El 32è Festival L’Hora del Jazz comença aquest 11 de setembre

Homenatja Joan Vinyals i reivindica el llegat de Tete Montoliu

Redacció.- L’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) ha presentat aquest dimarts a la Sala Mompou de l’Edifici de la SGAE a Barcelona el 32è Festival L’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu, en el marc del qual se celebraran, de l’11 de setembre al 20 d’octubre, 15 concerts  a la Plaça de la Vila de Gràcia així com en diferents sales de Barcelona, Sitges, Tarragona, Sant Vicenç dels Horts, Girona, Bigues i Riells, Vilafranca del Penedès i Granollers.

Guillem Arnedo (president de l’AMJM) i Noemí Osorio (secretària de l’AMJM) han donat tots els detalls d’una 32a edició amb figures de renom, un alt percentatge de músics joves i la meitat de les propostes liderades per dones. La Plaça de la Vila de Gràcia, escenari històric del festival, rebrà a Jazztanyoles (Elisabet Raspall i Belén Cabanes) i Pol Omedes ¡Pura Vida! (18 de setembre), Alba Careta i Roger Santacana i Daniel Ferruz Quartet (25 de setembre) i Madera Viva Trio i Maria Esteban Quintet (2 d’octubre). La programació en sales, d’altra banda, tindrà les actuacions de Sergi Sirvent Cycles, Sonic Matters, Tarkology Jaume Vilaseca Trio, David Viñolas 5et, l’Unusal Trio d’Ignasi Terraza, Esteve Pi i Lluc Casares, Juan de Diego Grebalariak i FlamenGrass.
La 32a edició del festival organitzat per l’AMJM, però, es veurà marcada per dos concerts extraordinaris. Santiago Auserón, avui, ha presentat l’homenatge de qui va ser guitarrista seu a La Banda de Juan Perro i president de l’AMJM durant dotze anys: el guitarrista Joan Vinyals, mort el mes de gener passat als 63 anys. Un concert a Luz de Gas reunirà amics i excompanys de Vinyals (entre els quals la Companyia Elèctrica Dharma, Judit Neddermann, Víctor Bocanegra, Carme Canela, Laura Simó i Monica Green, a més del mateix Auserón) per homenatjar el músic, de qui es presentarà també un disc pòstum publicat aquest estiu: Estol de blaus. Vinyals va ser també fundador de l’Acadèmia Catalana de la Música i es va fer valer com un dels guitarristes més actius de la seva generació al capdavant de bandes com Guitarras Mestizas, Box Office i Fuego, així com amb col·laboracions amb nombrosos artistes.

El festival es clourà el 20 d’octubre amb un acte a l’Auditori ONCE de Barcelona en què es reivindicarà el llegat de qui va ser president honorari de l’AMJM: Tete Montoliu (1933-1997). Una taula rodona i les actuacions de The Changes i els pianistes Manel Camp, Ignasi Terraza i Xavi Torres (amb un programa a duo improvisant sobre peces de Tete Montoliu) serviran per aprofundir en la figura de l’inoblidable pianista.

Amb totes aquestes activitats, L’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu retorna amb una mirada àmplia i diversa del jazz a Catalunya i amb la ferma voluntat de donar suport i visibilitat als músics del país, així com a les sales i entitats del sector. L’AMJM, per la seva part, en un context de precarització per la pandèmia, té clara la necessitat de reivindicar-se i organitzar-se. És per aquest motiu que treballa per fer arribar les demandes dels músics a les institucions públiques amb la finalitat de teixir aliances que permetin situar el sector musical com un pilar fonamental de l’ecosistema cultural.