El Cinema Truffaut estrena cicle dedicat a Sofia Coppola

El cicle començarà avui amb "Las vírgenes suicidas", l'òpera prima de Sofia Coppola

Redacció.- El primer cicle del 2024 de la Filmoteca de Catalunya i el Cinema Truffaut ens acosta a la figura d’una de les grans realitzadores del cinema contemporani, just quan es compleixen 25 anys del seu debut en la direcció. Precisament el cicle que li dediquem s’obre amb la seva òpera prima “Las vírgenes suicidas” (1999), que va rodar amb només 27 anys i que la va fer entrar de manera fulgurant en l’escena internacional. El talent natural que va demostrar en aquest primer film li va permetre desempallegar-se ràpidament del pes i la pressió del cognom Coppola o de quedar a l’ombra del seu pare Francis. A partir d’aquí, la seva carrera ha estat sòlida i farcida de títols memorables, sempre rodejada d’un equip còmplice, amb actors recurrents com Bill Murray, Kirsten Dunst o Elle Fanning, amb la producció del seu germà Roman Coppola i sempre amb un control del producte en la seva doble vessant de guionista i directora.

Sofia Coppola ha estat una renovadora de gèneres, i en certa forma una transgressora, tant des del punt de vista estètic com en la forma d’explicar les històries. Vinculada estretament al món de la moda -ha realitzat nombrosos anuncis i fashion movies en paral·lel al seu íntim amic Wes Anderson i al seu ex Spike Jonze-, la seva mirada s’ha vinculat a la generació X, i ha tingut especial predilecció pels personatges tancats en gàbies d’or imaginàries de les que es volen alliberar per trobar la seva identitat. Formalment, sempre ha creat un embolcall fascinant pels seus personatges, farcit de colors pastel. La vida de “Maria Antonieta” (2006) explicada a ritme de música pop alternativa o la particularíssima història d’amor de dos personatges desubicats al Tòquio contemporani de “Lost in translation” (2003) -pel que va obtenir l’Oscar al millor guió
original- són sens dubte els seus dos grans films de culte. El cicle es completa amb “Somewhere” (2010), una mirada crítica i vitriòlica al món de Hollywood, amb la que va guanyar el Lleó d’Or al Festival de Venècia, i “La seducción” (2017), el sofisticat remake de “El seductor” de Don Siegel.

Programació

“Las vírgenes suicidas” – 15 de gener (18:30, 20:30)

Estats Units, 1999. Intèrprets: Kirsten Dunst, James Woods, Kathleen Turner, Josh Hartnett. Gènere: Drama. Durada: 97 min.

A mitjans dels 70, en un barri residencial d’una ciutat americana hi viu en perfecta harmonia la família Lisbon. Tots els nois sospiren per les cinc belles germanes Lisbon. Tot i això, aquest paradís s’ensorra quan Cecília, la menor, se suïcida als dotze anys. Com pot conviure la bellesa més pura amb una història adolescent macabra? Aquesta és la pregunta que persegueix un d’aquells adolescents que, ja en la maduresa, encara no ha pogut oblidar els successos ocorreguts vint anys abans.

 

“Lost in traslation” – 22 de gener (18:30, 20:30)

Estats Units, 2003. Intèrprets: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris. Gènere: Drama, comèdia. Durada: 105 min.

Bob Harris, un actor nord-americà en decadència, accepta una oferta per fer un anunci de whisky japonès a Tòquio. Està travessant una aguda crisi i passa gran part del temps lliure al bar de l’hotel. I, precisament allà, coneix a la Charlotte. A més a més de l’atordiment que els produeixen les imatges i els sons de la immensa ciutat, Bob i Charlotte comparteixen també el buit de les seves vides. A poc a poc es fan amics i, a mesura que exploren la ciutat junts, comencen a preguntar-se si la seva amistat es podria transformar en alguna cosa més.

 

“María Antonieta” – 29 de gener (18h, 20:30)

Estats Units, 2006. Intèrprets: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rose Byrne, Judy Davis. Gènere: Drama. Durada: 124 min.

França, segle XVIII. El compromís matrimonial entre el futur Lluís XVI (Schwartz- man) i Maria Antonieta (Dunst) serveix per segellar una aliança entre França i Àustria. Amb només catorze anys, la ingènua princesa austríaca es veu obligada a abandonar Viena, la seva família i els seus amics per instal·lar-se a l’opulenta, sofisticada i llibertina cort francesa, on regnen les intrigues i els escàndols. La noia es rebel·la contra l’aïllament que representa la cort de Versalles i es converteix en la reina més incompresa de França.

“Somewhere” – 5 de febrer (18:30, 20:30)

Estats Units, 2010. Intèrprets: Stephen Dorff, Elle Fanning, Chris Pontius, Michelle Monaghan. Gènere: Drama, comèdia. Durada: 98 min.

Johnny Marco (Stephen Dorff) és un actor de gran èxit, la vida del qual d’excessos i luxe canvia completament quan, sense avís previ, es presenta la seva filla d’onze anys (Elle Fanning), fruit d’un matrimoni fracassat. Johnny és una estrella de cinema que viu en un luxós hotel de Hollywood, condueix un ferrari i surt amb belles dones sense comprometre’s amb cap.

 

“La seducción” – 12 de febrer (18:30, 20:30)

Estats Units, 2017. Intèrprets: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning. Gènere: Drama. Durada: 91 min.

Any 1864. Durant la guerra civil nord-americana, la tranquil·litat d’una escola femenina de Virgínia on només viuen dones es veu alterada amb l’arribada d’un soldat ianqui ferit… Remake de “El seductor”, dirigida per Don Siegel i protagonitzada per Clint Eastwood..