El 28è FEMJazz! Banyoles recupera La Muralla com a espai principal per a tres dies de concerts i activitats

El festival programa una dotzena d’actes del 27 al 29 de maig

Redacció.- El Taller de Música de Banyoles impulsa la 28a edició de FEMJazz! – Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, que tindrà lloc l’últim cap de setmana de maig. L’esdeveniment, organitzat en conveni amb l’Ajuntament de Banyoles i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, recupera pràcticament el mateix format d’abans de la pandèmia. Així, si el 2020 el festival es va reformular com a Pícnic Jazz, amb un sol dia de concerts, i el 2021 es va dur a terme íntegrament a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, enguany La Muralla torna a ser l’escenari principal del festival, cosa que permet oferir una programació més àmplia i diversa que els dos darrers anys, a més de recuperar activitats paral·leles que no s’havien pogut dur a terme durant la pandèmia.

En la presentació de la programació d’enguany, el president del Taller de Música de Banyoles, Isidre Palmada, explica que des de l’entitat “estem contents de tornar a la normalitat tant com sigui possible, perquè som un festival de proximitat, obert a tothom, i per això és important que la majoria de concerts siguin a l’aire lliure i d’accés gratuït. Després de dos anys en què hem ‘experimentat’ amb el format, recuperar La Muralla ens facilita continuar treballant sota el nostre lema, ‘fem jazz, fem poble’”. Enguany col·laboren amb el festival el segell Microscopi, la pastisseria La Sal, de Banyoles, la cervesera Poch’s, de Castellfollit de la Roca, i el mitjà digital Surtdecasa.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha volgut destacar que “el FEM Jazz!, amb 28 edicions, és el festival més antic i amb més continuïtat de la ciutat, però això no està renyit amb una capacitat permanent de renovar-se. I per damunt de tot és una garantia de bon jazz sense el qual l’oferta cultural de Banyoles estaria incompleta”.

El concert destacat de l’edició d’enguany és el del trio Miguel-Bayer-Lai liderat per Cristina Miguel, saxofonista de Mollet del Vallès formada a Barcelona, Amsterdam i Gras (Àustria). Miguel és un talent emergent del panorama jazzístic català, amb una àmplia experiència en directe per Europa i els Estats Units i una discografia que inclou àlbums propis –Amsterdam (2018), Ramé Project (2020)–, en col·laboració –Transcendit Terram (2021), amb el també saxofonista i clarinetista Marcel·lí Bayer– i com a integrant de conjunts i orquestres. A Banyoles l’acompanyaran Bayer i Clara Lai (piano), que presentaran per primer cop en un escenari el concert “Tríptic”. La saxofonista vallesana defineix el concert que faran a FEMJazz! com un “laboratori col·laboratiu de composicions i experimentació”, en què els intèrprets jugaran “amb la fina línia entre allò preestablert i allò instantani per aconseguir una llibertat expressiva”.

Els Millors Festivals

Una altra novetat del 2022 és la creació d’Els Millors Festivals, agrupació de festivals de jazz de petit i mitjà format dels Països Catalans, de la qual el Taller de Música de Banyoles és un dels impulsors. Aquesta xarxa neix de la coneixença i dels neguits comuns de diversos col·lectius que organitzen festivals semblants a FEMJazz! arreu del país, i que a partir d’ara sumen esforços per tirar endavant produccions pròpies conjuntes de més envergadura que les que poden assumir aïlladament. Integren Els Millors Festivals els festivals d’Igualada, La Garriga, Vic, Vilafranca del Penedès, Portocolom (Felanitx, Mallorca) i Banyoles. La primera iniciativa d’Els Millors Festivals és la gira de la saxofonista i compositora Cristina Miguel, que actuarà enguany als sis festivals, presentant a cada ciutat una proposta diferent en repertori i format.

Camí dels 30 anys
El Taller de Música de Banyoles, escola de música moderna i jazz des de l’any 1988, és també l’entitat organitzadora del Festival de Jazz de Banyoles, que va començar l’abril del
1994, fruit de la il·lusió i l’esforç d’un grup de professors que volien dur l’experiència musical més enllà de les classes. Amb el temps, el festival va créixer fins a convertir-se en una
referència pels amants del jazz del Pla de l’Estany i les comarques gironines, que duia a Banyoles grans noms de l’escena nacional i internacional.

Més endavant, el festival va canviar de fórmula i va passar a concentrar-se en quatre dies, a finals de maig, amb l’objectiu d’obrir-lo encara més a la ciutadania. És en aquest context que arribem una nova fornada d’exalumnes, professores i professors del Taller, relleu generacional que dona forma renovada al festival. El rebategen amb el nom de FEMJazz! (Festival d’Emergències Musicals) i li donen una personalitat pròpia, que es basa en el doble sentit del concepte emergència: l’oferta es construeix amb propostes de gran qualitat de joves músics de l’escena catalana i inclou, en cada edició, una producció inèdita i exclusiva. L’actual equip del festival treballa amb la premissa “fem jazz, fem poble” per popularitzar el gènere entre els veïns de la comarca i els visitants.

El FEMJazz! és el festival de jazz que fa més anys que s’organitza ininterrompudament a la demarcació de Girona. Només ha fallat en una ocasió, el 2020, en què no hi va haver edició, tot i que es va compensar amb el Pícnic Jazz el mes de setembre.