Festival Jazz Vic

El 26 Alhambra Festival Jazz Vic explora el Jazz més experimental

El festival comptarà amb noms com Xavi Torres, Ragnarök Trio, Kimchi, Tom Chant i Joni Sigil

Redacció.-L’Alhambra Festival Jazz Vic, dedicat a les noves tendències del jazz i les músiques improvisades, presenta tota la programació de la seva 26a edició, que tindrà lloc del 2 al 12 de maig de 2024 a la capital d’Osona. El festival comptarà amb una vintena de propostes nacionals i internacionals, amb noms com Xavi Torres, Ragnarök Trio, Kimchi, Tom Chant i Joni Sigil. Homenatge a Marianne Brull, Freedom First. Keith LaMar & Albert Marquès, Horse Orchestra, Underpool Live Recording: Cesar Joaniquet Quartet, Florian Stoffner & John Butcher & Chris Corsano, Kit Downes Organ Solo, Ray Of Light i Enemy, entre d’altres. El 65% de les propostes són gratuïtes i pel que fa a les de pagament, les entrades ja estan disponibles a la web del festival.

Risc, innovació i talent. En la seva 26a edició, l’Alhambra Festival Jazz Vic torna a oferir una panoràmica del jazz de nova creació, tant del país com internacional. En aquest ocasió, el cartell compta amb una presència significativa de músics de l’escena nòrdica del jazz de nova creació, així com músics del país, tot ells a la recerca de la innovació i l’exploració de nous llenguatges contemporanis. El festival també compta amb la participació d’artistes locals vinculats d’alguna manera amb la Jazz Cava. Enguany, com a novetat, més enllà dels dos escenaris habituals (la Jazz Cava i l’escenari Momentos Alhambra a la plaça del Carbó), el festival també s’obrirà a altres espais de la ciutat, com la Biblioteca Pilarín Bayés i l’església dels Dolors de Vic.

El festival s’inaugurarà el dijous 2 de maig a les 20 h a la Jazz Cava, amb el tradicional Pianíssim, en aquesta ocasió, amb Freedom First. Keith LaMar & Albert Marquès. El pianista de jazz català Albert Marquès presenta en directe el disc gravat amb Keith LaMar, pres condemnat a la pena capital l’any 1993 als Estats Units i que havia de ser executat el 16 de novembre del 2023. Concebut i produït per Marquès i gravat entre Girona i Brooklyn durant els anys 2020 i 2022, Freedom First és el primer àlbum de la història d’un artista en el corredor de la mort (12 €).

L’endemà, el divendres 3 de maig a les 19 h, tindrà lloc la conferència L’ona laietana, música i transformació social a la Biblioteca Pilarín Bayés (gratuït). Una xerrada combinada amb música en directe a càrrec del crític de jazz Martí Farré, el divulgador musical Àlex Gómez-Font i la música de David Viñolas (piano) i Montse Urán (saxo). A les 22 h, la Jazz Cava acollirà el concert de Horse Orchestra (15 €). Format per músics d’Islàndia, Suècia, Noruega i Dinamarca, aquest septet és una mescla única de joves instrumentistes amb un estil postmodernista original que va molt més enllà del gènere. Amb quatre àlbums publicats, la formació ha rebut destacats guardons als premis Danish Music Awards i ja ha actuat en escenaris d’arreu del món.

El dissabte 4 de maig, el festival comptarà amb Tom Chant i Joni Sigil. Homenatge a Marianne Brull a l’escenari Momentos Alhambra a les 18 h (gratuït). Es tracta d’un homenatge a la divulgadora i entusiasta de la improvisació lliure de Barcelona, organitzat pels festivals membres d’Els Millors Festivals. A l’Alhambra Festival Jazz Vic hi actuaran el reconegut saxofonista Tom Chant i el bateria Joni Sigil i prèviament es podrà veure un document audiovisual sobre Marianne Brull. A les 20 h, al mateix escenari hi tindrà lloc el concert de Xavi Torres, un dels grans pianistes de la seva generació (gratuït). Oferirà a trio el seu darrer disc, Quarantena Songs (Dox Records, 2023). A les 22 h serà el torn d’UnderPool Live Recording: Cesar Joaniquet Quartet. El saxofonista i compositor Cèsar Joaniquet protagonitzarà la tercera edició del Live at Jazz Cava, un dels concerts més especials del festival que, amb la col·laboració del segell UnderPool s’enregistrarà en directe per, més tard, publicar-lo en una acurada edició en vinil que s’entregarà a tots els assistents. Nascut a Barcelona, Joaniquet fa més de deu anys que viu a Dinamarca, on s’ha consolidat com un dels músics amb veu pròpia dins de la potent escena danesa. El concert tindrà lloc a a la Jazz Cava (12 €) i comptarà amb un repertori escrit expressament per a l’ocasió. Tancarà la nit la sessió de DJ Miguelito Superstar (00-03 h, gratuït).

El diumenge 5 de maig, el festival continuarà amb el Concert de combos de l’EMVIC a l’escenari Momentos Alhambra (12:30 h, gratuït). Una mostra del treball realitzat durant el curs dels alumnes de l’escola. A les 18 h, al mateix escenari hi actuarà Kimchi, el nou projecte del guitarrista Dani Comas (gratuït). A les 20 h, també en aquest espai, hi actuaran Jeppe Zeeberg and The Absolute Pinnacle of Human Achievement, un quartet que representa el millor de l’escena d’improvisació de Copenhaguen, amb una barreja híbrida de punk jazz experimental i funky amb actitud de rock and roll (gratuït).

La segona setmana de festival començarà el dijous 9 de maig amb Florian Stoffner & John Butcher & Chris Corsano. Un trio format pel guitarrista suís Florian Stoffner, el saxofonista britànic John Butcher i el bateria nord-americà Chris Corsano, referents de l’escena internacional de músiques improvisades. Junts oferiran un concert a la Jazz Cava a les 21 h (12 €), en què mostraran la seva predisposició per la delicadesa, l’harmonia, els detalls i els silencis.

L’església dels Dolors de Vic serà escenari d’un dels concerts més especials d’aquesta edició: Kit Downes Organ Solo. Una proposta immersiva del pianista d’Enemy, que es podrà escoltar el divendres 10 de maig a les 20 h (12 €) i que forma part del cicle La Cava Immersiva. Es tracta d’una iniciativa d’ElRefugi.art i la Jazz Cava durant la qual, aquesta temporada, s’ha dut a terme un concert mensual amb propostes innovadores. En aquesta ocasió, l’església dels Dolors oferirà l’espai idoni per a acollir una proposta de sonoritats envoltants i projeccions 360º. El mateix dia, el trompetista Raynald Colom presentarà el seu nou projecte, Ray Of Light. Una proposta que torna a una de les influències més importants de l’artista: el hip-hop. Acompanyat de Tony Tixier als teclats, Tito Bonacera al baix elèctric, Jose Benitez a la bateria, DJ Swet i MC Mabreezee, actuarà a les 22 h a la Jazz Cava (15 €), on oferirà música original especialment pensada i creada pels seus membres.

L’endemà, dissabte 11 de maig, el festival oferirà el concert de Ragnarök Trio, a les 18 h a l’escenari Momentos Alhambra (gratuït). Una proposta dirigida pel guitarrista islandès Thorkell Ragnar, que oferirà els temes del seu àlbum de debut, que veurà la llum la tardor d’enguany. A les 20 h, al mateix espai, serà el torn de Curós, un grup format pels productors Lowis i Vernat, que sorgeix de la necessitat d’explorar i esborrar els límits del jazz i del pop convencional (gratuït). A continuació, el festival comptarà amb Enemy, un trio de referència en l’avantguarda jazzística europea que compta amb el pianista Kit Downes, el baixista Petter Eldh i el bateria James Maddren. Tres músics brillants compromesos amb l’exploració de nous horitzons sonors, en constant transformació i que la crítica ha descrit com a “aferrissadament intensos”. El seu tercer i darrer àlbum s’anomena The Betrayal (WeJazz, 2023), un disc de 12 cançons explosives que busquen noves direccions, i que oferiran a les 22 h a la Jazz Cava (15 €). Tancarà la nit la sessió de DJ Miguelito Superstar (00-03 h, gratuït).

L’última jornada de festival oferirà tres propostes. A les 12:30 h, l’escenari Momentos Alhambra comptarà amb la Big Band EMVIC (gratuït) i a les 18 h, hi actuarà el Young Barcelona Jazz Quintet (gratuït), amb cinc joves talents que s’han trobat estudiant en diferents centres musicals de Barcelona. El festival finalitzarà al mateix escenari a les 19 h amb una Jam Session al mateix escenari (gratuït).

Organitzat per l’associació cultural Vic Bang Jazz Cava, i des del 2018 patrocinat per Cervezas Alhambra, el Festival Jazz Vic va néixer l’any 1999 amb l’objectiu d’oferir una panoràmica estilística del jazz a través d’alguns grups i artistes destacats de l’escena catalana. Des de l’any 2003, aposta per la difusió del jazz de nova creació i les tendències actuals de la música improvisada i ja ha comptat amb artistes tan destacats com Sun-Mi Hong Quintet, Oriol Roca Trio & Lynn Cassiers, Atomic, ADHD, Lucia Fumero Trio, Irene Reig Quintet, Jordi Sabatés, Roger Mas, Pocket Corner, Andreu Moreno Quartet, Fire! Los Sara Fontán, Gorka Benítez, Craig Taborn Quartet, Arve Henriksen, Ken Vandermark, Nils Petter Molvaer, Bad Plus, Marc Ribot, Allan Holdsworth, Eivind Aarset, Goran Kajfes, Erik Trufazz, Jeff Parker, Havard Wiik, Chad Taylor, Jim Black, Bill Bruford, Bugge Wesseltoft, Beady Belle, Hiromi, Hakon Kornstad, Stian Westerhus, Perico Sanbeat, Carles Benavent, Ramon Prats, Agustí Fernández, Albert Cirera, Albert Bover, Marco Mezquida, Evan Parker, Tim Berne, Mikolaj Trzaska, i Vasco Trilla, entre molts altres.