El Caixaforum Girona imprimeix el futur amb l’exposició “PRINT3D”

És una exposició que convida a realitzar un viatge pel present i el futur de la impressió 3D

Redacció.- Caixaforum Girona ha inaugurat una nova exposició PRINT3D. Reimprimir la realitat. La mostra convida a fer un viatge pel present i el futur de la impressió en 3D, una tecnologia que sembla que no té límits. Els visitants hi podran descobrir algunes de les seves propietats, com la versatilitat, la rapidesa o la sostenibilitat, i saber quin és l’abast de la revolució impulsada per l’ús d’aquesta tecnologia.

La mostra analitza les possibilitats que ens ofereix la impressió 3D, una tecnologia essencialment col·laborativa i que suposa nous reptes en el nostre model productiu ja que, gràcies a ella, diverses persones des de diferents llocs del món poden dissenyar i compartir els seus dissenys d’un producte que després es podrà imprimir localment.

Al llarg del recorregut, es podran veure moltes aplicacions pràctiques en les quals ja s’està utilitzant la impressió en 3D, algunes d’elles als camps de la medicina, la moda, la construcció o l’art. Aquesta tecnologia és cada dia més accessible i capaç de produir a escales i mides fins fa uns anys impensables. I, encara que sembli ciència-ficció, ja és una realitat la bioimpressió de teixits vius, o la futurible construcció del primer habitatge lunar.

Dividida en vuit àmbits temàtics, a través dels quals es podrà explorar la impressió en 3D in situ, com també plantejar escenaris d’un futur que cada cop sembla més proper, la mostra està composta per més de 200 peces impreses en 3D, acompanyades d’elements audiovisuals i múltiples mòduls didàctics perquè els visitants descobreixin aquest món i hi aprofundeixin.

Impressió en 3D. Com funciona?
La idea d’imprimir objectes tridimensionals s’ha fet realitat gràcies a la impressió en 3D, que, a partir d’un model digital, permet crear infinitat d’objectes físics. Els visitants podran comprendre, a través de diversos mòduls, la diferència que hi ha entre treballar amb dues dimensions utilitzant els eixos, X i Y, o treballar amb tres, X, Y i Z. També veuran com es passa de la idea o les dades a la impressió, les diferents formes d’imprimir i, per descomptat, els diversos materials que es poden fer servir.

La impressió en 3D es basa en la fabricació additiva, perquè va agregant material capa a capa per produir les peces. La popularització d’aquesta tecnologia ha permès l’aparició de diversos materials que presenten característiques pròpies i que estan adaptats a usos concrets, cosa que ha obert un món de possibilitats per a la ciència, la indústria… i, naturalment, per a les persones creatives amb accés a aquesta tecnologia. Només cal deixar volar la imaginació per crear des d’objectes quotidians de petit format fins a d’altres de grans dimensions.

Imprimir salut

L’arribada de la impressió en 3D ha suposat una revolució en el camp de la salut. S’ha convertit en un element crucial per a diagnòstics, tractaments, intervencions quirúrgiques o medicaments, entre altres aplicacions. Des de fa temps, l’ús de models digitals per dur a terme simulacions abans d’operar millora significativament els resultats. Amb la impressió en 3D, s’aconsegueixen tractaments personalitzats que ajuden a millorar la vida de les persones alhora que suposen un estalvi de temps i diners.

La creació de pròtesis a baix cost, tant per a persones com per a animals, ha canviat el dia a dia, de la mateixa manera que ho ha fet la impressió d’òrgans o d’ossos fracturats, que ja s’utilitza en hospitals de referència. D’una altra banda, actualment es treballa perquè la impressió de medicaments sigui una realitat, amb l’avantatge que seria possible adaptar les dosis adequades a cada persona segons la seva patologia o edat.

A més, l’emergència sanitària pel covid-19 va demostrar el potencial d’aquesta tecnologia per imprimir materials sanitaris en els moments més crítics de la pandèmia. Viseres o peces de respiradors van ser alguns dels dissenys realitzats pels Coronavirus Makers, una xarxa formada per milers de voluntaris que no van dubtar a col·laborar per trobar solucions ràpides i fàcilment imprimibles.

Imprimir moda

Cada persona es única, i també ho són les seves preferències estètiques i el seu compromís mediambiental. La impressió en 3D permet crear peces adaptades a les singularitats de cada cos i a les preferències de la persona. És molt senzill: a partir de les dades obtingudes per un escàner corporal, es poden crear peces que s’adapten al cos de cadascú, com també calçat o qualsevol altre tipus de complement. Els materials utilitzats tenen un paper essencial per aconseguir noves textures i reduir la petjada de carboni. Gràcies a la tècnica d’impressió en 3D, es passa de la producció massiva a la personalització total i els dissenys únics.

Mitjançant un emprovador virtual, els visitants poden comprovar com els hi quedaria el vestit kinematics de Nervous Systems, una peça icònica generada de manera personalitzada a partir de les mides reals de cada persona, obtingudes per un escàner corporal, i que s’imprimeix plegat i d’una sola peça.

Imprimir per a la llar

Saber utilitzar una impressora 3D pot convertir qualsevol usuari en dissenyador de les seves pròpies creacions. Com es pot veure a l’exposició, es pot imprimir des de peces de mobiliari, que es caracteritzen per ser estables i robustes alhora que lleugeres, fins a objectes quotidians com una vaixella. Tot això, amb un alt nivell de personalització en formes, colors o mides.

Altres usos extraordinaris de la impressió 3D permeten fins i tot la fabricació de cases utilitzant materials ecològics i reciclats o la creació d’elements amb propietats mecàniques per a la indústria del motor.

Imprimir territori

La impressió en 3D de gran format ofereix nombroses aplicacions en els camps de l’automoció, la indústria, etc. Les companyies d’enginyeria repensen els seus processos per detectar casos en què aquesta tecnologia permeti a reduir costos, optimitzar l’obtenció de prototips o peces finals i garantir-ne la qualitat. Molts dels avenços en aquest camp són determinats per la utilització de nous materials que s’ajustin als requisits industrials i la impressió de peces de gran volum. La impressió en 3D permet generar peces més lleugeres mantenint alhora les propietats estructurals.

En aquest àmbit, podrem veure des del primer pont imprès a Espanya amb tecnologia 3D, passant per una moto amb peces impreses o descobrir com funciona un Fab-lab.

Imprimir consciència

Qualsevol nova tecnologia que es desplega a gran escala provoca canvis globals. Per als usuaris, la impressió en 3D es pot convertir en una eina quotidiana amb la qual es pot explorar el món amb nous ulls. Socialment, pot transformar el model productiu i els hàbits de consum, com també afavorir plantejaments més sostenibles, com el reciclatge i l’economia circular.

Al mateix temps, la digitalització i la impressió en 3D poden originar nous reptes ètics, en funció de l’ús que es faci de les dades obtingudes i dels models creats.

Conscients que el plàstic, material preminent a les creacions d’impressió 3D, genera un gran problema mundial, els makers han començat a buscar nous materials que puguin servir a les seves obres. D’una banda, poden utilitzar plàstic reciclat, procedent d’ampolles o pneumàtics, però, a més, actualment s’explora l’ús de residus industrials com la cel·lulosa o les xarxes de pesca o domèstics com la pell de patata o taronja i els pòsits de cafè.

Imprimir art

La impressió en 3D és un mitjà d’expressió molt atractiu per als artistes. La incorporació d’aquesta tecnologia ofereix moltes possibilitats creatives, com ara repensar objectes quotidians, reinventar disciplines tan clàssiques com la música mitjançant la creació de sons nous, o treballar amb el moviment per donar lloc a autèntiques obres d’art. Les impressores 3D es poden fer servir com un recurs expressiu o com una eina de treball, i la peça produïda tridimensionalment pot constituir l’obra en ella mateixa, o bé ser un pas del procés de creació de l’obra final.

A la música, per exemple, la impressió 3D ofereix noves possibilitats als dissenyadors d’instruments ja que el procés de fabricació capa a capa permet crear peces amb geometries complexes que serien impensables amb materials convencionals com la fusta.

En aquest àmbit, els visitants podran veure un zoòtrop on, seguint un disseny generatiu, s’han imprès les figures que donaran lloc a aquest fenomen òptic.

Imprimir a l’espai

La impressió en 3D ofereix noves possibilitats a l’exploració espacial. D’una banda, es podran imprimir hàbitats a la Lluna o a Mart, fent servir materials locals i sistemes robòtics. D’altra banda, la versatilitat d’aquesta tecnologia de fabricació serà també clau per superar alguns dels reptes logístics més importants, a causa dels alts costos de transport. A partir d’un mateix material base, serà possible crear recanvis o eines personalitzades sota demanda. Únicament caldrà transmetre els models digitals i produir-los en l’última frontera de la humanitat.

Més enllà de les exposicions: activitats per conèixer a fons la impressió 3D

La Fundació ”la Caixa” proposa diverses activitats durant els mesos en què l’exposició romandrà a CaixaForum Girona perquè tots els públics puguin apropar-se a la impressió 3D des de diferents perspectives.

El públic general podrà gaudir del cicle de conferències La revolució de la impressió 3D a càrrec d’importants especialistes en aquesta matèria, que donaran a conèixer el present i futur d’aquesta tecnologia, que pot arribar fins i tot a l’espai exterior, el seu ús en el món de l’alimentació o en la medicina personalitzada.

A més, per a públic familiar es durà a terme el taller Capa a Capa, on els participants faran una impressió en 3D de forma col·laborativa, com ho faria una impressora. També aprendran com es dissenya una impressió, quins recursos hi ha disponibles i quins materials es poden utilitzar en aquesta tecnologia disruptiva de fabricació per addició, que permet crear objectes superposant de forma repetida capes de material.

Com és habitual, el centre també posa a disposició del públic visites comentades en diferents formats.

Un podcast per conèixer més sobre impressió 3D

Amb motiu de l’exposició PRINT3D. Reimprimir la realitat, la Fundació ”la Caixa” ha enregistrat Imprimir el món, un podcast de tres episodis, disponible a Spotify i Ivoox, per donar a conèixer entre el gran públic més detalls sobre la impressió 3D, de la mà d’experts com César García Sáez, maker i assessor científic de l’exposició; Esther Borao, enginyer i director de l’Institut Tecnològic d’Aragó; Gianluca Pugliese, fundador de l’empresa Lowpoly. Al podcast també hi participen Joel Castanyé, xef del Restaurant La Boscana de Lleida, i Laura Civetti, dissenyadora.

Al primer dels capítols, els experts expliquen com aquesta tecnologia es va utilitzar durant la primera onada del coronavirus per produir material sanitari que va ajudar a afrontar els moments més durs de la pandèmia. Al segon, donen a conèixer les funcionalitats de la impressió 3D en àmbits com la moda o la cuina. I al tercer, es parla de les possibilitats de futur d’aquest tipus d’impressió a l’enginyeria aeroespacial, per exemple, i de l’evolució de la pròpia impressió 3D, des de la seva essència més col·laborativa a algunes restriccions que estan començant a posar-se.

Etiquetes: