Deu anys de megafone.net al MACBA

Antoni Abad. megafone.net/2004-2014 recull per primera vegada les experiències generades per aquest projecte col·laboratiu al llarg d’una dècada d’activitat

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) presenta, amb el suport de Acción Cultural Española (AC/E), l’exposició megafone.net / 2004-2014, una instal·lació audiovisual especialment concebuda per al MACBA, que documenta una dècada d’activitat del projecte megafone.net, creat per Antoni Abad (Lleida, 1956). Des de 2004, megafone.net convida grups situats als marges de la societat a expressar les seves experiències i opinions. Mitjançant l’ús de telèfons mòbils, aquests col·lectius enregistren missatges d’àudio, vídeo, text i foto, i els publiquen de manera instantània a la web. Els participants transformen aquests dispositius en megàfons digitals capaços d’amplificar les seves veus individuals i col·lectives, sovint ignorades o desfigurades pels mitjans de comunicació de masses. Aquest projecte, en constant evolució, és un clar precedent de les xarxes socials.
El projecte megafone.net, creat el 2004 per Antoni Abad, és pioner en l’exploració de possibles usos socials i comunicatius de les tecnologies mòbils des que se’n va generalitzar l’ús a finals del segle passat. Abad, que ha centrat la seva activitat artística en el mitjà digital, agrupa sota el títol de megafone.net diversos treballs col·laboratius de publicació mòbil a la web, alguns dels quals continuen vigents avui dia.
Amb megafone.net, Abad convida grups en risc d’exclusió social a fer reunions presencials per definir un missatge comú i, amb l’ajuda dels telèfons mòbils, enregistrar vídeos, fotografies i àudio del seu dia a dia i publicar-los de manera immediata a Internet.
La web esdevé així un megàfon digital que amplifica el testimoni d’aquests col·lectius, sovint ignorats o desfigurats pels mitjans de comunicació i els estereotips que els estigmatitzen.
Al llarg dels primers deu anys d’activitat, megafone.net ha explorat contextos urbans tan diferents com els de Mèxic D.F., Lleida, Ginebra, São Paulo, Tindouf (Algèria), Mont real o Manizales (Colòmbia); i ha col·laborat amb col·lectius com els joves gitanos (Lleó), les treballadores sexuals (Madrid), els immigrants nicaragüencs (San José, Costa Rica), les persones amb diversitat funcional (Barcelona, Ginebra i Mont-real) i els immigrants llatins i asiàtics (Nova York), entre d’altres. Des de la seva creació, els participants en alguns d’aquests projectes han mantingut actives les seves transmissions mòbils, com per exemple, BARCELONA*accessible –realitzat amb persones amb diversitat funcional–, que es va iniciar el 2006 i encara genera activitat.
L’exposició al MACBA reuneix per primera vegada una extensa documentació sobre aquesta dècada d’activitat de megafone.net. El projecte es presenta com una instal·lació audiovisual i interactiva que Antoni Abad ha concebut especialment per a l’espai del Museu, i recull les tretze propostes desenvolupades fins a l’actualitat. Els materials compilats inclouen projeccions aleatòries de publicacions audiovisuals de les imatges i sons que els participants han fet a Internet, quioscos tàctils de consulta en línia de la web de cadascun dels projectes, retrats de les persones i els col·lectius implicats, i tres documentals, realitzats per Glòria Martí, que recullen els testimonis que es van generar durant el desenvolupament de cada projecte.
La presentació al Museu explora particularment les transferències entre els usuaris i l’artista, convertit en catalitzador. D’aquesta manera, aquestes experiències ultrapassen els límits institucionals, transformant el museu en receptacle de processos i intercanvis i, alhora, connectant-lo no sols amb els espais físics de la ciutat i amb les seves geografies, sinó també amb l’espai virtual, amb el territori invisible, tot i que tangible i útil, de les xarxes.