El Conjunt de Centcelles, element del Patrimoni Mundial de Tàrraco  

Entre els dies 28 i 30 de juny s'organitza el Congrés El monument tardoromà de Centcelles: dades, context, propostes

Redacció.- L’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF), amb el patrocini del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (PIAC) organitzen, entre els dies 28 i 30 de juny de 2022 el Congrés El monument tardoromà de Centcelles: dades, context, propostes.

Aquest Congrés vol plantejar de manera tranversal el tema de la naturalesa i funcions d’un monument difícil d’interpretar i explicar, i sobre el qual s’han fet diverses hipòtesis, i analitzar els resultats fins ara assolits, amb la intenció d’avançar en el seu coneixement.

El Congrés comptarà amb la presència activa dels màxims especialistes en les diverses disciplines (arqueologia, història, història de l’art i teologia) que cal tenir en compte en l’estudi del monument. El congrés vol ser obert, caracteritzat per ponències innovadores i enriquit per del debat científic entre tots els participants. No es tracta de repassar una vegada més les diverses hipòtesis sobre Centcelles –d’altra banda, prou conegudes– sinó de sospesar les dades que ofereix la recerca arqueològica, els elements que aporten els diversos contextos històrics en què sembla inscriure’s el monument, i els diversos vectors, arqueològics, iconogràfics i documentals, relatius a la seva decoració musiva i pictòrica actualment existent o bé presumible.

Més de vint especialistes de centres de recerca i universitaris d’arreu d’Europa hi participen, i diverses institucions del país i internacionals, com l’ICAC, IEC i el DAI, aporten la seva col·laboració.

El Congrés es desenvoluparà en tres jornades al Seminari de Tarragona i al mateix conjunt monumental. El darrer dia, en l’acte de cloenda del Congrés, s’homenatjarà la figura del Prof. Dr. Theodor Hauschild.

Les llengües oficials seran tres: català, castellà i italià. Les ponències i alguns altres materials seran publicats com a actes del Congrés en la col·lecció Studia Archaeologiae Christianae de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.