Dos concerts especials per començar el mes de març al Barnasants

Un homenatge a l’escriptora i activista balaguerina Teresa Pàmies i un sentit record per l’acordionista sabadellenc Joan Tomás

Redacció.- El Barnasants comença el mes de març amb dos concerts especials que pretenen recordar i reconèixer el treball al llarg de la seva vida de dos grans personatges de la cultura catalana: Teresa Pàmies, escriptora i activista de Balaguer, i Joan Tomàs, music barceloní de qui es celebren ara 125 anys del seu naixement.

El Casinet d’Hostafrancs acollirà divendres 5 de març un homenatge a Teresa Pàmies. Anna Güell dirigeix a la pianista Elisabet Raspall i l’actriu Tilda Espluga en l’homenatge a l’escriptora i activista Teresa Pàmies. A partir de notes biogràfiques de la balaguerina, l’actriu del barri d’Horta i la compositora i pianista vilanovina han trenat un espectacle amb una tria de lectures dels escrits de Pàmies, amb un recull dels seus boleros preferits i altres peces.

Tres activistes referents de la música tradicional defensen el repertori antològic del folklorista i músic barceloní Joan Tomàs i Parés (1896-1967). A la celebració de l’Any Joan Tomàs amb motiu dels 125 anys del seu naixement, l’acordionista sabadellenc Carles Belda, la veu rossellonesa de Gisela Bellsolà i la guitarrista valenciana Sandra Monfort (Marala) recuperen cançons populars catalanes que Tomàs va cercar i compondre. El concert en col·laboració amb el Tradicionàrius serà el divendres 5 de març al C.A.T.

Lídia Pujol porta al Barnasants Conversando con Cecilia (Satélite K, 2021), espectacle i disc en el què estableix una conversa amb la desapareguda artista madrilenya Cecilia. A més, el nou treball recupera les versions no censurades, tal com van ser composades per l’artista. Les lletres de Cecilia vertebren el guió intern d’aquest viatge que parteix del nostre llegat històric, cultural  i familiar, i que va més enllà de la simplificació que suposa prendre partit vehementment, que transcendeix els bàndols estancs des dels quals s’arbitra i fustiga. Defugint qualsevol dogmatisme, en les seves cançons ho qüestionava tot,  començant per si mateixa i pel seu entorn. El concert de Lídia Pujol es podrà veure al Teatre Plaza de Castelldefels el proper dissabte 6 de març i el diumenge 7 de març a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès.

La cantant i poeta de Granollers, Ivette Nadal, estrena el seu nou espectacle-disc influenciat per Frida Kahlo amb cançons de collita pròpia, alegres i madures, i amb arranjaments que aporten un so cosmopolita i mediterrani. El Casinet d’Hostafrancs acollirà aquesta nova proposta de Nadal el proper dissabte 6 de març en el marc del Barnasants.

La cantant gironina Paula Grande i la menorquina Anna Ferrer presenten Vega (Bankrobber, 2020) un projecte que dona veu a mares, filles, nenes i joves del passat i del present a través de música llatina, rap i electrònica. Deu cançons (com la “Caterineta”, “Tango” o “La mare”) interpretades amb Vic Moliner, Paula Vegas i Juan Rodríguez Berbín, que es podrà veure el proper diumenge 7 de març al C.A.T., en col·laboració amb el Tradicionàrius.

Barnasants acollirà la preestrena del nou treball de Pepet i Marieta, diumenge 7 de març a l’escenari del Casinet d’Hostafrancs. El concert combinarà els himnes més sonats de la banda i cançons inèdites en una posada a escena càlida i un gran sentit de l’humor. Per primera vegada, Josep Bordes (Pepet) compartirà la veu principal amb Maria Cruz (Marieta) per cantar a favor de la força col·lectiva i l’esperit de superació amb guitarra acústica, ukelele, saxo i teclats.

Barnasants País Valencià

L’Octubre CCC de Valencia acollirà dimecres 3 de març el concert de la valenciana Gem (Gema Vaño). L’artista presentarà el seu segon treball, Satèl·lits, gravat al 2019 i que té la seva sempre mirada crítica i alhora positiva.

Clàudia Cabero i el baixista Guillem Aguilar pujaran a l’escenari de L’Octubre el proper divendres 5 de març. En ell presentaran el nou treball de la barcelonina, un esclat de melodies tradicionals, lieds i poemes. Cançons que beuen de la poesia, la litúrgia i la trobadoria sense barrera de gènere ni d’època.