Dijous arrenca el Festival Escena Poblenou amb espectacles compromesos amb la ciutat i la realitat social actual

Els 15 espectacles que programa enguany Escena Poblenou recorren un ampli ventall de disciplines escèniques com el teatre, la dansa, les performances, el circ i el clown

Redacció.- Del 19 al 22 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tornarà a omplir els carrers del barri de Poblenou de Barcelona amb una programació escènica de qualitat, “obrint la mirada” a noves perspectives escèniques.

Sota el lema ‘Obrim la mirada’, el festival assoleix el paper crucial d’oferir un espai per a la llibertat d’expressió. Tant les persones com els col·lectius troben un escenari còmode per a mostrar les seves realitats, sentir-se escoltades i ser part d’una comunitat que abraça la diversitat d’idees. Escena Poblenou busca, a través de l’art, la creativitat i el carrer, contrarestar la repressió subtil, però persistent i aposta per la llibertat d’expressió en l’escena més plural i diversa.

Els 15 espectacles que programa enguany Escena Poblenou inclouen 4 propostes en procés de creació i 11 peces acabades de 21 companyies. La plaça davant de Can Felipa esdevindrà el punt neuràlgic del festival, un espai de trobada per a compartir pensaments i reflexions abans i després dels espectacles.

Amb 5 espectacles de teatre i noves dramatúrgies, 2 peces de dansa, 4 performances, 3 espectacles de circ i clown, 3 propostes musicals i de ball i 5 activitats; a 16 espais diferents del Poblenou, la programació del festival continua oferint propostes escèniques contemporànies amb una clara implicació amb la ciutat i la realitat social actual. El festival s’ha compromès a presentar propostes arriscades i innovadores que conviden el públic a desenvolupar un esperit crític i explorar nous horitzons artístics.

A l’Escena Poblenou d’enguany hi trobarem 8 espectacles creats i dirigits per dones i 11 d’autoria compartida entre creadores i creadors. Reafirmant el seu compromís amb la igualtat de gènere, un any més, el 90% dels espectacles estan creats per dones o equips majoritàriament formats per dones. Això no només celebra les veus femenines a l’escenari sinó que també dona continuïtat a projectes que van començar com a embrions l’any passat. A més, la direcció artística del festival, encapçalat per Ada Vilaró, i l’equip també és format per dones.

El festival continua apostant pel suport a la creació amb el seu projecte Embrions, que enguany celebra la seva 10a edició acompanyant el procés creatiu i donant visibilitat a projectes en estat de gestació. Aquest any, es podran veure els treballs Kenòpsia de Las Calatrava, Plantar d’Andrea Paz, Cruuu de Diana Gadish i, Una bellissima giornata de Kernel Dance Theater. 4 propostes que s’estrenaran al festival i que es podran veure en una única sessió itinerant, seguida per un diàleg amb els artistes.

Escena Poblenou torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la quarta edició del Programa Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

Una dècada d’embrions
Dijous, 19 d’octubre – Itinerant / Diferents espais

Una de les apostes més fortes d’Escena Poblenou és el suport a la nova creació artística amb la 10a edició del projecte Embrions. Aquest acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics (o no). És un projecte que ha anat creixent en cada edició, sumant propostes i sinergies amb espais, festivals i d’estructures, per tal de continuar enriquint l’ecosistema creatiu i que enguany celebra la seva dècada. Amb aquest projecte es crea un marc idoni perquè els artistes emergents puguin presentar la seva idea i els seus nous projectes. Embrions reforça la voluntat i el compromís d’acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat.

Aquestes propostes han estat triades per una potent comissió artística, formada per: Ada Vilaró i Georgina Majench (Escena Poblenou), Laura Vinyals (Ça Marche i Antes Collado), Maria Capell (Fira Tàrrega), Semolina Tomic (Antic Teatre), Eva Ferré i Jordi Duran (Festival Z) i Narcís Puig (Temporada Alta).

El programa construeix un itinerari format per quatre peces embrionàries, en les quals podem trobar dues de carrer i dues de sala. La jornada acabarà amb un diàleg amb els artistes conduït per Margarida Troguet:

Kenòpsia de Las Calatrava
Què és un espai públic? Què és un espai de participació? Aquests espais, poden generar-se de manera artificial? Què tenen en comú La Ciudad de las Artes y las Ciencias de València, la Cidade da Cultura de Galícia o el Fòrum de Barcelona? Kenòpsia és un projecte que pretén investigar com la creació d’espais pretesament adreçats a la ciutadania i pensats des de les institucions (sovint amb la cultura com a pretext) impacta sobre les persones i els seus usos de l’espai públic.

Plantar d’Andrea Paz
Plantar és un passeig, una manera orgànica d’acostar-nos als espais naturals dins de la ciutat. Una intervenció col·lectiva, performativa, sonora, nòmada i minimalista a l’espai quotidià que busca valorar la interdependència en la qual habitem. L’artista xilena amb l’ajuda del seu gos Pocho i una pIanta, indaga al llarg d’un recorregut en les múltiples maneres de crear comunitat a través de ritualitats col·lectives.

Cruuu de Diana Gadish
Cruuu és un procés d’autodescobriment d’un ésser davant del públic que portarà l’artista escènica vinculada al clown, la dansa i la performance Diana Gadish a diferents metamorfosis. Un viatge cap a una innocència primordial, quasi ancestral, i amb una bona dosi d’absurd; des del més petit i sensible a la bogeria i l’esclat emocional.

Una bellissima giornata de Kernel Dance Theatre
Una bellissima giornata recorre les imperfeccions de la relació entre filla i pare. Una reflexió sobre d’on venim i què hem rebut de la figura paterna. Una mirada sobre la paternitat, sense idealitzar-la, amb les seves costures i parlant del seu món interior. Un duo amb coreografies emocionals i físiques i amb la inconsumible energia interpretativa de la companyia de dansa contemporània barcelonina Kernel Dance Theatre.

A més, dues companyies que la darrera edició del festival van presentar els seus espectacles a Embrions, Cia Unaiuna i Cia Atzucac, enguany prometen explorar temes profunds i emocionals, donant continuïtat als projectes iniciats l’any anterior.

Dones creadores

Al llarg de tota la seva trajectòria Escena Poblenou, ha defensat una forta presència de creadores en la seva programació.

Al festival d’enguany hi ha 8 espectacles creats i dirigits per donesPlantar d’Andrea PazCruuu de Diana Gadish; El Show de las Glorias de Las Glorias CabareterasNus de Cèlia Marcé OllerTodo esto era campo de Unaiuna; l’òpera electrònica interpretada per Neus Pàmies del clàssic de la literatura catalana L’infanticida, amb música de Clara PeyaForadada de la Companyia Moll de l’os de la creadora Àfrica Llorens, l’espectacle de creació de la cia Maria La Culpa amb els alumnes de l’Institut 4 Cantons. A més, d’11 espectacles d’autoria compartida entre creadores i creadors.

El segon dia de festival se celebrarà la xerrada Teatre i Feminismes amb la participació de Marta Aran, actriu, dramaturga i directora guanyadora del Premi Max a Millor Autoria Revelació 2020, Queralt Riera, directora d’escena, dramaturga i autora teatral i Ana Prieto Nadal, investigadora a la UNED i crítica teatral a Núvol, on es parlarà de quotes de paritat, dinàmiques en els equips de treball, avenços i conquestes, visibilitat de determinades temàtiques, entre d’altres.

A més, la direcció artística del festival, encapçalat per Ada Vilaró, i l’equip també és format per dones.

Escena Poblenou reafirma el seu compromís amb la igualtat de gènere i, un any més, el 90% dels espectacles estan creats per dones o equips majoritàriament formats per dones. Això no només celebra les veus femenines a l’escenari sinó que també dona continuïtat a projectes que van començar com a embrions l’any passat.