D'Or Museum obre com a museu i com a restaurant el 17 de Juliol a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis

El Restaurant gastronòmic Atempo i el Sants Metges Hotel s’obrirà una setmana més tard.

Redacció.-Ubicats dins l’equipament LA FORTALESA de Sant Julià de Ramis, aquest proper dimarts dia 17 de juliol s’obren les portes del D’Or Museum, Museu de Joieria i Art, que és el fil conductor de tot el projecte empresarial, propietat de l’empresa familiar catalana de joiers D’Or Joiers.
Les joies són mirall de la història i, per tant, el món de les gemmes, com a minerals de la terra que s’han convertit en l’objecte de desig de totes les civilitzacions són les pedres precioses i alhora l’essència de la creativitat del joier. L’ésser humà no ha deixat mai d’adornar-se amb joies. Per això el D’Or Museum vol homenatjar les joies i als artistes que les treballen i dignificar el màxim el seu treball.
Les sales del museu, ubicades en els espais de l’antiga fortalesa militar, presenten diversitat d’individualitats, exposant en vitrines joies i objectes que expliquen l’art de la joieria, la gemmologia, l’orfebreria, l’argenteria i l’art contemporani, amb l’objectiu de preservar patrimoni i fomentar l’art i la cultura.
La plaça d’acollida ens guiarà fins el hall del museu, espai d’acollida i accés al museu, amb una presentació moderna, audiovisual i interactiva que permeten situar el visitant en el món de les pedres precioses, les joies i la història de l’orfebreria i els convida a fer d’exploradors en aquest àmbit.
La modernitat i tecnologia de la planta baixa permet al visitant pot interactuar amb les pantalles tàctils, per entendre el planeta joia i els diferents materials emprats al llarg dels anys i així començar a explorar en aquest àmbit temàtic. Amb diferents recursos tecnològics, com uns tòtems interactius, una gran pantalla led orgànica, audiovisuals en pantalles verticals, vitrines amb efecte òptic, barreja de màgia i efecte de miralls, així com tres pantalles amb interacció kinnetc, on s’explica les joies que són mirall de la història, els material emprats per crear joies, siguin gemmes, metalls, materials orgànics o altres més innovadors.
En el primer pis, D’Or Museum inicia el seu recorregut a la dreta, en les sales on s’exposa la trajectòria personal d’Elsa Peretti, dissenyadora italiana de Tiffany &Co (NY), arrelada des de fa anys a Sant Martí Vell, un petit i tranquil poble amb encant del Gironès. Considerada una artista i mestra artesana de les formes sensuals i naturals en les seves joies, és una dona que sempre s’ha guiat amb un leitmotiv molt seu “l’estil és simplicitat” i que ha estat reconeguda per haver donat a la plata el seu lloc, en disseny d’alta joieria. Es presenten peces de la seva col.lecció, joies, parament de taula, complements de vestir, objectes de decoració, peces de regal, amb una posada en escena acurada i perfectament estudiada.
Segueixen unes sales d’argenteria, on es vol recuperar el concepte d’obra artesanal dels que han treballat manualment la plata, oferint una gran riquesa de formes i relleus, que mereixen el reconeixement de l’exigència a la recerca de la perfecció. Entre aquestes sales hi ha un espai on s’exposa una selecció de joies del segle XX de la col.lecció D’Or Joiers.
També hi trobem les sales dedicades a Amador Braojos, orfebre, joier i escultor. Un artista que viatja, busca i investiga per trobar les pedres precioses que transformarà en autèntiques obres d’art. El museu presenta a més d’unes escultures impactants de la seva evolució , una col.lecció exclusiva de perfumers esculpits amb pedra preciosa d’una gran bellesa vinculats a la mitologia.
Altres sales ens ofereixen gemmologia, amb una selecció de pedres que cada una té les característiques que li donen un encant propi. Diversitat de peces de joieria de diverses èpoques i de col.leccions privades, completen aquest nou espai museístic.
El segon pis disposa de dues sales per exposicions temporals, una que presenta aJosep Maria Subirachs, escultor, pintor, gravador, escenògraf i crític d’art català, amb gran prestigi internacional, autor de la façana de la Passió de la Sagrada Família de Barcelona. Diferents escultures i medalles formen part d’una col.lecció exquisida, que la seva filla Judit ha seleccionat en la preparació de l’exposició.
Una altra està dedicada a l’Univers Fenosa. El 25 de març de 1988 moria a París l’escultor Apel·les Fenosa. S’escauen ara trenta anys del seu traspàs i el D’Or Museum presenta la primera mostra organitzada expressament a terres gironines d’aquest escultor que va ser distingit amb els màxims reconeixements de la cultura catalana i francesa. El 1982 va rebre la Medalla d´Or de la Generalitat de Catalunya, seguida de la Legion d´Honneur el 1983, atorgada pel Ministeri de Cultura francès, i el 1987 la Medalla d´Or de la ciutat de Barcelona.
En un edifici nou, ubicat a mig camí del fossat del Castell, es podrà veure en uns dies l’Espai Quim Hereu, que forma part del contingut del D’Or Museum. Un concepte d’art viu on el visitant pot interactuar amb l’art i l’obra del pintor de Girona. Una experiència que ens proposa passejar pel corrent artístic de “l’estrambotisme”, l’únic corrent artístic nascut a Catalunya, que cerca la fusió del seny i la rauxa. En el seus quadres el pintor fusiona la poesia, els sentiments, la bellesa, els valors humans, la filosofia, la fantasia i la natura. Ell mateix diu que influències de El Bosco, Bouguereau, de Chirico, Delvaux, com també del mestre Dalí, així com els seus viatges i contactes amb les cultures del món, l’han ajudat a definir el seu univers estrambòtic. Només es podrà veure en visites guiades per l’equip del D’Or Museum o bé pel mateix pintor, sempre amb reserva prèvia.
Les pedres que sovint son el punt de partida de joies o objectes d’art, són la base del que ens ofereix la natura. Els diamants, els quars, els safirs, les turmalines, els topazis, els òpals, l’ivori, l’or, les turqueses, el cristall de roca, els robins, les maragdes, o fins i tot els fòssils,.. cada una d’aquestes elements són obres úniques que ens endinsen en un món fascinant i inabastable. Per això, tot el conjunt d’Or Museum és d’un gran valor artístic patrimonial.
La descoberta del D’Or Museum és pot fer ara amb una visita lliure, amb entrada de 10 euros i altres amb reducció a 5 euros. Més endavant es faran visites guiades i temàtiques per descobrir el món de la gemmologia, el món de les joies i el món del corrent turístic l’estrambotisme.
El restaurant del museu, D’Or Restaurant, oferirà un menú de 15euros on la cuina de proximitat es fusiona amb el talent i el segell de Jordi Cruz, 3 estrelles Michelin en el restaurat Àbac de Barcelona. Una cuina d’autor que ell defineix com “evolutiva i inquieta, basada en el producte i on té lloc tant la creativitat com la tradició”. D’Or Museum aixopluga un servei de restaurant-cafeteria on la gastronomia local i els productes de la terra en són la seva essència. Una proposta interessant de menús diaris per apropar tan el visitant del museu com la població local i els turistes de l’entorn. Una filosofia de cuina de territori. Un servei de cuina de proximitat obert a tothom, en horaris de museu. De 10 a 13.00h servei de cafeteria i de 13.00 a 16.00h servei de dinar.