El cantautor vallesà Roigé es llança amb "Paracaigudes" en el seu primer disc

El disc ha comptat amb la col·laboració especial de Joan Dausà i de la cantant Yacine Belachene

El cantautor vallesà Roigé (Roger Canals) presenta el seu primer disc amb aquest projecte, “Paracaigudes” (RHRN, 2016). Enregistrat durant el 2015, l’àlbum sortirà a la venda el proper 15 de gener a les principals plataformes digitals i es presentarà oficialment el proper 30 de gener al Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona (21.30 h). 

Després de treure la seva primera maqueta, La “desfossilització”, d’una llarga i reconeguda trajectòria en l’àmbit musical, i de guanyar el premi de votació popular en la darrera edició del Concurs Sons de la Mediterrània, Roger Canals es llança ara sota el nom de Roigé amb el seu primer disc, “Paracaigudes”, un àlbum amb onze cançons d’autor que es poden emmarcar dins del “World Music”, amb elements musicals del jazz, la bossa nova i el folk. Resseguint el seu testimoniatge vital, passa per estats com la nostàlgia, el vitalisme i, fins i tot, la denúncia. Emocions i sensacions que plasma en unes composicions pròpies d’artesania musical íntimes i introspectives, que amplien els límits de la cançó. És el cas, per exemple, de “Picaparet”, on amb frases com “Vull tornar a agafar alè”, “Què li va passar, què li va passar? Les preguntes van canviar; va emmudir a mitja cançó, i es tornà un mirall trencat”, el cantautor ens fa de mirall de situacions personals que a vegades semblen infranquejables. També a “A curta distància” ens planteja un retorn a l’essència de les relacions personals amb pinzellades com “El tacte dels teus dits és tot el que vull sentir”, “No té càlcul ni raó; no té xips ni té equacions, és la pura connexió. Si és just el que volen, les ànimes troben, com salvar pantalles a curta distància”. 

A més de les composicions pròpies, al disc també s’hi pot trobar un poema musicat de l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano, “Los nadies” (“El libro de los abrazos”, 1993). Segons Roger Canals, és un petit homenatge a una de les figures literàries  més destacades dels darrers temps: “És un text que, tot i ser antic, és d’una rigorosa actualitat, sobretot si mirem la crisi dels refugiats sirians, per posar un petit exemple”. 

Enregistrat entre el juliol i el novembre de l’any 2015 a Sentir Estudis per Lluís Molas i a Can Musiquer per Oriol Gonzàlez, “Paracaigudes” compta amb la participació de Roigé (veus i cors), Oriol Gonzàlez (guitarres, mandolina, samplers i contrabaix), Pep Pastor (baix elèctric), Daniel Lévy (bateria), Lluís Molas (percussions i percussió corporal) i Sandra Ortega (cors). També ha comptat amb la col·laboració especial de Joan Dausà (veu a “Mans”) i de Yacine Belachene (veu àrab a “Frontera”). El disc estarà disponible a partir del proper divendres 15 a les principals plataformes digitals.

 

Presentació oficial a Barcelona  

El concert de presentació oficial de “Paracaigudes” tindrà lloc el proper dissabte 30 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius (21.30 h). Acompanyat en directe per Oriol Gonzàlez (guitarra), Pep Pastor (baix), Daniel Lévy (bateria), Lluís Molas (percussió) i Sandra Ortega (cors), Roigé presentarà les cançons del disc, amb diverses col·laboracions i algunes sorpreses. Les entrades anticipades ja es poden adquirir al web http://productesdelaterra.cat/17-venda-d-entrades i el mateix dia del concert partir de les 21 h a la mateixa sala (7 € entrada / 15 € entrada + disc). 

Roigé és una de les cares del poliedre Roger Canals, que compta amb una àmplia trajectòria en el món dels escenaris, des dels espectacles de carrer i d’animació que ha dut per festivals d’arreu de Catalunya i l’estat Espanyol, passant per formacions musicals com Calidoscòpia, Miratjazz de Nova Orleans, o Ivanow Jazz Group, entre d’altres.