romana dels Munts”.
La reunió també ha servit per confirmar la voluntat de treballar de forma conjunta en els actes de celebració del 20è aniversari de la inscripció per part de la UNESCO, del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial, efemèride que tindrà lloc l’any 2020.