
30 juny 2008 Duchamp, Man Ray i Picabia al MNAC
Fins el 21 de Setembre de 2008
La mostra aplega més de 300 obres: pintures, fotografies, dibuixos, pel·lícules i objectes, entre els quals destaquen els famosos ready mades de Duchamp, com ara Font, un urinari col·locat de cap per avall.
Aquesta exposició, organitzada pel Museu Nacional D’Art de Catalunya en col·laboració amb la Tate Modern de Londres, està dedicada a tres artistes clau del segle XX: Marcel Duchamp (1887-1968), Man Ray (1890-1976) i Francis Picabia (1879-1953), tres personalitats provocadores que van revolucionar els cànons artístics establerts, marcant un abans i un després en el món de L’art. De fet, la seva empremta es pot resseguir en moltes de les creacions de L’art contemporani.
Marcel Duchamp i Francis Picabia van néixer a França i es van fer amics a París. Va ser a Nova York, ciutat D’exili dels dos artistes francesos, on, el 1915, juntament amb L’americà Man Ray, van impulsar el moviment dadà D’aquesta ciutat, i on es va forjar una amistat a tres bandes que va durar fins al final de les seves vides.
L’exposició incideix precisament en la influència que aquesta amistat va tenir en les seves trajectòries artístiques. A través de les obres veiem la fascinació comuna per les màquines, el moviment, L’erotisme o L’experimentació amb la llum i les transparències, que va portar Man Ray a inventar les rayografies.
El recorregut finalitza amb un ampli recull documental (Sala Temporals 2), testimoni de les vivències, L’intercanvi D’idees i els jocs compartits; entre aquests jocs, els escacs són els grans protagonistes.