
05 nov. 2015 Dues investigadores, una catalana i una mexicana, guanyen ex aequo el Premi Ramon Roca Boncompte d’estudis de gestió cultural
Els dos projectes premiats, de Liliana Lopez i Gemma Carbó, parlen de la construcció de ciutadania a partir de la gestió cultural i de la baixa correlació entre cultura i educació a Catalunya, respectivament
Per primera vegada, el Premi Internacional Ramon Roca Boncompte d’Estudis de Gestió Cultural ha estat concedit ex aequo a dos treballs que destaquen per la seva vessant transformadora i crítica. Aquesta és la cinquena edició del Premi, convocat per Ros Roca Group i FiraTàrrega.
El treball de la mexicana Liliana Lopez porta per títol “La gestión cultural como construcción de la ciudadanía” i és una exploració sobre les possibilitats de les polítiques culturals i la seva gestió en el canvi d’època que vivim, en què esproposa l’exercici d’una ciutadania activa. En el treball, s’entén la gestió cultural com un laboratori per a la convivència.
Pel que fa la proposta de la catalana Gemma Carbó, porta per títol “Pensar l’educació des de la cultura: polítiques culturals i educació a Catalunya”, i consisteix en una crítica a la baixa correlació que s’estableix entre les polítiques culturals i les educatives a Catalunya. La seva investigació identifica els factors de divergència i demostra les dificultats d’aquesta interrelació, confirmant que el diàleg entre l’educació i la cultura no és fluid i no està articulat,principalment per causes polítiques i sociològiques.
El mes de gener de 2016 les dues autores oferiran una presentació dels estudis a Barcelona, sota el format d’una conferència, en què es durà a terme l’entrega del premi.
La cinquena edició del Premi Ramon Roca ha rebut un total d’11 estudis i investigacions nacionals, estatals i internacionals. Aquest guardó, que té com a objectiu erigir-se com a eina útil de difusió en el camp de la recerca d’estudis culturals, és un dels pocs d’aquestes característiques que existeixen en l’àmbit internacional. Està obert a aquelles investigacions que giren al voltant de l’anàlisi o la recerca en el camp de la gestió de la cultura, com ara estudis de casos, impacte sobre el territori, estudis comparats, cooperació, polítiques culturals, anàlisi d’organitzacions, tipologies de professionals i de públics, R+D, patrocini i mecenatge, entre d’altres.