El Barnasants omple una altre setmana amb autors del territori

Josep Tero celebra mig segle de carrera amb la presentació del disc Fugir i salvar-se

Redacció.- El Barnasants s’omple una setmana més de presentacions de nous treballs de cantautors del territori. Aquesta vegada, i de forma molt especial, el Festival de Cançó acollirà l’estrena absoluta de l’alguerès Claudio Gabriel Sanna, que amb Rall Grup presentarà diumenge 3 d’abril a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat el seu nou disc Mirau que sem anant i mirant (volum II) (The Chicken Coop, 2022). El concert s’emmarca dins la col·laboració entre el Barnasants i la Plataforma per la llengua. El dia abans, dissabte 2 d’abril, per anar escalfant motors, a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat, Sanna també hi oferirà un recital de cançons catalanes de l’Alguer.

Actualment, Sanna és la veu de referència de la cançó algueresa, director artístic i lider de l’històric grup Càlic des del 1981 al 2003, autor de més d’una desena de discos i cançons com Santa Ryanair, director musical de projectes com Mans manetes, porta en escena el segon volum del treball d’estudi, recerca i recuperació de la tradició de cançons de taverna alguereses, que ha dut a terme durant els darrers tres anys. El nou volum de Mirau que sem anant i mirant  (vol. II) inclou un nou repàs per les cançons de sàtira, taverna i festa de l’Alguer. El primer volum va ser publicat el 2020 i havia d’estrenar-se també al Barnasants, però la pandèmia de COVID-19 ho va impedir. Aquest nou disc neix de la voluntat d’enregistrar i presentar repertori pendent de cançons que es cantaven a l’Alguer a les velles tavernes i a les reunions de families i amics en ocasió de les festes. A l’Alguer encara avui es recoden tavernes famoses del passat, com «La parròquia», «El covo», «La càmera a gas», la «Taverna del campanil», «Lo círcolo dels combatents», «Lo círcolo del mariners» i tantes altres. En aquells locals era normal que cada tarda els clients, entre una copa i altra, es posessin a cantar, sempre bevent vi, acompanyats d’una guitarra, d‘una mandolina i de percussions inventades, com les culleres de la mateixa taverna. Parlem d’un repertori no oficial, quasi mai enregistrat en discos: cançons improvisades en rima (balzigues), cançons anònimes de començament de segle XX, temes cantats a les comedies musicals dels anys 50, cançons populars i dels pescadors de la muralla, etc. Un repertori encara ben viu i conegut a l’Alguer, interpretat en aquest concert i en el disc homònim per part del cantautor alguerès Claudio Gabriel Sanna i el seu Rall Grup, un nou conjunt format de artistes algueresos i catalans, que inclou la cantautora Meritxell Gené i el músic i productor català Xerramequ (Marc Serrats).

Josep Tero celebra mig segle de carrera amb la presentació del disc Fugir i salvar-se (Temps Record, 2022) al voltant dels pobles occità i jueu. En aquesta ocasió, oferirà un concert el divendres 1 d’abril al Centre Cultural Albareda de Barcelona, on el cantautor mostrarà la recerca del món medieval que ha fet amb músiques pròpies de Raimon de Miraval i Yohanan Zarai per vestir textos de Jordi de Sant Jordi, Alfred Badia o Carles Duarte.

Per la seva banda Guiu Cortés, més conegut per ser la veu d’El Niño de la Hipoteca, presenta el seu segon EP, en el qual ha inclòs per primera vegada una cançó en català. El disc es completa amb dues cançons inèdites i la versió d’un tema recuperat dels primers temps, quan va gravar l’EP 3 héroes y un villano (El Niño de la Hipoteca Records, 2020). El concert serà el dissabte, 2 d’abril al Casinet d’Hostafrancs.

El cantautor barceloní Enric Hernàez també oferirà un concert en format trio on presentarà el nou disc titulat 10 cançons (Sota la Palmera Records, 2022). Enregistrat entre el Poblenou (Estudi Sonariola) i Gràcia (Estudi Bonsò), el nou projecte s’ha gestat amb els músics uruguaians Mario Maeso (guitarres i veus) i Álvaro Pérez (percussions). Hernàez el mostrarà al públic el dijous, 31 de març, al Centre Cultural Albareda.

L’artista saragossà Gaire, fins ara alma mater del grup Déchusban, portarà al Barnasants els seus temes escrits en aragonès que mostren els sentiments més primaris i s’acompanyen de les imatges inspirades en el seu contingut. El concert, activitat paral·lela al Seminari Canzions d’autor y autors de canzions, serà divendres 1 d’abril al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat.

Ismael Serrano també serà aquest divendres 1 d’abril al Barnasants per rebre tribut al passat amb melodies i versos amb una vocació de futur. El cantautor madrileny exposarà Seremos (Sony Music, 2021), un nou disc amb el qual presenta una acurada escenografia. El concert serà al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat.

La tolosana Muriel Batbie Castell farà un recorregut de proesa vocal i lingüística que alterna cants a capel·la o amb la guitarra i l’arpa d’Anne-Claire Cazalet. En aquesta ocasió presentarà l’àlbum Par tous les chemins (Troba Vox, 2020), que inclou musicacions poètiques en català, alsacià, basc, bretó, cors i occità. La presentació serà el dissabte, 2 d’abril, al Centre Cultural Albareda.

Barnasants a Catalunya

La programació del Barnasants a Catalunya s’estén aquest cap de setmana pel territori amb el ja mencionat concert de Claudio Gabriel Sanna a Olesa, el que oferirà BRAMS el dissabte al Teatre Municipal de Girona dins el marc del Festival Strenes, el de Xavier Baró al Celler Finca Parera de Sant Llorenç d’Ortons dissabte i el que durà a terme Meritxell Neddermann a la Unió Casal Gelidenc diumenge.

Barnasants al País Valencià

Aquesta setmana el País Valencià acollirà el concert de Miquel Serra, que ha gravat recentment el disc Una casa és pànic (Foehn Records, 2022). L’eivissenc ha aplicat sons, textures i ambients poc habituals en la música de la banda amb col·laboracions de Soleá Morente i Simó Femenies. L’espectacle serà divendres, 1 d’abril, a l’Octubre CCC (València).

Barnasants a les Illes Balears

El grup de música palmesà Oliva Trencada serà aquesta setmana, en el marc del Barnasants, presentant el seu darrer treball a Esporles. El nou llibre-disc de musicacions dels poemes de la poeta de Palma Maria Antònia Salvà, titulat Cel d’horabaixa (Nova Editorial Moll, 2022), pretén evocar el misteri, la màgia i la natura i que canta a la distància que hi ha entre el continent i l’illa, serà a la Casa des Poble d’Esporles el dissabte, 2 d’abril.