"Destino" publicarà aquesta tardor textos inèdits de Josep Pla

La vida lenta arribarà a les llibreries el pròxim mes de novembre. Tres diaris desconeguts fins ara del gran escriptor empordanès

L’obra de Josep Pla s’acosta molt sovint al diari. No cal recordar els casos d’El quadern gris, les Notes per a Sílvia o les Notes del capvesprol, tots ells volums celebradíssims de l’obra completa. Aquests llibres són, en bona mesura, reelaboracions de les anotacions d’ús personal que Pla escrivia en llibretes, com ara les «Notes per a un dietari» del 1965, 1966, 1967 i 1968, preparades per Josep Pla i donades a conèixer per Josep Vergés, que ja van ser publicades fa anys.

Molt recentment, la recerca en els arxius de Josep Pla ha permès localitzar les altres llibretes conservades on hi ha anotacions d’aquesta mena: són les corresponents als anys 1956, 1957 i 1964. La informació continguda en aquests dietaris inèdits permet accedir al coneixement de la realitat quotidiana del gran escriptor empordanès en uns anys molt importants per a la seva creació literària, i al mateix temps comprovar que l’escriptura era per a ell, dia rere dia, una mena de taula de salvació a la qual no deixava mai de recórrer.

Amb el títol de La vida lenta, aquest volum aglutinarà els textos d’aquests tres diaris personals de Josep Pla, amb el subtítol «Notes per a tres dietaris (1956, 1957, 1964)». La vida lenta inclou un pròleg del professor Xavier Pla, director de la Càtedra Pla de la Universitat de Girona, que també ha tingut cura de l’edició del volum.

Aquests escrits inèdits són un autoretrat personal de l’autor, punyent i revelador, escrit amb un estil telegramàtic i despullat però agudíssim; sovint, pròxim a l’aforisme. A més de fornir el retrat colpidor d’una època especialment grisa, la publicació d’aquests tres diaris inèdits, els únics que s’han trobat a l’arxiu Josep Pla, constitueix un testimoni decisiu sobre la seva vida, sempre a cavall entre el Mas Pla i els viatges: una aportació autobiogràfica de primer ordre. Un volum imprescindible per a tots els amants del gran escriptor empordanès.

La vida lenta arribarà a les llibreries al mes de novembre, a la col·lecció L’Àncora de Destino. Paral ·lelament se’n publicarà la traducció castellana, també a Destino.