El Centre de les Arts Lliures es consolida com un espai de programació híbrida i experimental

Una trentena de projectes d’arts en viu, arts visuals, pensament i art sonor conformen una programació teixida per la tensió entre la memòria i la contemporaneïtat

Redacció.- Aquest matí, el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa ha presentat la temporada 2023/2024, la tercera des que el centre va obrir l’any 2021 i la seva primera temporada completa. Seran deu mesos d’arts en viu, arts visuals, pensament i art sonor a l’espai del barri del Born, que consolida una programació creada sobre quatre eixos: la tensió entre la memòria i la contemporaneïtat; l’experimentació com a base de les propostes; els llenguatges artístics híbrids, i el suport a la creació.

En aquest sentit, la direcció artística del centre, formada per Maria Canelles i Marc Chornet, ha volgut destacar que “Joan Brossa era poeta, i aquesta identitat marca la seva manera de relacionar-se amb el món. Ens interessen, doncs, les poètiques radicals que no donen res per fet, que treballen amb el que no és evident, que es col·loquen als marges de les disciplines i que posen en crisi els sistemes prefixats.” La nova temporada, que donarà el tret de sortida el dia 20 de setembre i durarà fins al juliol del 2024, té prevista una trentena de projectes estables o puntuals, la majoria de producció pròpia, dels quals la meitat són fruit de convocatòries de suport a la creació, un compromís de la Brossa que ha anat creixent els darrers tres anys.

Arts en viu

La programació d’arts en viu d’aquesta temporada es singularitza per les propostes que pivoten entre la hibridació i l’experimentació, per la destacada presència musical i pel diàleg entre generacions. Predominen les produccions pròpies, entre les quals hi ha les guanyadores de les convocatòria d’Ajuts Hermann Bonnín de projectes escènics, amb les propostes de Mariona Naudin, Maria Palma i Lalínea, que conviuran amb les de Magda Puyo, Ada Vilaró, Andrés Corchero, Roberto G. Alonso i Josep Maria Miró, Carla Rovira, La Santísima Trinidad, Les Antonietes, Dúo Fàcil i La Trup. També hi haurà lloc pel cicle Queralt Riera, tres espectacles d’aquesta autora amb veu singular dins el panorama teatral català, que abordaran tres temes tan complexos com la prostitució, la pornografia i l’abús infantil.

Arts visuals

Una de les novetats que ofereix la Brossa aquesta temporada és la consolidació d’un espai permanent dedicat al poeta. L’exposició, comissariada per Anna Llopis i titulada Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, col·loca la fascinació al centre de tota creació poètica. Aquesta proposta dialoga amb Other trash: stop theatre, l’exposició col·lectiva comissariada per Salva G. Ojeda, Max Azemar i Luca Calderó fruit de la col·laboració amb la Sala d’Art Jove. Al llarg de tota la temporada es podran veure, també, les instal·lacions de les tres guanyadores de la convocatòria PostBrossa: Principi, principi, principi, de Mar Reykjavik; Això no és res, d’Irena Visa, i Les plenàries i les tènies, de Jose Begega.

Art sonor: Primavera Santos

El centre es reafirma en la programació d’un espai dedicat a l’art sonor amb la celebració de la Primavera Santos, una cicle integral a l’entorn de la figura de Carles Santos. La proposta inclourà una exposició, a cura d’Ona Balló, que vol relacionar Santos amb les generacions passades i futures i, al voltant, hi haurà una programació d’activitats que anirà des de la poesia sonora a l’experimentació musical. Lluís Nacenta serà l’encarregat de curar el Festival Inaudit, un espai de recerca sonora.

Pensament

La voluntat de generar diàleg i pensament travessa les programacions d’arts en viu, arts visuals, art sonor i mediació, però es manifesta plenament amb les activitats paral·leles, com la Ràdio Ralet-Ralet, presentada per Cinc Cèntims, o les propostes de cocreació i de participació en xarxa amb altres entitats, com els festivals de performance i relectures performàtiques ARTefACTE (amb Club9, L’Estruch i Santa Mònica) o una nova edició del festival TRO (amb Edicions Poncianes i La Sullivan), que ofereix, aquesta vegada, reflexions de naturaleses diverses sobre la mort, els llindars i el renaixement.

Educació i Mediació

Enguany, Juana Dolores és la responsable de crear una instal·lació videopoètica amb els alumnes de tercer d’ESO de l’Institut-Escola L’Eixample de Barcelona dins del programa En Residència. Un projecte que consolida el compromís de la Brossa amb la mediació, un eix que es manté i que s’amplia amb l’oferta d’activitats educatives a l’entorn de Joan Brossa i de projectes de curs que fomenten la creació i el diàleg amb creadors, com les “càpsules indisciplinades”.

Suport a la creació

Com a fàbrica de creació, el Centre de les Arts Lliures té una àmplia oferta de projectes i programes de suport a la creació. Una gran quantitat de propostes que s’exhibiran aquesta temporada són fruit d’aquestes convocatòries. A més a més, a l’inici de la temporada es comunicaran els seleccionats de la segona residència d’investigació a l’arxiu Joan Brossa i dels Ajuts Hermann Bonnín de projectes escènics i, al llarg de l’any, s’anunciaran diferents convocatòries d’investigació, creació, producció i publicació amb un pressupost de 83.000 €.

La imatge gràfica de la temporada

La imatge gràfica d’enguany és obra de la dissenyadora Marian Vélez, fruit d’una convocatòria pública. Amb l’imperatiu Pinta! Retalla! Enganxa!, la imatge dialoga amb la voluntat del centre de convidar el públic a adoptar una mirada juganera, però no naïf . “El repte és estar disposats a sorprendre’ns, meravellar-nos i jugar, però sempre amb la ironia necessària per no empassar-nos gat per llebre. Aquestes normes del joc ens col·loquen en un lloc de resistència i ens permeten teixir i generar una proposta singular, en un context marcat per l’uniformisme”, ha afirmat la direcció artística.