El concert inaugural de BarnaSants 2016 reivindica la jota com a origen de la cançó protesta

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra posaran veu a l’espectacle inaugural, producció pròpia de BarnaSants 2016

El Festival de cançó d’autor BarnaSants dóna el tret de sortida a la seva 21a edició amb el concert Jotes de combat: compromís i poesia, que tindrà lloc el proper dijous 21 de gener a les 20.30h i anirà a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra. El Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, escenari imprescindible del BarnaSants i que aquest any celebra el seu 25è aniversari, serà l’espai que acollirà la inauguració del festival que s’allargarà fins al 14 d’abril amb una programació de més de 100 concerts.

Segons la llegenda, la jota va ser inventada per Aben Jot, un poeta àrab revolucionari que va ser expulsat de València per la seva rebel·lia. Des de llavors, ha format part del repertori de molts artistes del nostre país, algun dels quals seran els que posaran la veu a l’espectacle inaugural. A part de jotes, també oferiran boleros, fandangos, seguidilles, cants de batre… cançons per la revolta i la millora de la societat.  La banda que acompanyarà als artistes protagonistes del concert estarà formada per Jordi Fusté, Josep Lanau ‘Mitxum’, Kike Pellicer, Sergi Molina, Merxe Martínez, Xavier Lozano, i com a artistes convidats hi haurà el dolçainer Pau Puig i la rondalla del Guardet Lo Cantado.

La primera setmana de festival també es podran veure el concerts de Víctor Manuel i Guiem  Soldevila el divendres 22 de gener al Palau de la Música i al Harlem Jazz Club, respectivament, i de Jordi Gil el dissabte a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet. Diumenge serà el torn de Toti Soler a la Sala La Violeta d’Altafulla i de Claudio G.Sanna al Harlem Jazz Club.

 

MÉS DE 100 CONCERTS EN 85 DIES

Al llarg dels gairebé 4 mesos que dura el BarnaSants, el festival reuneix el bo i millor de la cançó d’autor dels Països Catalans, amb una bona representació d’artistes europeus i la mirada també posada en Llatinoamèrica, especialment en Veneçuela.

 

Països Catalans: de l’Alguer a la Catalunya Nord

En aquesta nova edició del BarnaSants la gran família musical dels Països Catalans hi serà al complet, amb noms tan interessants com Marina Rossell, Cris Juanico, Mirna, Ivette Nadal, Rusó Sala, Gemma Humet, Enric Hernáez, Toti Soler, Guillem Ramisa, Joan Colomo, Paco Ibánez, Xavier Baró, Dani Flaco, Arturo Gaya i Laia Oliveras, Carlos Sadness, Claudio G.Sanna que representarà l’Alguer, o bé Pere Figueras de Ponellà, la Catalunya Nord, entre d’altres. També hi seran presents les Illes, amb el concert del menorquí Guiem Soldevila i amb un concert molt especial a Alcoi de Maria del Mar Bonet. Pau Alabajos, Joan Amèric, Andreu Valor o Feliu Ventura són alguns dels artistes del País Valencià que també formaran part de l’extensa programació de BarnaSants 2016.

 

I l’europea?

Els més de 100 concerts programats aquest any també inclouen artistes de l’Estat espanyol com Luis Pastor, Jabier Muguruza, Martirio oIsmael Serrano entre d’altres. Compartiran protagonisme amb cantautors d’altres parts d’Europa com per exemple Dominique A, referent de la cançó independent gal·la o els italians Pepe Voltarelli i Fiorino.  

 

Un abril llatinoamericà, amb un focus posat a Veneçuela

Aquest any el BarnaSants presenta un focus especial a Veneçuela, acollint quatre concerts especials de cantautors del país: Cecilia Todd, Amaranta i José Delgado vindran fins a Barcelona a mostrar les seves darreres creacions al mes d’abril. Tots junts oferiran el Concert x Veneçuela, el 9 d’abril a Luz de Gas, en què les seves veus s’uniran a les dels cantautors catalans, per oferir a la recta final del BarnaSants un homenatge a la lluita per la transformació social i cultural a la República Bolivariana de Veneçuela.

Pel que fa a la resta de Llatinoamèrica, el festival ha programat les actuacions de dos uruguaians també el mes d’abril: Daniel Viglietti i Daniel Drexler. Finalment, la cubana Aurora Feliù (filla de Vicente Feliù, fundador del Movimiento de la Nueva Trova a Cuba) presentarà el seu repertori propi el dia 1 d’abril al Harlem Jazz Club.