
04 nov. 2021 Doble estrena internacional a Temporada Alta
Aquest cap de setmana amb les obres Gardenia – 10 anys després i Entre chien et loup
Redacció.- El festival Temporada Alta ha programat pel primer cap de setmana de novembre un doble programa internacional amb les obres Gardenia – 10 anys després i Entre chien et loup. Ambdós espectacles s’estrenaran a l’Estat després d’haver-se presentat a altres ciutats europees.
GARDENIA – 10 ANYS DESPRÉS
Una dècada després d’estrenar Gardenia, espectacle presentat a Avinyó i a Temporada Alta, Alain Platel amb la col·laboració de Frank van Laecke ha revisat el projecte i ha creat Gardenia – 10 anys després. El nou muntatge, que compta gairebé amb el mateix repartiment, aprofundeix en la idea del pas del temps a través del testimoni de diversos artistes trans.
L’espectacle que es va veure a Girona el 2010 recollia les fascinants històries vitals de vuit persones que, malgrat néixer homes, van decidir assumir una nova identitat com a dones. Els testimonis eren persones sense experiència en el món del teatre però amb grans històries de supervivència com a homosexuals i transsexuals entre els anys 60 i 70.
Gardenia va ser un èxit i en dos anys es van fer més de 200 funcions amb representacions a París, Viena, Berlín, Anvers, Londres, Amsterdam, Belgrad, Barcelona, Lisboa, Oslo, Quebec, Taipei i una gira per Rússia.
Platel –referència indiscutible del teatre europeu– i van Laecke dirigeixen ara la revisió de l’espectacle, amb el títol Gardenia – 10 anys després,i s’endinsen en les turbulentes vides de vuitartistes d’edat avançada que, aparentment, viuen al marge dels problemes que van patir en un inici. A l’obra, on la dansa hi té un paper destacat, es parla de la soledat, la felicitat i el pas del temps.
L’actriu Vanessa van Durme va ser la instigadora d’aquest projecte, que s’inspira en el documental Yo soy así de Sonia Herman Dolz. Després de veure el film van Durme va començar a recollir testimonis de diversos transsexuals i amics transvestits i, més tard, va convèncer els dos directors i el compositor Steven Prengels per tirar endavant la proposta.
Yo soy así relata el tancament del cèlebre cabaret transvestit Bodega Bohemia de Barcelona i la història dels seus artistes. El documental mostra la tristesa dels protagonistes, que saben que estan a punt d’interpretar les seves últimes representacions.
La revisió de l’espectacle original que es veurà aquest cap de setmana a Temporada Alta es complementa amb el documental Gardenia: Before the last curtain falls, que es pot veure al catàleg dela programació A distància. Aquest treball intercala fragments de Gardenia amb entrevistes en que els intèrprets parlen sobre les decisions que van prendre, anant en contra de les convencions per complir el seu desig de convertir-se en ells mateixos, sobre el coratge de lluitar per aquest dret i sobre la por a la soledat i al declivi físic, sense renunciar mai a la recerca eterna d’amor i felicitat.
Gardenia – 10 anys després és una producció de NT Gent i Les ballets C de la B. Alain Platel ha estat present a Temporada Alta com a director en diverses ocasions, primer amb Gardenia i més tard amb Coup Fatal (TA14), Nichtschlafen (TA16), Out of Context – for Pina (TA17), i Requiem pour L. (TA18).
ENTRE CHIEN ET LOUP
Christiane Jatahy, una de les creadores brasileres amb més renom internacional, porta la seva darrera creació a Temporada Alta. Entre chien et loup és un espectacle lligat a l’actualitat brasilera –un dels trets característics de les obres de l’autora– i a la faula Dogville de Lars von Trier, que també es veurà al Cinema Truffaut en el marc del festival.
Entre chien et loup explica la història d’una jove brasilera, interpretadaper Julia Bernat, que pertany a les classes privilegiades i s’exilia per escapar del govern totalitari del seu país. Amb l’esperança de conèixer una societat basada en el respecte, la jove arriba a un teatre on un grup d’actors està adaptant teatralment el film del danès Lars von Trier per treballar la idea de l’acollida de forasters.
Amb aquest espectacle, la directora i cineasta torna a experimentar el seu ja habitual llenguatge híbrid entre el teatre i el cinema per parlar de les fronteres.També parla del feixisme, i de com s’instaura a poc a poc fins arribar al poder. Sobre l’escenari, alguns actors seran filmats i d’altres estaran filmant les escenes que es projecten a la sala durant el transcurs de l’obra.
Jatahy es pregunta en aquest espectacle, produït per Comédie de Genève, si encara hi ha temps per aturar-se i canviar el rumb del món actual. L’estrena a l’Estat del muntatge es podrà veure a El Canal de Salt els dies5 i 6 de novembre, després d’haver inaugurat elFestival d’Avinyó.
Entre chien et loup és un dels espectacles que forma part del cicle Connexió Iberoamèrica de Temporada Alta, està protagonitzada per actors suïssos, francesos i brasilers, i interpretada en francès i portuguès amb sobretítols en català.
Christiane Jatahy ha presentat a Temporada Alta:O agora que demora (TA19), A Floresta que anda (TA17), I si elles marxessin a Moscou? (TA14) i Julia (TA13).
Projecte Pyrenart
Entre chien et loup és una de les propostes d’aquesta edició inclosa dins el projecte Pyrenart, un projecte cooperació territorial Interreg / POCTEFA de la Unió Europea que té dues línies de treball bàsiques: la formació d’agents culturals i la creació d’estructures per a la creació, exhibició i difusió de propostes artístics. Compta amb la participació de Temporada Alta i altres socis de les dues bandes dels Pirineus.
Des de 2018, el projecte inclou coproduccions i presentacions conjuntes d’espectacles, que s’acaben presentant al festival gironí, com per exemple Here (TA18) de Lali Ayguadé i Guilhem Chatir o Là (TA18) de Baro d’evel.
Enguany Pyrenart dóna suport a la coproducció de Saison de Cirque de Cirque Aïtal; i a la presentació de That’s the story of my life de Macarena Recuerda, i RRR de Frederic Amat, Cabosanroque i La Veronal, que formen part de la programació d’enguany del festival.