
15 gen. 2012 El Círcol Maldà es converteix en La Cova del Drac per a homenatjar el cantautor Guillem D’Efak
Pep Tosar, director del Círcol, s'estrena cantant en escena en un espectacle que combina música en directe, poesia, interpretació i un muntatge audiovisual
Música, poesia i llenguatge audiovisual són els elements principals que utilitza Pep Tosar per a oferir un elaborat espectacle biogràfic al voltant de la figura de Guillem D’Efak, músic, actor i escriptor de pare mallorquí i mare guineana que es va dedicar especialment a la cançó popular mallorquina, al blues i al jazz. Tots aquests dois ?nom manllevat D’un dels temes D’Efak- és el títol D’aquesta proposta que pren forma de documental ficcionat i que és el resultat D’una minuciosa investigació sobre la vida i obra de L’artista. Tots aquests dois es podrà veure al Círcol Maldà de Barcelona del 19 de gener al 26 de febrer.
L’espectacle es compon de diferents elements: D’una banda, un audiovisual que esdevé una de les peces del llenguatge teatral a escena. Com és sabut, una de les múltiples ocupacions de Guillem D’Efak va ser la de guia turístic. Aprofitant aquest fet, s’ha plantejat un audiovisual seleccionant algunes de les persones de L’àmbit literari, teatral i musical que ell va conèixer de prop (Josep Maria Espinàs, Josep Anton Codina, Francesc Borrull, artistes de La Cova del Drac, entre D’altres) per a entrevistar-los en un circuït que té parada en diversos paratges de la Mallorca D’efkiana,de manera que expressin en primera persona la seva experiència vital al costat D’en Guillem i la seva visió del personatge i la seva obra. Aquestes imatges es projectaran sobre un tul darrere del qual estarà situat un altre dels elements claus del muntatge: la banda de jazz Maitia Trio ?amb David Mengual al piano, Oriol Roca a la bateria i Marc Cuevas al contrabaix- amb un actor/cantant (Pep Tosar) que, recreant la figura de Guillem D’Efak, recitarà part de la seva poesia i fragments D’antigues entrevistes, declaracions i anècdotes seves, i interpretarà alguns dels seus temes més recordats com són Blues en sol, Balada D’en Jordi Roca o Tots aquests dois.
El fil argumental de L’espectacle parteix de la coneguda història del pare de D’Efak, manacorí que va tornar a Mallorca amb el fill que va tenir a la colònia espanyola fruit de la relació amb una dona negra de la tribu Ekak, i continua repassant la infància manacorina D’en Guillem en plena postguerra, els seus inicis musicals com a cantant en bandes exòtiques que actuaven a Palma i la seva fugida a Barcelona (on va tenir èxit dins la Nova Cançó i un paper important en la fundació de La Cova del Drac, entre D’altres episodis) i finalment la renúncia a L’èxit que havia conreat a Catalunya per a tornar a Mallorca, on va acabar dedicant-se a ser guia turístic.
La combinació D’aquests diversos llenguatges (música en directe, projecció audiovisual i interpretació) forma un tot poètic que reprodueix el clima històric en el qual es van desenvolupar els principals episodis vitals de D’Efak, i ofereix un particular i suggerent retrat D’una Barcelona i una Mallorca que, en vint anys, van canviat ostensiblement. Es tracta, doncs, D’una aposta original i molt treballada que té molts punts en comú amb Esquena de ganivet, L’espectacle que el mateix Pep Tosar va dedicar a la vida i obra del poeta Damià Huguet.
La figura i el creador
Guillem Fullana i Hada D’Efak, conegut artísticament com a Guillem D’Efak (Río Muni, Guinea Equatorial, 1929 ? Mallorca, 1995) va viure a Manacor des dels 3 anys i el 1964 s’instal·là a Barcelona, on va fer amistat amb Josep Maria Espinàs i es va introduir en el moviment de la Nova Cançó, de la qual va ser precursor i dinamitzador. A banda de La Cova del Drac, va fundar també el cafè-teatre La Cucafera (amb Carlota Soldevila i Fabià Puigserver), dedicat a la cançó en català. L’any 1980 torna a Palma de Mallorca. Va treballar la cançó mallorquina, el blues i el jazz i va actuar arreu de Catalunya, Andorra, Londres, Mallorca, Perpinyà i Zuric. Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet han gravat cançons de D’Efak i Núria Feliu va enregistrar Viure a Barcelona, un disc íntegre amb lletres seves. Guillem D’Efak a guanyar diversos reconeixements i premis, entre els quals la Medalla D’Or de les Illes Balears (pòstuma, el passat 2011) i, com a escriptor, va cultivar poesia, teatre i narrativa.
Pep Tosar, director del Círcol Maldà, és llicenciat en Art Dramàtic per L’Institut del Teatre i acumula ja una nodrida experiència com a actor, director, productor i escriptor. En solitari, ha creat La casa en obres (Premi especial de la crítica Serra D’Or al millor espectacle i finalista als premis MAX com a millor espectacle revelació), Somnis de somnis, Molts records per a Ivanow i Nocturn, una dramatúrgia a partir dels llibres D’Antonio Tabucchi. Al cinema ha participat com a actor en més de 30 pel·lícules i ha treballat també en diverses sèries de televisió a Catalunya i a L’estat espanyol.