El Barnasants commemora el desè aniversari de les Primaveres Àrabs

Amb un concert de Ramy Essam, el cantautor que va posar veu a la revolució

Redacció.- El festival Barnasants, amb la col·laboració de l’associació Cose di Amilcare, acull aquest mes de maig un concert molt especial i únic de la mà de Ramy Essam. Coincidint amb el desè aniversari de les Primaveres Àrabs, les protestes contra l’atur i les restriccions polítiques que van tenir lloc als països àrabs entre 2010 i 2011, l’Auditori de les Cotxeres de Sants comptarà amb el cantautor i activista egipci Ramy Essam, que oferirà un concert el proper 14 de maig.

L’artista és el creador de la cançó Irhal (Vés-te’n), la qual va dedicar a Hosni Mubarak i va ser un dels himnes de la revolució de plaça Tahrir l’any 2011. A partir d’aleshores, el cantautor va continuar component cançons de protesta al voltant de la junta militar que va substituir Mubarak i, més tard, contra el govern dels Germans Musulmans.

L’any 2014, després del cop d’estat del general Al-Sisi, Essam va haver d’exiliar-se, fet que li permet seguir creant i actuant lliurament per difondre el seu missatge com ambaixador de la revolució egípcia. Des de fa més de 6 anys viu entre Finlàndia i Suècia ja que si torna l’espera la presó. Diversos companys i amics del cantautor ja han acabat a la presó, com és el cas del poeta Galal El Behairy, autor de la lletra de la cançó Balaha (que sortí a principis del 2018 i és una cançó de crítica a la dictadura de Al-Sisi), i que va ser detingut i condemnat a tres anys de presó. També el jove director del videoclip de la mateixa cançó, Shady Habash, de tot just 24 anys, va ingressar a presó i va morir per negligència mèdica l’1 de maig de 2020 després de més de 800 dies d’empresonament.

Ramy Essam ha estat una de les veus de la revolució de 2011, el cantor de la llibertat d’un poble. Ara és l’artista que canta a l’exili i condemna la repressió del règim d’Al-Sisi, que l’ha convertit en un dels seus principals enemics. En els pròxims mesos es publicarà el seu nou disc, El Amiis El Karoo (La camisa de franel·la).

El mes de novembre passat ha estat guardonat pel Club Tenco de Sanremo amb el premi Grup Yorum, dedicat als cantautors que lluiten per la llibertat i defensen els drets humans. El premi homenatja la històrica banda turca: tres membres del Grup Yorum van morir la primavera de 2020 després de llarguíssimes vagues de fam com a última protesta possible contra el seu empresonament, censura i repressió per part del règim d’Erdogan.