Premis Zirkòlika 2023

El Circ en femení triomfa als Premis Zirkòlika 2023

El premi honorífic de la trajectòria s'ha atorgat al pallasso, actor i pedagog Claret Papiol

Redacció.- Els Premis Zirkòlika 2023 havien rebut un total de 102 candidatures que optaven a 11 guardons diferents que valoren els diferents formats i estils de fer circ avui en dia a més de donar un reconeixement als projectes de formació, de circ social i de la projecció del circ. Els premis de Circ de Catalunya havien nominat un total de 25 espectacles i 5 iniciatives de formació i projecció del circ, que demostren la qualitat artística i el bon moment creatiu que té el sector.

La Gala de lliurament dels Premis Zirkòlika 2023, Nit de Circ, celebrada al Circ Històric Raluy va reunir ahir a més de 600 persones del sector del circ i va oferir un espectacle per tots els públics amb les actuacions dels artistes guardonats a la darrera edició i on s’han fet els diferents lliuraments dels Premis.

El jurat dels Premis Zirkòlika 2023 format aquest any per 30 artistes, professionals i especialistes del món del circ van decidir per unanimitat donar el premi honorífic de la trajectòria al pallasso, actor i pedagog Claret Papiol.

Premis Zirkòlika 2023

PREMI ZIRKÒLIKA AL MILLOR ESPECTACLE DE PALLASSES I PALLASSOS

“Zloty” de la companyia Pau Palaus
Per commoure i fer riure alhora, per la nostàlgia de la seva proposta, per agafar de la mà al públic i transportar-lo al seu particular univers en el que la humanitat regna al costat de l’absurd, la ingenuïtat, el desvergonyiment, l’alegria i la disbauxa. Per mostrar-nos com en el món del pallasso encara hi ha molt a dir, i per ensenyar-nos com el fracàs pot ser un nou començament.

PREMI ZIRKÒLIKA A LA MILLOR INICIATIVA DE FORMACIÓ I PROJECCIÓ DEL CIRC
“Encirca’t”,  CIPAC
Pel seu compromís en fer de la pedagogia del circ una font fonamental de coneixement, aprenentatge, valors i comunitat. Per la seva responsabilitat infatigable envers la formació i pedagogia del circ, els alumnes i les formadores. Per l’experiència i qualitat  acumulada any rere any, posant en valor aquest coneixement a través d’un centre de recursos pedagògics del circ i participar incansablement dels espais associatius  i representatius de la formació de circ a Catalunya i la resta de l’estat.

EL PREMI ZIRKÓLIKA DE VOTACIÓ POPULAR
“El Taller de Malabars: L’Espectacle”, de Moi Jordana Companyia de Circ
El vota el públic, els professionals i els aficionats al circ.

PREMI ZIRKÒLIKA A L’ARTISTA O COMPANYIA EMERGENT
Maria Palma, pel seu nou espectacle: “La veu submergida”
Per reeixir en el propòsit de sorprendre amb una original i arriscada proposta multidisciplinar en la que es capbussa en les profunditats per trobar-se a sí mateixa i alhora pel resultat de la seva exploració per esbrinar quins són els límits del circ contemporani.

PREMI ZIRKÒLIKA DE RECONEIXEMENT AL CIRC SOCIAL
Els Malabars Modulars de l’Associació d’Artistes ‘CIRCA’
Per la recerca i desenvolupament d’enginys que permeten la pràctica dels malabars a totes les persones independentment de la seva situació física o intel·lectual.
A més per realitzar tallers divulgatius, educatius i de formació per professionals i millorar la qualitat de vida de les persones i el seu entorn més proper.

PREMI ZIRKÒLIKA AL MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARPA “GaudíRem”, del Circ Smile
Per mantenir viva la itinerància pròpia del circ amb un espectacle familiar que fusiona amb encert tradició i modernitat i per l’obertura de CirColibrí, un espai pioner establert a Premià de Mar, en el que a més de ser una carpa en la que presentaran espectacles, acull la primera escola de circ del nostre país dirigida per una família circense amb un circ propi.

PREMI ZIRKÒLIKA AL MILLOR NÚMERO DE CIRC
“Exit 21”, de Juan Carlos Panduro 
Per l’alta qualitat tècnica mostrada en una disciplina complexa i exigent físicament com és la de les verticals i per la poesia escènica que transmet el seu art.

PREMI ZIRKÒLIKA AL MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE CARRER
“H”, de la companyia La Córcoles 
Per combinar el circ amb la dansa i el teatre, creant un treball honest i senzill. Per a una dona que té rere seu un llarg camí artístic en el que ha anat tastant diferents disciplines artístiques com la dansa vertical fins excel·lir com funàmbula.

PREMI ZIRKÒLIKA ESPECIAL
“Després de tot, El tràiler”, de la companyia Psirc 
Per atrevir-se a endinsar-se per camins pantanosos, emprant un còctel de llenguatges escènics servit amb una arriscada dramatúrgia.
Per qüestionar el futur de la humanitat i el del propi circ.

PREMI ZIRKÒLIKA AL MILLOR ESPECTACLE DE CIRC DE SALA“Lady Panda”, de Clara Poch Masià,  Mumusic Circus
Per a una proposta que ens obre els ulls a un circ humà i poètic que neix harmònicament de dins de les entranyes, una petita obra d’art que caminant poc a poc aconsegueix anar molt lluny, mostrant-nos com menys és més i al pot petit hi ha la bona confitura

PREMI ZIRKÓLIKA A LA TRAJECTÒRIA
Claret Papiol
Per la seva tasca com pallasso i docent,  per obrir camí reinventant un altre manera de fer riure i pel seu paper en la normalització lingüística.
Per aconseguir trobar la fórmula màgica que connecta un artista amb el cor del públic.
Per ser un mestre en l’art de crear somriures i riallades, enginyós i carismàtic, per haver aportat molts grans de sorra a la dignificació del seu ofici.
Perquè el món necessita persones i artistes com ell, perquè sempre hi haurà un abans i un després d’aquest pallasso irrepetible.

Premi a la trajectòria: Claret Papiol

El jurat dels Premis Zirkòlika 2023 format per 30 artistes, professionals i especialistes del món del circ han decidit per unanimitat donar aquest any el premi honorífic de la trajectòria al pallasso, actor i pedagog Claret Papiol. Antoni Maria Claret Papiol March (Barcelona, 18/03/1954) va cofundar juntament amb Jaume Mateu a començaments de 1976 el duet de pallassos Germans Poltrona.

Claret va passar al 1980 a formar part del grup de titelles Marduix i seguidament va cofundar la Companyia Còmica La Ganga amb la que va representar l’obra El gran sidral (1983).

Al 1988 va actuar de nou amb Tortell Poltrona a Hiper-perplex-Turbo i va fundar la Companyia Claret Clown, amb la que ha creat espectacles com Karkagrankajadas (1989),  Míster Gagman o la Teorría de la Risa (1989), Ple de Buit (1991), Tours Culturals Tourmix (1998), Ipso Flauto (1999), Sóc un pallasso (2007) o K.O.L. 1714 (2013).

També ha actuat en altres produccions com Tot esperant Godot (1999), Petita feina per a pallasso vell (2009), Devos a vós (2006) o Els exploradors de l’aigua (2017); programes de TV3 com Fes Flash (1985-87) o El Capità Enciam (1993-94) i fins i tot va fer de Messieur Loyal a la primera edició dels Premis Zirkòlika (2010) i al Circ Raluy (2011)

Paral·lelament a la seva carrera artística ha exercit la docència com professor de clown a l’escola El Galliner de Girona.

Ha rebut diversos reconeixements al llarg de la seva trajectòria com el Premi Sabatot Alegre (2008), el Premi Fad-Sebastià Gasch (2008) i el Nas d’or del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (2018).