El BarnaSants crida a l’inconformisme amb més de 100 concerts

El festival agrupa del 23 de gener al 14 d’abril noms destacats del panorama català i de la resta de l’estat espanyol, a més de convidats internacionals

La pàtria és el poble. Aquest és el lema del BarnaSants, Festival de Cançó d’autor. Música del poble i per al poble. Durant dos mesos i mig, del 23 de gener al 14 d’abril, la XIXa edició congrega de nou més d’un centenar de cantants, intèrprets i grups que donen protagonisme a la paraula, al poble i als drets socials. El festival continua cridant a l’inconformisme a artistes i espectadors davant de l’actualitat política i social del nostre país. Una lluita i una reivindicació que són cada cop més necessaris amb els temps que corren.
Grans autors d’una generació actual que bull (Cesk Freixas, Paul Alabajos, Feliu Ventura, Els Catarres, Oliva Trencada, Andreu Rifé, Pepet i Marieta, Albert Palomar, la Iaia, Meritxell Gené, Bikimel, Mazoni, Blaumut, Pedro Guerra, entre molts d’altres) comparteixen cartell amb noms emblemàtics de la cançó del país (Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Pau Riba, Marina Rossell, Joan Isaac, Coses, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries) en un festival que, un any més, obre les portes a l’escena internacional convidant diversos artistes de cultures germanes com la llatinoamericana i la italiana.
Per començar, Dani Flaco
Enguany inaugurarà el festival el 23 de gener el cantautor de Bellvitge Dani Flaco. El concert serà a l’Auditori de Barcelona, un espai que aquest any reprèn una gran rellevància aplegant un grapat de concerts. Dani Flaco presentarà Versos y madera, el seu nou àlbum, un treball més acústic i tranquil que els anteriors. Per ara ja ha exhaurit les localitats del seu primer concert, i s’han posat a la venda les entrades per a una segona data, el 24 de gener.
Concerts especials: història, memòria i homenatges
El Barnasants ha preparat una sèrie de concerts que seran únics i que han estat concebuts especialment per l’ocasió. Tres d’ells posen el focus en la història el país. El primer, ho fa en el marc del Tricentenari. El 30 de gener una sèrie d’artistes es reuniran per homenatjar el General Moragues: Maria del Mar Bonet, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Miquel Gil o Rafel Subirachs, entre altres, amb Mesclat com a banda. El 22 de març, un espectacle de cançons, poesia i testimonis (directes i indirectes) commemorarà la Guerra Civil amb les veus de Feliu Ventura, Bikimel, Enric Hernàez, Manel Joseph, Rusó Sala, Mike Wild, Dani Caracola i el grup Rosa Luxemburg. En aquesta mateixa línia, Joan Isaac presentarà un concert especial en què BarnaSants li ha demanat que commemori el 40è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich. Titulat Cançons d’amor i d’anarquia, comptarà amb la participació d’amics i convidats i serà enregistrat per a la col·lecció BarnaSants. Amb el títol ‘Si els fills de puta volessin… el Quico es faria caçador’ Pi de la Serra serà homenatjat per una colla de cantautors joves que versionaran els seus clàssics, i del qual en resultarà un disc de versions. Un Pi de la Serra que, al seu torn, anirà fins a Alcoi molt ben acompanyat per Amadeu Casas i Joan Pau Cumelles per oferir un concert on repassarà les seves cançons més emblemàtiques.
 
Adéus i retorns
Els valencians Obrint Pas passen pel festival el dia 6 de març a l’Auditori de Barcelona, en la seva darrera aturada al principat abans de posar punt i final a la seva trajectòria a València. I el cantautor de Xàtiva Feliu Ventura torna als escenaris presentant el 4 d’abril el seu nou disc, Referents, un disc de versions, homenatges i rareses que celebra els 20 anys del cantant a l’escenari.
Un any més, alguns dels concerts del BarnaSants seran enregistrats per formar part de la col·lecció BarnaSants. És el cas de Verdcel, que gravarà disc nou en un directe. També es presentaran els concerts gravats el 2013: el cubà Vicente Feliù, la mexicana Maria Inés Ochoa i Xavier Baró, que clourà el festival, retornen per presentar els seus concerts ja editats en format CD per la col·lecció.
Música sense fronteres
El Festival ha convidat un any més artistes llatinoamericans. Actuaran l’uruguaià Edu ‘Pitufo’ Lombardo; la xilena Pascuala Ilabaca i Katia Cardenal, de Nicaragua. Aquest any, a més, el festival s’atura a Itàlia, amb el cicle Cose di Amilacre, que oferirà els concerts de Sestomarelli, Bobo Rondelli, Juan Carlos Biondini, Massimo Priviero, Lu Colombo i Vittorio De Scalzi & Armando Corsi.
Més enllà de Barcelona, el BarnaSants també ofereix concerts a altres poblacions dels Països Catalans, com Alcoi, Altafulla, Castelldefels, Gelida, Hostafrancs, l’Hospitalet, Terrassa i Sant Boi. En total, 22 sales acullen els artistes del festival, la meitat de les quals són noves: el Teatre Calderón d’Alcoi, el Centre Cultural Albareda de Barcelona, el Casinet d’Hostafrancs, Fizz Barcelona, el Centre Cultural de Gelida i l’Unió Casal Gelidenc, Pallissa Era del Senyor d’Altafulla, la Nova Cava Jazz i l’Auditori Municipal, tots dos de Terrassa, i l’Espai d’Art Tinta Roja.