El CaixaForum de Barcelona estrena "Art i cinema. 120 anys d'intercanvis"

El CaixaForum de Barcelona estrena una gran mostra sobre la influència recíproca entre el cinema i les arts visuals.

Redacció.- L’exposició, organitzada per l’Obra Social “la Caixa” en col·laboració amb La Cinémathèque française, fa un tràveling per dècades, des del cinema primitiu fins al cinema digital i la imatge construïda per explicar la influència que ha tingut el cinema en les arts visuals i a l’inrevés. Amb 349 peces, “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis” inclou noms com Luis Buñuel, Marc Chagall, Charles Chaplin, Jean Cocteau, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Serguei M. Eisenstein, Max Ernst, Henri Foucault, Jean-Luc Godard, Alfred Hitchcock, Yves Klein, Fritz Lang, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Auguste i Louis Lumière, David Lynch, Claude Monet, Eadweard Muybridge, Pablo Picasso, Aleksandr Ródtxenko, José Val del Omar o Andy Warhol, entre molts d’altres. La selecció dels materials inclou des de films, videoprojeccions i videoinstal·lacions, passant per cartells, pintures, dibuixos, gravats i fotografies, fins a objectes, vestits i llibres d’artista.

 L’exposició:

Fins a quin punt el cinema es va concebre com un art tant plàstic com narratiu? “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis” estableix la porositat entre aquestes dues disciplines artístiques, un flux fascinant, i fins avui ininterromput, d’influències i intercanvis mutus.

L’exposició, organitzada per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb La Cinémathèque française, convida l’espectador a un joc de relacions i associacions ple de matisos i de sensibilitat, amb troballes que canvien el nostre punt de vista sobre pel·lícules i obres d’art que formen part de la nostra memòria visual. La mostra s’ha estructurat en nou apartats que permeten fer un tràveling per dècades, des del cinemaprimitiu fins al cinema digital i la imatge construïda. Els germans Lumière apareixen al costat dels mestres de l’impressionisme, Chaplin amb els artistes d’avantguarda, Dalí amb Hitchcock, Jean-Luc Godard amb Andy Warhol i Yves Klein…, fins a arribar a l’època de les instal·lacions i del videoart. La selecció dels materials inclou des de films, videoprojeccions i videoinstal·lacions, passant per cartells, pintures, dibuixos, gravats i fotografies, fins a objectes, vestits i llibres d’artista.

L’entitat presenta “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis”, que ens parla principalment del deute del cinema amb la resta de les arts i, inversament, de la inspiració que el cinema ha significat per a totes les arts visuals. La mostra està comissariada per Dominique Païni, exdirector de la cinemateca francesa i també exdirector del Departament de Desenvolupament Cultural al Centre Pompidou. Des de fa més d’un segle, el cinema ha estat una clara font d’inspiració per a la resta de les arts visuals. De la mateixa manera, el cel·luloide ha absorbit i centrifugat les avantguardes artístiques amb resultats innovadors i sorprenents. Art i cinema. 120 anys d’intercanvis recupera alguns exemples cèlebres, i en descobreix d’altres de menys coneguts, del que el cinema deu a la resta de les arts, i a l’inrevés.

El projecte proposa un diàleg entre artistes de les avantguardes històriques i cineastes, seguint un sentit cronològic fins avui dia, en un recorregut per nou àmbits des del segle XIX i fins al XXI. El públic descobrirà associacions sorprenents entre noms essencials de la història de les arts visuals i el cinema, com Luis Buñuel, Marc Chagall, Charles Chaplin, Jean Cocteau, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Serguei M. Eisenstein, Max Ernst, Henri Foucault, Jean-Luc Godard, Alfred Hitchcock, Yves Klein, Fritz Lang, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Auguste i Louis Lumière, David Lynch, Claude Monet, Eadweard Muybridge, Francis Picabia, Pablo Picasso, Aleksandr Rodtxenko, José Val del Omar i Andy Warhol, entre molts d’altres. Són, en total, un centenar els noms que componen l’exposició, i 349 les peces incloses. Es projecten 56 pel·lícules o fragments, així com 10 videoprojeccions o videoinstal·lacions. També hi ha 203 pintures, dibuixos, gravats i fotografies, així com 52 cartells. La mostra es completa amb altres objectes, entre els quals hi ha programes, vestits, llibres d’artista, etc.

El punt de partida de l’exposició és la col·lecció d’obres d’art que posseeix La Cinémathèque française, fruit de l’esforç del seu fundador, Henri Langlois, per crear el Museu del Cinema. Aquestes obres s’han complementat amb peces extraordinàries procedents de prestigioses institucions museístiques espanyoles i franceses, entre les quals hi ha el Musée d’Orsay, el Centre Georges Pompidou, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el Museu Thyssen-Bornemisza, el MACBA i la Fundació Gala-Salvador Dalí. Així mateix, destaca la inclusió de quatre obres de la Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani de Cindy Sherman, Juan Uslé, Robin Rhode i Óscar Muñoz. El projecte es completa amb l’edició d’una publicació a càrrec de l’Obra Social ”la Caixa” i publicada per Turner que inclou assajos de Dominique Païni, Vincent Pomarède, Jacques Aumont, Philippe Dagen, Andrei Nakov, Cristina Cámara Bello, François Albera, Alix Agret i Marie Chênel, així com una entrevista a David Lynch i la reproducció de les obres que formen part de la mostra.

Al voltant de l’exposició s’ha preparat un complet programa d’activitats, des de visites comentades i específiques per a gent gran, públic familiar i grups escolars, fins a un cicle sobre art i cinema, a càrrec d’Àlex Gorina, i un altre de conferències: Imantacions, dubtes i negacions.

“Art i cinema. 120 anys d’intercanvis” es podrà visitar del 16 de desembre de 2016 al 26 de març de 2017 al CaixaForum de Barcelona.