
08 març 2023 Dones invisibles. Traspassant l’objectiu al Palau Robert
A partir del dia 8 de març, i fins al 7 de maig , a la sala 4
Redacció.- L’exposició Dones Invisibles, la nova proposta de la Direcció General de Difusió i la Fundació Setba per a la sala 4 del Palau Robert, és el resultat expositiu de la iniciativa Traspassant l’objectiu, impulsada per aquesta entitat, que creu en “la capacitat integradora de l’art a través de múltiples iniciatives vinculades amb l’àmbit de la cultura”.
L’exposició
La mostra incorpora fotografies i panells explicatius de les diferents fases del procés. S’hi parla d’empoderament, de comunicació, de visibilització, de noves oportunitats. S’hi presenten treballs de les recluses que han participat als tallers, així com retrats que Marta Fàbregas n’ha fet, amb tot l’ofici i amb tota la tendresa, aconseguint que les dones invisibles siguin llum. També s’hi poden veure fotografies dels espais interiors de Brians 1, de Laura Gálvez-Rhein, i sengles reportatges elaborats per dues internes, Camila Oliveira i Sofia Kyprisli, que van comptar amb la mentoria de Fàbregas i Sandra Balsells, respectivament.
Fotografies, plafons, un audiovisual i una pantalla amb dades infogràfiques ens il·lustren sobre el projecte i els seus resultats. Algunes de les internes ens hi expressen les seves sensacions i els seus sentiments. La vida de la població reclusa femenina és dura, però, mitjançant activitats com la fotografia, també pot ser enriquidora, inconformista i esperançada .
L’exposició, que és gratuïta i d’accés lliure, es podrà veure a partir del dia 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona.
El projecte
Traspassant l’objectiu és un projecte de fotografia per a dones internes en Centres Penitenciaris de Catalunya, que vol millorar la seva autoestima a través de la imatge i l’adquisició de nous coneixements, tot generant oportunitats de feina i visibilitzant el col·lectiu, que representa el 6% de la població penitenciaria.
Des del 2020 i fins al desembre de 2022, el projecte s’ha dut a terme als centres de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona. Cent catorze dones –el 24% de la població penitenciaria femenina– han participat als tallers proposats. S’han dut a terme seixanta sessions i noranta hores de formació, i les participants han fet al voltant de 20.000 fotografies.
Durant les sessions, les internes treballen en parelles, fent de fotògrafes i de models, reben apunts de teoria fotogràfica i disposen de càmeres reflex i platós fotogràfics. En el decurs de la darrera sessió, són retratades per l’artista i directora del taller, Marta Fàbregas, en una sessió que compta amb un equip de professionals del maquillatge i estilisme.
A més, en aquest projecte col·laboren com a mentores la fotoperiodista Sandra Balsells i la fotògrafa Tanit Plana, amb la finalitat de crear una comunitat de dones fotògrafes connectada amb el col·lectiu de dones internes en presons.
L’objectiu del projecte és empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat, que pateix una triple condemna: social, personal i penitenciària.