El Cosmocaixa revela les formes secretes de la natura a l’exposició “Nanocosmos”

L'exposició està formada per fotografies fetes per l'escriptor i cineasta Michael Benson amb l'ajuda de microscopis del Canadian Museum of Nature

Redacció.- La bellesa i les formes insospitades del món microscòpic queden al descobert al Museu de la Ciència CosmoCaixa, primera parada de l’exposició itinerant Nanocosmos. La realitat oculta a l’ull humà, produïda per la Fundació ”la Caixa”. La mostra presenta 36 fotografies fetes amb microscopi electrònic de l’artista Michael Benson amb les quals ens ofereix una mirada diferent, que s’endinsa en l’escala més petita de la flora i la fauna. L’exposició es pot veure de manera gratuïta a la plaça de la Ciència de CosmoCaixa fins al 22 de juny i permet veure la bellesa del que és invisible per a l’ull humà: des de les antenes i l’espiritrompa d’una papallona fins a l’ala d’una libèl·lula o els estams d’una flor.

Art, alta tecnologia i ciència es fusionen en aquesta nova exposició, que constitueix un viatge pel món natural a escala submil·limètrica. Benson, fascinat des de sempre per la frontera entre el que veiem i el que no veiem, aconsegueix imatges imponents i reveladores de la vida que és invisible alsulls. L’autor ha fet servir un microscopi electrònic de rastreig del Canadian Museum of Nature de Ottawa i ha aconseguit capgirar els usos d’aquesta tecnologia, que fins ara havia estat al servei de la ciència. Benson la utilitza ara per crear art en forma de 36 imatges digitals en blanc i negre, minuciosament processades i assemblades, que retraten la complexitat de la flora i la fauna.

En les imatges es poden veure, per exemple, les estructures de les diatomees, un grup d’algues unicel·lulars que constitueixen un dels tipus més comuns de fitoplàncton. Les diatomees absorbeixen cada any entre 10.000 i 20.000 milions de tones de diòxid de carbó i són responsables d’entre el 20 i el 50 % de l’oxigen total que penetra anualment a l’atmosfera terrestre. De la mateixa manera, es poden veure de prop els radiolaris, un tipus de zooplàncton que es troba a tots els oceans del planeta i que presenta un esquelet gairebé sempre compost de sílice i de formes geomètriques similars a poliedres regulars.

La relació dels insectes amb les plantes també atrau l’atenció i el focus de Benson. A l’exposició s’hi pot veure amb detall un insecte tan petit com és el pugó, que mesura entre 1 i 3 mil·límetres, i del qual arribem a veure fins i tot l’estilet, que utilitza per perforar les plantes i extreure’n nutrients. Així mateix, es poden observar els palps, apèndixs vellosos de les papallones, que els ajuden a assaborir el menjar per determinar si és comestible, o els ulls i les antenes d’una abella, com també les ales d’una libèl·lula, que li permeten assolir velocitats d’entre 35 i 54 km/h.

Totes aquestes curiositats es podran conèixer a l’exposició. Per aprofundir-hi més, el Museu de la Ciència CosmoCaixa oferirà també visites comentades amb un educador, tant per públic general com per a públic escolar, que permetran establir un diàleg amb els participants i resoldre dubtes que puguin sorgir al voltant d’aquest tema tan apassionant.

Etiquetes: