Dolors Miquel, i Enric Casasses i Guim Valls al Festival Ara Poesia

Aquest dijous arriba la proposta pels més menuts a càrrec de Patrícia McGill

Redacció.- Aquesta setmana es presenta el recull Sutura, de Dolors Miquel, i Enric Casasses i Guim Valls oferiran una lectura de A la dula vés, d’Enric Casassas.

Lola Miquel presentarà el seu darrer recull de poemes, Sutura (Pagès Edicions, 2021), el dimecres 9 de febrer, i ho farà acompanyada de la viola de roda de Marc Egea, un músic sorprenent a cavall entre les arrels i l’experimentació. Presentaran l’acte Ingrid Guardiola i Àngels Moreno, les escriptores del pròleg i l’epíleg del llibre.

Casasses homenatjarà Casassas en una lectura difònica. Enric Casasses, juntament amb el poeta Guim Valls, llegirà el poemari A la dula vés, d’Enric Casassas i Simó (Sabadell, 1920 – Barcelona, 2000), investigador en química, president de l’Institut d’Estudis Catalans i un personatge reconegut en el món cultural del país, que va deixar una obra literària de tota una vida que majoritàriament resta inèdita. El 2002, Llibres del Segle en publicava pòstumament l’obra poètica i vint anys més tard el seu fill, Enric Casasses, li oferirà aquest homenatge que podrem seguir el dissabte 12 de febrer a les 19.30 h.

La poesia arribar als més petits el dijous 10 de febrer, amb Patricia McGill, contadora d’històries, que ens portarà l’espectacle Un bri de mots. La Patricia diu d’ella mateixa: «Soc llicenciada com a actriu a l’EMAD de Montevideo, i he tastat disciplines com ara cant, dansa clàssica i contemporània, expressió corporal i pantomima. Ara fa prop de vint anys que em vaig capbussar en el món de la narració oral mitjançant tallers, cursos de narrativa, contes, símbols, poesia, i sobretot, sobretot observant la tasca d’altres professionals». I de l’espectacle explica que es tracta d’una sessió de contes, poemes i cançons per a persones a partir de 4 anys que transcorrerà a mercè d’anècdotes personals i també de Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Mar Benegas, Jacques Prévert, Mordicai Gerstein, Daniel Picouly, Nathalie Novi… i molts més. Tot depèn de com bufi el vent. Això serà el dijous 10 de febrer a les 17.30 h.

El Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, és una iniciativa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Totes les activitats tindran lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i són gratuïtes amb reserva prèvia obligatòria, que es pot fer en línia, a la pàgina web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat), o bé presencialment a la secretaria, de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.

Si necessiteu fotografies o més informació de les activitats podeu demanar-les a: divulgacio@casadecultura.org.

PROGRAMA

Dimecres 9 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Aula Magna / Auditori Josep Viader
Poesia i música
Presentació del poemari Sutura, de Lola Miquel
Amb Lola Miquel i Marc Egea. Presenten l’acte Ingrid Guardiola i Àngels Moreno
Lola Miquel presenta Sutura (Pagès Editors, 2021), el seu darrer poemari i amb el qual diu adeu a la publicació de llibres de poesia amb la intenció d’obrir-se pas en altres àmbits literaris. Sutura és una tria de poemes, la major part ja publicats, presentats amb una nova estructura que en permet una relectura i noves significacions. Els poemes giren entorn del malestar de la societat occidental amb la caiguda o la fragmentació dels seus pilars fonamentals: l’individu, la mort, Déu o l’αρχέ, l’amor, la relació amb l’altre, sigui humà, vegetal o animal.., que han generat els buits, les ferides o forats que intentaria tancar tota sutura. Vivim en una societat suturada i som subjectes subjectats per sutures. Entorn d’aquesta unió poeticoquirúrgica gira tota l’antologia, a través d’un fer poètic polièdric, que transita constantment explorant noves vies, amb una vitalitat inesgotable.
Lola Miquel vindrà acompanyada d’Ingrid Guardiola i d’Àngels Moreno, les escriptores del pròleg i l’epíleg, i de Marc Egea amb la viola de roda.

Dijous 10 de febrer de 2022 a les 17.30 h · Aula A
Familiar
Un bri de mots
Amb Patrícia McGill

Sessió de contes, poemes i cançons per a persones a partir de quatre anys.
Veniu a jugar amb el ritme d’imatges i de sons. Fregueu-vos els ulls i les orelles per copsar la bellesa profunda d’històries i il·lustracions. Deixeu-vos anar i balleu al compàs de paraules i silencis. Llegiu, dieu, escolteu i mireu.
Ara un braç, ara una cella, que fan passes de ball amb les pometes que cauen del pomer i amb el peixet que salta del sarronet.
Deixeu que us esclatin les paraules dins la boca i dins el cor, que el batec dels mots us porti de viatge.
Anirem a mercè d’anècdotes personals i també de Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Mar Benegas, Jacques Prévert, Mordicai Gerstein, Daniel Picouly, Nathalie Novi… i molts més. Tot depèn de com bufi el vent.

Dissabte 12 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Poesia
A la dula vés
Amb Enric Casasses i Guim Valls
El 2002 es va publicar pòstumament l’obra poètica A la dula vés (Recull de reculls) d’Enric Casassas i Simó, químic i personatge reconegut del món cultural del país. Vint anys més tard, el seu fill, el poeta Enric Casasses, ret un homenatge al pare amb la complicitat del també poeta Guim Valls. Un recital en el qual s’aniran desgranant els poemes del recull. Uns poemes plens de lucidesa, crítica, ironia i eminentment humor.

El títol apel·la a la llibertat i convida a moure’ns fora de les convencions i les modes. Aquesta mateixa llibertat amb la qual la ciència i les humanitats es confonen. En paraules de Casasses, «en la poesia, com en l’alquímia, el microcosmos i el macrocosmos es reflecteixen i hom és alhora l’estudiant i l’objecte d’estudi, l’experimentador i la matèria de l’experiment».

Dimecres 16 de febrer de 2022 a les 19.00 h · Auditori Josep Viader
Recital
Presentació del llibre Vent a la mà, de Carles Dachs
Amb Carles Dachs i Irene Tarrés

Presentació del llibre Vent a la mà, de Carles Dachs, guanyador del 19è Premi de poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. El jurat del premi, un dels més prestigiosos i ben dotats en llengua catalana (format per Xavier Folch, Jordi Cornudella, Marc Romera, Enric Sullà i Marta Pessarrodona), va destacar que es tracta d’un llibre «de plena maduresa» i «destinat a deixar la seva empremta».
Dachs vindrà acompanyat de l’escriptora de Sant Feliu de Pallerols Irene Tarrés.

 

Dijous 17 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Cabaret poètic
Manual de supervivència (Homenatge a Boris Vian)
Amb Lluís-Anton Baulenas i Pau Mainé

Lluís-Anton Baulenes presenta un espectacle de cabaret literari en el qual descobrirem Boris Vian, escriptor francès —però també trompetista de jazz, enginyer, inventor, cantautor, crític, etc.—, la figura de l’intel·lectual provocador que va posar en dubte l’ordre establert a través de la sàtira i una visó molt particular del món. Baulenas, acompanyat de la guitarra de Pau Mainé, en aquesta ocasió ens descobreix la vessant poètica de Vian, més íntim i preocupat per la vida i alhora més irònic que mai. Amb melodies d’Oriol Tramvia i Pau Mainé i il·lustracions de Miquel Zueras.

Dissabte 19 de febrer de 2022 a les 20.00 h / Auditori Josep Viader
Poesia i música
Llibretes i orogènesis
Amb Neus Borrell i Bru Ferri

Neus Borrell i Bru Ferri, dues veus i un piano, canten Pepe Sales, Maria Mercè Marçal, Oriol Sauleda, Doroty Armenia i Blanca Llum Vidal. En aquests textos, que troben en les llibretes i diaris dels poetes, descobreixen un contingut d’una intimitat preciosa.

El projecte comença el juny de 2019, quan la Neus i el Bru es topen amb un feix de llibretes manuscrites de Pepe Sales que formaven part d’una exposició al Konvent de Berga. El setembre del mateix any publiquen l’EP Llibretes de Pepe Sales (Coopula, 2019), on musiquen sis textos inèdits de l’autor. Decideixen seguir treballant amb textos procedents de llibretes i diaris de diferents autors i autores contemporanis. D’aquest treball neix el seu primer LP, Llibretes i orogènesis (The Indian Runners, 2021), que el 2021 es va poder veure en altres festivals com el Poesia Barcelona, el festival Primavera Pro, el Festival Poesia i +, i el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, entre altres.

Dimecres 23 de febrer de 2022 a les 19.30 h / Aula Magna
Taula rodona
El llegat de Gabriel Ferrater
Amb Marta Pessarrodona, Salvador Oliva, Maria Callís i Jaume Coll Mariné. Modera la taula Jordi Cornudella.

L’obra poètica de Gabriel Ferrater va ser una obra de pocs anys però encara té una empremta forta en la poesia catalana d’avui. Commemorant el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort, en parlarem amb dos poetes de la generació que en va rebre directament el mestratge i la influència i amb dos poetes que no el van tractar personalment perquè pertanyen a una promoció molt més recent.
L’acte s’emmarca dins l’Any Gabriel Ferrater, promogut per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Dijous 24 de febrer de 2022 a les 19.30 h · Auditori Josep Viader
Poesia i música
Nosaltres, foc
Amb Mireia Calafell, Pol Guasch i Adriano Galante

Nosaltres, foc neix, segurament, de la imprevisió: és per casualitat que els versos de Mireia Calafell i Pol Guasch es troben amb la música d’Adriano Galante. Però de la casualitat sorgeix la mescla, i és així que es consolida una manera d’entendre el so, les paraules, el ritme. Poesia i música s’uneixen a través de l’acció sonora lliure de Galante i, amb cada representació, que és única i diferent, els poemes i les melodies es conjuminen entre ells, s’escolten, es resignifiquen, s’eixamplen. Cremen.

¬
Divendres 25 de febrer de 2022 a les 20.00 h · Auditori Viader
Poesia i música
Nuvanut
Amb Silvie Rothkovic i Jan Garrido

Nuvanut és un territori al nord del Canadà que dona nom al disc de la poeta Silvie Rothkovic i el músic Jan Garrido (Xiula) i alhora és el paisatge imaginari comú que envolta el projecte. En aquesta ocasió es presenta en un format que fusiona recital i música, amb Silvie als teclats i Jan a les veus i les guitarres, reinventant les cançons d’Hotel Iglú (autoeditat, 2021) en diàleg amb el poemari Als llacs (LaBreu, 2021). La proposta ens permet acostar-nos a la veu poètica de Silvie Rothkovic, molt particular i allunyada de la tradició més nostrada, amb referents del món de la música i de l’art del segle XX.