Diversitat D’estils a FiraTàrrega 2009

Més de la meitat dels espectacles que conformen la programació oficial són propostes de carrer

Més de la meitat de les propostes de la programació oficial són de carrer, amb muntatges que plantegen un nou ritual entre actor i espectador i noves formes D’utilitzar L’espai públic.
La programació de FiraTàrrega 2009 continua apostant per les companyies que utilitzen el carrer com L’espai idoni per a desenvolupar les seves creacions escèniques. Tant és així, que més de la meitat dels espectacles que conformen la programació oficial són propostes de carrer. El carrer és, precisament, allò que singularitza la Fira. Aquesta especificitat, entesa sempre amb un criteri de qualitat, és també el principal reclam a L’hora D’atraure els professionals, sobretot els estrangers, que vénen a buscar espectacles singulars a Tàrrega. I és que la Fira fa una aposta ferma pel teatre que experimenta amb el carrer, pels espectacles que proposen noves formes de teatre expressament pensat per a L’espai públic, pels que proposen una mirada més amplia i diversa a la utilització del carrer i dels espais oberts.

En aquest sentit, cal destacar el muntatge Transition, una coproducció de la prestigiosa companyia alemanya Pan.Optikum (Premi Caixa Catalunya per L’espectacle inaugural de FiraTàrrega 2006) i la jove companyia catalana Efímer (Premi Caixa Catalunya per L’espectacle inaugural de FiraTàrrega 2008). Es tracta D’un espectacle de gran format que adapta un text de L’escriptor libanès Wajdi Mouawad i vol posar imatges a la necessitat humana D’enfortir-se per fer front als canvis. Una agosarada reflexió sobre les formes de vida contemporània i sobre el desig transcendent de salvació. Un espectacle ambiciós i de gran impacte visual i amb escenografia de Llorenç Corbella que acull FiraTàrrega per a la seva estrena a L’Estat espanyol.

Per L’ús que fa del carrer destaquen els dos espectacles que portarà a Tàrrega la companyia xilena Cia. de Teatro Gestual de Chile, formada per dos clowns que han apostat per dur el seu treball a la via pública per a interactuar amb el públic. La companyia articula el seu treball i L’execució dels seus gags a mode de mirall sàtir, extravagant i caricaturesc dels defectes i les baixes passions humanes. Així, D’una banda, el muntatge Su-Seso Taladro, creat a partir de la investigació del moviment i el gest en L’espai urbà, té tots els ingredients que requereix una acció al carrer: dinamisme, complicitat, enginy… Dos actors que es complementen com la broca i el trepant amb la perversa finalitat de perforar tot allò que se?ls posi per davant. D’altra banda, la companyia també portarà a Tàrrega el muntatge Fisura-2. Amb un clar contingut provocatiu, hiperbòlic i humorístic desgranen les seves accions esbojarrades, plenes de complicitat que han captivat el públic a L’altra banda de L’Atlàntic. Un exceL’lent treball de dos personatges que semblen extrets D’una sèrie de dibuixos animats.

Les projeccions de gran format i el carrer s’alien en el muntatge Invasores del Espacio, de Rayuela, una companyia sempre a la recerca de nous llenguatges escènics i de noves relacions entre actor-espectador. En aquest espectacle proposen una creació híbrida en la qual el videoart, la música, L’acció coreografiada i la plàstica es combinen per crear una intervenció sobre L’espai urbà de gran impacte visual gràcies a unes projeccions de gran format. Uns alienígenes que han estudiat L’espècie humana ens fan partícips dels seus descobriments sobre nosaltres. Un irònic joc de miralls que mostra L’absurd de la nostra existència.

Carnage Productions és una companyia francesa D’arts de carrer que des de 1991 ha fet més de 1.000 representacions per tot França i arreu del món. Amb GIGN fan una paròdia pallassa i acrobàtica de la mítica sèrie televisiva SWAT (Els homes de Harrelson), sèrie D’èxit als anys setanta al nostre país. Un grup D’intervenció especial que tenen L’objectiu de trobar el problema més adequat a cada solució i que tenen una missió, però ara mateix no recorden quina és.

Des de Dinamarca arriba a Tàrrega el muntatge Luxus, de la companyia Braendende Kaerlighed, especialitzada en produccions de carrer que ja va participar a la Fira al 2006. De plantejament còmic i no verbal, les seves produccions acostumen a tractar temes actuals i universals sempre des D’un punt de vista original. Després D’una gran inundació, els supervivents de Luxus coincideixen en una teulada. Cadascun D’ells ha aconseguit rescatar algun objecte que simbolitza la seva vida banal de luxe i opulència. Aquesta és L’obertura D’una comèdia apocalíptica i divertida amb marca de la casa.

Finalment, cal destacar també L’espectacle de carrer The golden ass, de la companyia eslovena Ana Monro Theater. Explica, a mode de faula medieval i amb ingredients de commedia delL’arte, una al·legoria universal sobre L’home comú, sobre el creixement, el coneixement D’un mateix, la recerca dels límits personals i D’una fórmula amable per conviure amb la crueltat del món. Inspirat en L’obra clàssica de L’escriptor romà Apuleius, L’Ase D’or és una tragicomèdia en la qual un home jove surt a la recerca D’aventures i noves experiències però que es veu atrapat en una espiral D’esdeveniments cruels i humiliants.

Aquests són només alguns dels espectacles de carrer que es podran veure a FiraTàrrega 2009. A banda D’aquests, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre, inclou els muntatges D’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals.