Dia Mundial de la Poesia, amb una acció poeticomusical amb projeccions audiovisuals i mapping

A les 19 h a Arts Santa Mònica

Redacció.- Acte central de la celebració del Dia Mundial de la Poesia 2019 a les 19 h a Arts Santa Mònica, per culminar el conjunt d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, promogudes arreu dels territoris de parla catalana i a l’exterior per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades i de voluntaris.
Comptarem amb la participació de la poeta Rosa Fabregat, autora del poema d’aquesta edició; la lectura del poema en mandinga per part del seu traductor, d’una persona de la Fundació Catalana Síndrome de Down i d’alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística; la projecció de dos vídeos, aportats per l’Institut Ramon Llull i l’INS Pineda de Mar; una glossa de la poeta a càrrec de Francesc Parcerisas; l’actuació musical de Magalí Sare i Sebastià Gris, i la projecció d’un mapping. Inauguraran l’acte Joan-Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i clubs UNESCO. La cloenda anirà a càrrec de l’Hble. Consellera de Cultura, la Sra. Laura Borràs.
Poema del Dia Mundial de la Poesia 2019
Música de l’ànima, teixida amb Paraules
Espurna de vida, llum del coneixement,
que s’expandeix, dòcil, per tots els confins.
Música immortal que camina i vola
per la nostra terra i per tots els cels.
La canten els trànsfugues, els empresonats,
i tots els migrants que no tenen sostre,
la piulen plorant. Llàgrimes que cauen
tan endins del cor, que commouen l’ànima
dels àngels de Rilke, closa en la natura.
La fan trontollar. Música que atura
aquell caminant en veure la cigonya
i el seu vol rasant, sense cap frontera
que li barri el pas, puntejar lleugera
sobre la teulada que li fa de niu.
I ell no pot volar. Poesia. Música
de l’ànima, teixida amb paraules.
Rosa Fabregat (Cervera,1933)
Escriptora, Doctora en Farmàcia, i Acadèmica de l’Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Des de la publicació del seu primer llibre, Estelles (1979), amb què obtingué el premi Vila de Martorell, 1978 de poesia, ha desenvolupat una intensa activitat creativa, poètica i narrativa, que ha compaginat amb la col·laboració en publicacions periòdiques. El conjunt de la seva producció engloba 8 novel·les, i 20 llibres de poesia, aplegats en els volums La temptació de vol. Obra poètica II (1994-2011) (2012) i Ancorada en la boira. Obra poètica I (1953-1993) (2013), el recull de narracions Tots els contes de Rosa Fabregat (2009) i l’estudi Aproximació a les farmàcies de la ciutat de Lleida en la primera meitat del segle XX (2001). La seva trajectòria intel·lectual ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi (2017) i alguns dels seus poemes han estat traduïts a llengües com l’alemany, el castellà, el rus o l’anglès.