Diversorium, la festa concebuda des de la diversitat funcional, inaugurarà el BAM de La Mercè 2022

L’artista argentí Osías Yanov proposa una obra multidisciplinar basada en la tradicional festa popular de la kermesse

Redacció.- En la primera Mercè sense restriccions pandèmiques, el projecte ‘Diversorium. Artes vivas y espacio de convivencias’ donarà el tret de sortida al festival Barcelona Acció Musical (BAM), la branca més alternativa de la festa major de la ciutat. Diversorium és una festa, oberta a tothom, que reivindica la diversitat en totes les seves dimensions. És el resultat d’un projecte comunitari dut a terme per María Oliver i Antonio Centeno, integrants de l’Oficina de Vida Independent (OVI) –entitat d’empoderament i suport de persones amb diversitat funcional– i la productora cultural Concomitentes, que a través de mediadors culturals com Veronica Valentini, promou la realització d’obres d’art que donen resposta a problemàtiques socials.

Partint de l’oci entès com una qüestió política, Diversorium es planteja com un espai de festa on tothom és benvingut i on la diversitat dels cossos es reivindica i es celebra: “A les persones amb diversitat funcional ens interessa especialment jugar amb les possibilitats de l’oci i la cultura per trencar les barreres –visibles i no tan visibles–, amb les que ens enfrontem en el dia a dia”, explica María Oliver, membre de l’OVI i impulsora del projecte junt amb Antonio Centeno, que puntualitza: “[Diversorium] No és un espai per a gent amb una etiqueta determinada; simplement, des de la vivència d’estar exclòs de molts llocs i de ser mirat d’una certa manera empobridora, es poden obrir possibilitats de trobada”.

Diversorium, doncs, és el resultat d’un procés de treball col·lectiu entre María Oliver i Antonio Centeno, impulsors –o comitentes– del projete, i Veronica Valentini, mediadora de Concomitentes. La productora cultural, sense ànim de lucre, basa la seva pràctica en la metodologia proposada per l’artista François Hers al 1990, segons la qual la ciutadania ha de ser l’actor de la societat que expressa una necessitat per l’art. A partir d’aquí, aquest grup ciutadà concreta un encàrrec, amb el qual un artista desenvolupa una obra que dona resposta a la problemàtica identificada, tot plegat amb l’acompanyament i la negociació dels mediadors culturals, en aquest cas proposats per Concomitentes.

En el cas de Diversorium, s’aborda el desig inicial de la María i l’Antonio per crear un espai de trobada centrat en la celebració i on la diversitat funcional pugui “ballar” amb tots els cossos de la societat o, en paraules seves, “un esdeveniment que ens ajudi en la nostra lluita per la normalització social de la diversitat”. A partir d’aquí, es dissenya una proposta artística amb la complicitat de diversos actors: la productora Concomitentes, impulsada per la Fundación Carasso; la plataforma comissarial i de mediació sense ànim de lucre E.M.M.A Experimentar modos y métodos artísticos; el Festival BAM, i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

La kermesse: diversitat dins de la diversitat

Osías Yanov és l’artista visual elegit per al Diversorium que inaugurarà el BAM d’enguany. Yanov (Buenos Aires, 1980) proposa una obra multidisciplinar que combinarà celebració, instal·lació, escultura i vídeo, i que intersecciona teoria queer, festa nocturna i treball en comunitat. La proposta parteix de la kermesse, una antiga festa popular que commemorava la fundació d’una església, i que gradualment va anar traslladant-se als barris i transformant-se en una trobada per celebrar i compartir. A la kermesse hi conviuen fira, música, dansa, assemblea, espectacle i menjar, i la gent balla, riu i es toca. La simultaneïtat dels gèneres artístics promou el contacte entre cossos, creant una sensació de comunitat i significant el gaudi i la festa com a fets polítics.

Es busca crear un espai de festa interseccional per a tots els cossos, celebrant diversitats i diferències per trencar conjuntament amb les discriminacions que segmenten i separen. “Volem que fer política des del cos sigui quelcom travessat de vida”. Com a convidades dalt de l’escenari, hi veurem l’escriptora i activista Brigitte Vasallo fent de pregonera; l’activista feminista i anticapacitista OYIRUM com a mestra de cerimònia; el duet de dansa-teatre Jaume Girbau i Carla Caríssima; i Vaginoplastia i Mariokissme fent música.

FOTOGRAFIA: Eva Carasol