El Centre Cultural de Granollers projectarà aquest dijous 3 de desembre “Projecte Rwanda”

La pel∙lícula va ser rodada a aquest país africà el mes d’abril de 2014, coincidint amb el vintè aniversari del genocidi que va acabar amb la vida d'unes 800.000 persones, entre tutsis i hutus moderats

Aquest dijous, 3 de desembre, a les 20.30 h, tindrà lloc la projecció de la pel∙lícula “Projecte Rwanda” al Centre Cultural de Granollers. Per presentar‐lo, divendres 27 de novembre es va celebrar al vestíbul del Teatre Auditori de Granollers una roda de premsa que va comptar amb la presència dels productors i actors de la pel∙lícula, Ramon Godino i Sergi Cervera; la directora de l’àrea de negoci de CaixaBank al Vallès Oriental, Anna Maria Asensio; el president de l’Associació de Voluntaris de “la Caixa”, Lorenzo Rubio i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral. 

El documental, que es podrà veure aquest dijous al Centre Cultural per només 5€, s’emmarca en el 20è aniversari del genocidi que va marcar tota una generació a Rwanda i que va commocionar el món amb 800.000 persones, tutsis i hutus moderats, assassinades en la massacra perpetrada per les milícies extremistes hutus i els grups armats entre l’abril i el juny de 1994. Una pel∙lícula que vol donar a conèixer i analitzar la realitat actual de Rwanda i té un marcat objectiu   humanitari ja que el rodatge va ser possible gràcies a la col∙laboració d’un gran nombre de voluntaris i d’artistes de gran prestigi, com ara, la Mercè Sampietro, Elena Gadel, Ramon Godino, Sergi Cervera, Vanessa Porta, Maria Soto i Alain Hernández.

El film pretén mostrar la feina que els voluntaris, entre ells el conegut actor Ramon Godino que va a Rwanda des de fa nous anys, per ajudar a reconstruir el país vint anys després del genocidi. A través d’una veu en off en anglès i subtitulada en català, la pel∙lícula narra com, després de 20 anys   del genocidi al país, un grup de voluntaris viatja a Rwanda amb uns objectius solidaris diversos. L’expedició és encapçalada per un cooperant experimentat (Ramon Godino) i un voluntari idealista que viatja per primera vegada al país (Sergi Cervera). Cap dels dos comparteixen el mètode i la manera de treballar però, a la seva manera, cadascú intenta aportar el millor a una població que encara no ha pogut tancar la ferida del genocidi. Dos joves rwandesos acompanyen, a més, als dos activistes durant tota la seva estada al país. Ambdós són fills d’una generació que va estar enfrontada. Ells, com molts altres, viuen com si res hagués passat, però, al mateix temps, no poden esborrar l’empremta d’un conflicte que encara els pesa. 

“Projecte Rwanda” és, tal i com van explicar els protagonistes, un viatge tenyit pel dol i el color porpra, però, alhora, “és una mirada al futur, plena de llum”. “Estem davant d’un híbrid que balla entre el documental i la ficció, d’un projecte de cinema artesanal amb elements que volen fer reflexionar i mirar cap al futur de Rwanda amb esperança”,  va explicar Sergi Cervera, assegurant que “la voluntat de la pel∙lícula és la de mirar cap endavant i no cap endarrere”.
      
“Projecte Rwanda” té, per tant, moments dramàtics però també un toc colorista i vital. No treu conclusions, simplement és una reflexió oberta al públic”, va explicar Cervera, conegut per les seves interpretacions a la sèrie de TV3, La Riera. El conegut productor i actor, Ramon Godino, va voler donar les gràcies per fer possible a tots els col∙laboradors la projecció de la pel∙lícula a Granollers i va definir Projecte Rwanda com un “homenatge a totes aquelles persones que lluiten diàriament per tirar endavant”.  

Una projecció que no deixarà ningú indiferent i una experiència que es veurà augmentada amb el debat posterior a la pel∙lícula, que comptarà també amb la presència dels dos productors, Godino i Cervera. La trobada serà, per tant, una bona oportunitat per reflexionar conjuntament sobre el que va succeir a Rwanda l’any 1994, però també i, sobretot, sobre la realitat actual del país i les seves perspectives de futur. 

La iniciativa ha comptat a Granollers amb la col∙laboració del Centre Cultural de Granollers –on es projectarà la pel∙lícula‐, el Teatre Auditori de Granollers, l’Associació de Voluntaris de La Caixa i l’Associació Cultural de Granollers. Anna Maria Asensio va destacar, en aquest sentit, la important tasca de L’Obra Social “la Caixa”, que ha donat suport a projectes com aquest a través de l’Associació de Voluntaris: “La ciutat de Granollers té sensibilitat social i és activa. Estic segura que la projecció tindrà una acollida espectacular i la societat sabrà respondre. Des del voluntariat de “la Caixa”, format per més de 6.000 persones, estem molt contents d’haver col∙laborat en aquest projecte”. 

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, va destacar la necessitat de “fer propis els problemes de la humanitat”, afegint que “és destacable que aquest projecte hagi estat possible gràcies a iniciatives i col∙laboracions de la gent. Vull agrair, per això, la feina feta i donar les gràcies per posar el nom d’un país com Rwanda en la ment de tots i totes”. “Projecte Rwanda ens permet conèixer, analitzar, reflexionar, educar, ser, en definitiva, millors persones”, va finalitzar l’alcalde. El president de l’Associació de Voluntaris de “la Caixa”, Lorenzo Rubio, va tancar la presentació posant de manifest la necessitat urgent “de crear una sensibilitat social del que significa i suposa per a les persones fugir d’un país per una vida digna”. El Voluntariat de “la Caixa” vol ajudar a això perquè, segons Lorenzo Rubio: “tots podem fer alguna cosa per a que aquest món en el que vivim sigui una mica millor”.