El Col.legi D’Arquitectes revisa l'arquitectura de Bagdad amb una exposició

La mostra es pot visitar fins al 13 de setembre a la seu barcelonina del Col.legi D'Arquitectes de Catalunya

Ciutat del Miratge. Bagdad, de Wright a Venturi és L’estudi més complet que s’ha dedicat a L’arquitectura moderna occidental de Bagdad
La mostra recupera els projectes construïts i no construïts a la ciutat iraquiana de Bagdad, planejats durant els mandats del rei Feissal II i del president Saddam Hussein. Es recullen ?a través de maquetes, panells, projeccions i documentals’ algunes de les obres planificades des de L’any 1955, quan l’Oficina de Desenvolupament Iraquià (organisme públic que es dedicava a la millora D’infraestructures, pobles i ciutats) va decidir transformar Bagdad en una urbs comparable amb qualsevol gran capital occidental. Arquitectes com Le Corbusier, Alvar Aalto, Frank L. Wright, Walter Gropius, Constantinos A. Doxiadis, Josep Lluís Sert o Ricardo Bofill, entre d’altres, van ser cridats a treballar en col.laboració amb professionals iraquians. No obstant això, molts dels projectes es van interrompre amb el cop D’estat de 1958.

Després de dues dècades, aquesta iniciativa va ser recuperada per Saddam Hussein, que va donar un nou impuls a L’activitat constructiva de la ciutat, de nou truncat per les successives guerres que ha patit el país. La mostra, comissariada per L’arquitecte i professor d’Estètica de L’ETSAB Pedro Azara, ha estat produïda per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECI), l’Ajuntament de Barcelona i la Casa Àrab, i compta amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Bagdad. L’exposició es complementa amb un catàleg del mateix títol, editat per Pedro Azara, coordinat per Laura Martínez i publicat per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Etiquetes:
,