El Centre de les Arts Lliures acull la darrera instal·lació de Gerard Marsal Norte: R Muda

Una interpretació lliure dels paisatges sonors continguts en l’obra i vida de Gabriel Ferrater

Redacció.- Del 28 de desembre al 8 de gener, el Centre de les Arts Lliures de Barcelona acull la darrera instal·lació de Gerard Marsal Norte: R Muda. Una interpretació lliure dels paisatges sonors continguts en l’obra i vida de Gabriel Ferrater, que proposa una aproximació al possible imaginari quotidià que va acompanyar, de manera conscient o inconscient, al poeta i va condicionar la seva obra.
Amb motiu del centenari del naixement de Gabriel Ferrater, el 2022 la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus i la iniciativa BTC (Bartrina Territori Creatiu) han impulsat Paradigmes Gabriel Ferrater. Un cicle multidisciplinari en què sis creadors de la ciutat han creat una peça inspirada en Gabriel Ferrater. R Muda és la proposta del músic i dissenyador d’espais sonors Gerard Marsal Norte. Inspirat per la consonant final del cognom del poeta que s’escriu, però no es pronuncia, l’artista ha ideat una instal·lació sonora en la qual recrea l’ambient sonor dels poemes de Ferrater, que hi és però no sona. Mitjançant aparells i estris diversos, ha creat un seguit d’escultures sonores que recreen l’imaginari sonor característic del context industrial i de postguerra en què s’inscriu l’obra del poeta.L’univers sonor de Gabriel Ferrater

La mostra és el resultat d’un procés d’investigació en el qual Gerard Marsal Norte s’ha submergit en l’obra poètica de Gabriel Ferrater. Ha complementat la cerca amb el visionament de diverses conferències en què va participar el poeta i amb una conversa amb l’escriptor reusenc Aleix Cort, qui ha escrit diverses columnes sobre Gabriel Ferrater i els escriptors suïcides del Camp de Tarragona.
Les 13 escultures que componen R muda han estat creades a partir de la lliure interpretació dels neguits, pors, passions i manies que l’autor xiuxiueja entre línies i que apropen el visitant a en Gabriel Ferrater des d’un altre punt de vista. En la seva construcció Gerard Marsal ha utilitzat 80 motors DC, aparells com ventiladors, pinzells o caixes de música, entre d’altres, i 250 metres de cable elèctric.