La divulgació i el coneixement tecnològic protagonistes de la XII edició dels Premis Manel Xifra i Boada

Enginyers Gi i Comexi han reconegut la tasca del programa Quèquicom, el centre Vicorob i la trajectòria de Josep Sallent a la XII edició dels Premis Manel Xifra i Boada

El Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi han reconegut la tasca del programa Quèquicom, el centre Vicorob i la trajectòria de Josep Sallent a la XII edició dels Premis Manel Xifra i Boada

El conseller Santi Vila ha presidit l’acte de lliurament de premis en un dels seus primers actes públics com a conseller d’Empresa i Coneixement a les comarques gironines

Redacció.- La Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG ha acollit la cerimònia de lliurament de la XII edició dels Premis Manel Xifra i Boada que organitzen anualment el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi.
El programa Quèquicom del Canal33, l’Institut Vicorob de la UdG, l’enginyer i doctor en direcció i administració d’empreses Josep Sallent i quatre joves enginyers han rebut els premis de la mà del conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila.
Els organitzadors han reconegut el programa Quèquicom del Canal33 amb el Premi Manel Xifra i Boada a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic. Quèquicom és un espai televisiu que des del 2006 difon setmanalment continguts científics i tècnics d’una forma amena i educativa. El programa compta amb Jaume Vilalta, que n’és el seu director i presentador i els reporters Pere Renom i Georgina Pujol, i ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre ells el Premi Nacional de Comunicació Científica 2015.
En quant al Premi Manel Xifra i Boada a la millor trajectòria professional enguany ha recaigut en Josep Sallent. Sallent va fer estudis de formació professional en electricitat i posteriorment va cursar estudis de Peritatge Industrial Elèctric a la Universitat Laboral de Tarragona. El 1967 va començar a treballar en una petita empresa familiar del sector tèxtil que calia reestructurar. Gràcies a aquesta experiència es va dedicar a tasques d’assessoria en organització i direcció de la producció d’empreses industrials, fins el 1975. Després d’aquesta experiència va guanyar unes oposicions al Cos d’Enginyers Tècnics Industrials del Ministeri d’Indústria a Madrid, que li permeten exercir com a inspector d’Indústria a Girona. Des d’aquell moment inicia una trajectòria per diferents càrrecs industrials i que culmina l’any 2012 amb el nomenat com a Cap de Servei d’Empresa a Girona. Sallent va seguir formant-se a la universitat, on va obtenir el títol d’Enginyer Tècnic Industrial Elèctric, l’any 1981, la llicenciatura en Econòmiques i Empresarials, l’any 1988, i el doctorat en Direcció i Administració d’Empreses, l’any 2000. Durant 35 anys també ha combinat la seva activitat professional amb la tasca docent universitària com a professor de la UPC i de la UdG. A més l’any 1988 va iniciar com a director i professor l’MBA en Direcció d’Empreses de la UdG, del que en va ser responsable durant 23 promocions. Sallent, ha estat vinculat a la Cambra de Comerç de Girona, i durant dotze anys també ha estat membre de la Junta Directiva, Tresorer i President de la Comissió de Formació del Col·legi. Actualment encara col·labora amb Empreses amb Cor de Càritas Girona i amb la Càtedra de Responsabilitat Social de la UdG.
El Premi Manel Xifra i Boada al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, enguany s’ha concedit a l’Institut Vicorob de la UdG. Creat l’any 2014 es tracta d’un institut de referència a nivell català en els àmbits de l’Anàlisi de la Imatge Mèdica, Anàlisi de la Imatge Multimèdia, Percepció 3D en entorns industrials, Visió subaquàtica, Robòtica subaquàtica i Intel·ligència artificial. L’Institut està dirigit per Pere Ridao, que n’és el director, i el composen dos grups de recerca: ViCOROB (fundat l’any 1.993, amb uns ingressos l’any de prop d’un milion i mig d’euros i una plantilla d’aproximadament 60 persones) i ARLAB (fundat l’any 2.002, amb uns ingressos aproximats d’un quart de milió d’euros i una plantilla d’unes 7 persones). Ambdòs compten, des de ja fa temps amb l’etiqueta de qualitat en transferència del coneixement “TECNIO” concedida per la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al reconeixement que es fa cada any als joves enginyers que han estat guardonats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera, Albert Cucharero Mayol, graduat en Enginyeria Elèctrica ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Disseny d’un parc eòlic amb un sistema de producció d’hidrogen a través de l’electròlisi de l’aigua. Èric Pairet Artau, graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Integració de timons en el robot SPARUS II per al control amb cinc graus de llibertat”. Albert Lara Martí, graduat en Enginyeria Mecànica ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Filtre premsa per a mineria”. I David Brugat Plata, graduat en Enginyeria Química ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera “Formulació i caracterització de suports nanocel·lulòsics amb propietats magnètiques”
Objectius i trajectòria dels Premis Manel Xifra Boada
Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group, i reben el suport de la Universitat de Girona. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d’Enginyers.
Els premis van néixer l’any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.
Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG).
Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.
En les anteriors edicions s’ha reconegut la labor i la trajectòria de persones com:
Jorge Wagensberg, creador del CosmoCaixa;
Josep Palau, fundador d’S&P;
Gabriel Ferraté, exrector de la UPC i de la UOC;
Joaquim Lleal, fundador de Dytsa;
Josep Arnau, catedràtic de la UdG;
Eduard Punset, divulgador científic;
Josep Serra, responsable de l’empresa Ascensors Serra;
Joan Peracaula, catedràtic emèrit de la UPC;
Pedro Miguel Etxenike, catedràtic de la Universitat del País Basc;
Josep Bosch, fundador de l’empresa Oxiter-Girona;
Joan Majó, exministre d’Indústria;
Joan Vidal, fundador d’Aplicacions Elèctriques SA;
la Universitat de Girona
Jordi Frigolé, director de Nestlé Girona;
Carles Riba, enginyer industrial vinculat a la UPC;
Martirià Butinyà, enginyer a Agrienergia;
Josep Amat, professor emèrit de la UPC;
Josep Juliol, fundador de PGI Engineering
la Societat Catalana de Tecnologia
Antoni Cabarrocas, enginyer al grup paperer Torras
la Fundació CIM
Peter J. Balsells, President i Fundador de Bal Seal Engineering, Inc.
Josep Viñas, director tècnic de Bassols Energia
el Centre Tecnològic Eurecat