El cinema àrab aterra al Baix Llobregat

Síria serà el país convidat del festival de Sant Feliu, que inclou 11documentals i llargmetratges de ficció

La desconeguda però prolífica cinematografia àrab s’instal·larà per tercer any consecutiu a Sant Feliu del Llobregat. La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya projectarà del 22 al 25 D’octubre 11 pel·lícules de ficció, algunes D’elles força comercials als seus països D’origen, i documentals reivindicatius i de denúncia. El festival, sense caràcter competitiu, vol afavorir un intercanvi professional i cultural entre cineastes, trencar els tòpics sobre el món àrab i apropar a Catalunya produccions que no tenen cabuda als circuits comercials.

Síria és el país convidat de la tercera edició. La meitat dels títols i dels actors i directors que aterraran a Sant Feliu provindran D’aquest país, per primera vegada inclòs a la mostra. Bons exemples D’aquest art compromès amb la realitat de Síria difícils de veure a Espanya són els llargmetratges de ficció Days of Boredom, D’Abdellatif Abdelhammid (2008), i Sacrifices (2002), D’Ossama Mohammad. També s’oferirà un tast del gènere documental de Síria, amb Hey, don?t forget the cumin, D’Hala Alabdallah (2008), i Déluge au pays du Baas, D’Omar Amiralay (2002).

La resta de la programació inclourà la projecció Femmes du Hezbollah, de Maher Abi Samra, una  peL’lícula que s’apropa a aquest moviment islàmic i al compromís vital contra L’ocupació del Líban de les seves dones. També s’estrenarà Jinga48, de Ula Tabari, una producció de la cadena Al-Jazeera que parla sobre la necessitat dels palestins D’anar cap a un estat propi. I es projectarà la hilarant comèdia Mascarades, de Lyes Salem, que es va imposar en L’última edició del Festival de Dubai.
 
Omar Amiralay és un dels directors que passaran aquest any pel CineBaix. Encara que desconegut entre el públic europeu, el director sirià està considerat el pare del documental àrab i és autor D’una vintena de títols compromesos i de denúncia política (entre ells Tabaq al Sardine) que recorren la recent i controvertida història D’aquell país. A les seves obres vehicula les reivindicacions de la societat civil que exerceix L’oposició contra L’adoctrinament amb el que el règim del partit Baas sotmet des de fa dècades Síria. També visitaran Sant Feliu els directors Ossama Mohamad,  Maher Abi Samra, Omar Amiralay i la realitzadora Hala Alabdalla.
 
Els organitzadors, L’ONG Sodepau i el Cinebaix, amb la col·laboració del prestigiós Festival de Beirut ?Ayam Beirut Al Cinema?iya?, aposten pel setè art com a eina de coneixement i intercanvi cultural i professional i enceten la tercera edició amb renovats suports institucionals (de L’ICIC de la Generalitat de Catalunya i de L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat),  i de la societat civil  (el col·lectiu de cineastes libanès Beirut DC i la federació Catalana de Cineclubs, entre D’altres).
 
La mostra se celebra al CineBaix de Sant Feliu, una sala de referència del cinema europeu i àrab a Catalunya. Compta amb una història força reivindicativa i estretament vinculada a la iniciativa ciutadana de Sant Feliu. Quan el 2004 el Cinema Guinart va tancar les seves portes, la forta pressió veïnal va evitar que s’especulés amb L’edifici i va acabar amb la compra del local per part de L’Ajuntament. Des de llavors, al capdavant de la sala hi ha L’Associació CineBaix, que alterna la programació sense ànim de lucre de les peL’lícules comercials amb els cicles i mostres compromeses amb el setè art. Forma part des de gener de 2009 de la Xarxa Europa Cinemas ? a la qual també hi són nou altres sales del país, algunes tan emblemàtiques com els cinemes Verdi, els Casablanca, els Méliès, els Renoir de Barcelona o el Truffaut de Girona.

Etiquetes:
,