DocsBarcelona arriba a la majoria d'edat

Del 25 al 31 de maig passaran per l'Aribau Club, el CCCB i La Pedrera 42 pel·lícules de 26 països

DocsBarcelona arriba a la seva divuitena edició apostant pel gènere documental, la internacionalització del certamen i la consolidació de Barcelona com a capital del documental amb el reforç de la seva àrea professional i formativa. 

La programació arrencará amb La llista de Falciani i tancarà amb la projecció de Dancing with Maria i el lliurament de premis. A més a més, la programació d’aquesta edició té un to molt coral que aborda històries dels 5 continents amb un ampli ventall de temàtiques: retrats personals de grups i famílies, històries de superació, testimonis de la memòria històrica i de la defensa dels drets fonamentals, reflexions sobre el medi ambient i l’economia, testimonis d’un món que se’n va i d’un que tot just arriba on els realitzadors posen la càmera per captar aquest moment de transició global i obrir el debat social.

Les projeccions arrenquen el 27 de maig amb La Llista de Falciani del director Ben Lewis, una coproducció entre Alemanya i Catalunya que arriba en ple debat sobre la impunitat del frau fiscal.

Dancing with Maria, d’Ivan Gergolet, tancarà el festival diumenge 31 de maig. La pel·lícula ens descobreix la ballarina argentina de 93 anys María Fux, un testimoni de la lluita contra les fronteres del propi cos i de les limitacions autoimposades.

Dos anys després de guanyar el Premi DocsBarcelona a la Millor Pel·lícula amb The Act of Killing, el realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer torna al certamen amb l’altra cara de la història, La Mirada del Silencio (The Look of Silence). Si The Act of Killing era un retrat de la impunitat dels botxins de Suharto, “La Mirada del Silencio” porta als espectadors  l’emocionant testimoni de les víctimes.

La memòria històrica més propera quedarà exposada a Temps de Caritat, un retrat de l’Antiga Casa de la Caritat de Barcelona —seu actual del CCCB— i dels que hi van passar la seva infantesa; i a Las Sinsombrero, una reivindicació de les dones que van formar part de la revolució cultural de la Generació del 27 i que podrà veure’s en visionat interactiu, un format completament nou.

Les línies del nou escenari post-globalització queden ben recollides en propostes entorn  l’explotació dels recursos naturals i el canvi climàtic —Virunga, Good Things Await, Bikes VS Cars, Los Castores—, o el canvi social —Spartans, Alentejo, Alentejo, El Tram Final, Monte Adentro—.