EDITORIAL – 8 anys junts

Sies.tv vol contribuir a la difusió i el coneixement de la creació cultural, i també a conformar un espai comunicatiu català

Aquest 27 de setembre Sies.tv compleix vuit anys. Va ser el 2007 quan el projecte va veure la llum però ja gairebé un any abans es va començar a gestar aquest projecte de televisió en línia dedicat a la cultura catalana. Durant tots aquest temps han passat pel nostre plató prop de dos mil protagonistes de disciplines creatives com l’escriptura, la música, l’art contemporani, el teatre, el cinema, la dansa, la gastronomia, la pintura, l’escultura, la fotografia, la màgia, la ceràmica…

Dedicar un mitjà de comunicació a la cultura catalana no era una aposta senzilla. Però tenim un país que vessa creació i cultura per tots costats i que ens ho ha posat fàcil. Diuen que Catalunya produeix més cultura de la que pot consumir. Però al nostre entendre no es tracta tant d’un problema de sobreproducció, si és que en podem dir així, sinó de manca de consum. Els indicadors així ho marquen. El nivell de lectors, espectadors al teatre o al cinema, els visitants a museus o a sales d’exposicions, la venda d’entrades per a festivals de música… ha anat en augment en els darrers anys però encara es troben lluny dels estàndards europeus. I això és degut a diferents factors. Hi ha un component de manca d’hàbits i educació cultural, però també hi ha dèficit d’espais i plataformes de distribució cultural que no obeeixin només a criteris de mercat. Si a això hi afegim els estralls que la crisi econòmica ha fet en els pressupostos culturals i també en la butxaca dels ciutadans, i que el govern espanyol ha reblat amb l’augment de l’IVA cultural, ja tenim la tormenta perfecta servida.

Durant aquests anys Sies.tv ha intentat contribuir a la difusió i el coneixement de la creació cultural, i també a conformar un espai comunicatiu català, en què òbviament cada mitjà juga un rol diferent. Els grans mitjans poden arribar al gran públic però es veuen obligats a apostar per propostes segures que els donin audiències o lectors, mentre que els mitjans digitals tenen més llibertat i poden oferir espai a noves propostes emergents o alternatives. L’objectiu comú de tots aquests mitjans de comunicació és el de fer difusió de la cultura i contribuir a que els nivells de consum cultural del nostre país s’apropin als d’Europa. Aquest és el paper que hem intentat jugar durant tots aquests anys i el que volem seguir jugant en els que vindran. I a més volem fer-ho treballant per a un nou país que estem convençuts que tindrà la cultura com un dels seus pilars fonamentals. Comptem amb vosaltres per seguir avançant en aquests objectius!