El Col·lectiu Desasosiego

El Col·lectiu Desasosiego torna amb l’obra “Un segundo bajo la arena”

L'espectacle es podrà veure a El Maldà i es tracta d'un espectacle creat a partir de “Bodas de sangre” de Federico García Lorca

Redacció.- El Col·lectiu Desasosiego torna a El Maldà per segona temporada amb el seu primer, però ja premiat, espectacle Un segundo bajo la arena creat a partir de Bodas de sangre de Lorca. L’espectacle es podrà veure del 27 de desembre al 21 de gener a El Maldà.

El projecte de la jove companyia, que va tenir molt bona acollida la temporada passada, parteix d’aquesta trama amb una nova dramatúrgia que explora, a més a més, altres conceptes com la solitud, l’aïllament, la interrupció i el retorn a la celebració. “Nosaltres sempre diem que és un spin-off de Bodas de sangre, perquè agafem l’obra de Lorca, un moment concret d’aquesta obra, i creem una peça nova amb personatges nous i una situació diferent”, comenta l’actriu Camille Latron.

L’espectacle està plantejat com una experiència on el públic es converteix en un nou convidat que permet reprendre la celebració interrompuda i concloure el ritual del casament. En aquest escenari, es desdibuixen les línies que separen públic i intèrprets, de manera que tothom seu a les taules d’aquest banquet nupcial, xerra, brinda i comparteix un vespre de celebració. “El que és bonic és que el fet de tenir el públic tan a prop, el fa diferent, en una mateixa funció tens detalls de cada personatge que et poden fer viure la història d’una manera o d’una altra, i això a mi em sembla preciós” afegeix l’actor Pol Toro.

La peça mescla teatre i música, “hem incorporat música original, amb poesia de Lorca, i hem buscat una essència espiritual amb tons andalusos i folklòrics.” comenta Gaspar Corts, encarregat de l’espai sonor.

Els temes principals d’Un segundo bajo la arena són la comunitat, el temps i el ritual entès com a celebració. Aquests tres conceptes es treballen generant una atmosfera que esdevé protagonista i evoluciona al llarg de l’espectacle, interpretat per Carla Coll, Camille Latron, Pol Toro i Gaspar Corts i dirigit per Alex Solsona. “Fugim del dramatisme de Bodas de sangre per donar-li una sortida de ritual, de celebració, li donem un final alternatiu”, afegeix l’Alex Solsona, director i dramaturg de l’espectacle. La peça remarca la importància de ser conscients del passat per reprendre el futur, la importància de la memòria històrica i també dels rituals en la societat, que serveixen per celebrar en comunitat.

Un segundo bajo la arena ha rebut el Premi Moritz de FiraTàrrega a la millor estrena de carrer 2022 i el Premi al Millor Espectacle Novaveu dels Premis de la Crítica 2022, també va ser nominat als Premis Teatre Barcelona com Millor espectacle de proximitat. A més a més, l’espectacle ha dut a terme una extensa gira durant el 2023 per teatres i festivals catalans i espanyols de renom com Kaldearte al País Basc, Festival Límbic a Sitges, Festival Teatro Olite a Navarra, Rerelteló, Festival Eva, Festival Tangent, etc. I al 2024 ja tenen tancades funcions arreu de Catalunya i d’Espanya.

 

Sinopsi

Tres de les convidades i un dels músics del casament entre El Novio i La Novia han quedat atrapades al banquet, esperant la tornada de la resta de convidats, que han marxat degut a un seguit de contratemps. Entre trossos de pastís, flors seques i espelmes gastades narren el que ha passat a un públic que esdevé convidat de la celebració.

Un segundo bajo la arena és un espectacle que mescla teatre i música en directe a partir de l’argument de Bodas de sangre de Federico García Lorca. Un espectacle plantejat com una experiència on el públic es converteix en un nou convidat que permet reprendre la celebració interrompuda i concloure el ritual. Es desdibuixen les línies que separen públic i intèrprets, de manera que totes seiem a les taules d’aquest banquet nupcial, xerrem, brindem, i compartim un vespre a la fresca.

 

Fitxa artística

Idea: Col·lectiu Desasosiego (Alex Solsona, Carla Coll i Camille Latron)
Dramatúrgia: Alex Solsona, Carla Coll i Federico García Lorca
Direcció escènica: Alex Solsona
Direcció d’actors: Pau Serés
Espai i il·luminació: Camille Latron
Interpretació: Carla Coll, Camille Latron/Eva Ferrés, Pol Toro i Gaspar Corts
Espai sonor: Gaspar Corts

Producció executiva: Pau Caselles
Fotografia: Maria Alzamora

Coproducció: Suport a la creació de Fira Tàrrega
Amb el suport de: Festival Z, Ajuntament de Girona, Ajuntament de Figueres, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Nau Ivanow

Agraïments: Alicia Sáez, Jordi Duran, Paula Vilatje, Nicolás Arce, María de los Reyes Vallejo