El creador argentí Mariano Pensotti presenta a Temporada Alta Los años

L’espectacle, que és estrena a l’Estat, presenta a escena simultàniament la vida d’un mateix protagonista amb 30 anys de diferència

Redacció.-  Mariano Pensotti, un dels creadors argentins més internacionals present en els grans festivals europeus, torna per cinquena vegada a Temporada Alta per presentar la seva estrena a l’Estat de Los años. L’espectacle, que es veurà a El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt el 26 i 27 de novembre, proposa un joc de paral·lelismes entre el present i el futur del protagonista.

Los años explica la història de Manuel en dos moments molt diferents de la seva vida: quan té 30 anys (l’any 2020) i quan en té 60 (l’any 2050). La particularitat de la proposta escènica és que els dos moments vitals es representen de forma simultània, dialoguen entre si i s’interfereixen de forma permanent. Sobre l’escenari, el públic veu l’escenografia duplicada, fet que permet contrastar el present amb el futur.

El protagonista és un arquitecte que, quan té 30 anys, decideix fer un documental sobre un nen que viu sol i, per poder sobreviure, anar a l’escola i tenir un àpat diari, s’inventa una família. Amb la voluntat d’ajudar-lo, el jove arquitecte decideix fer un documental de la vida del nen que tindrà conseqüències inesperades pels dos.

Trenta anys després, amb 60 anys i després de voltar pel món, Manuel retorna a l’Argentina amb l’objectiu de trobar aquell nen, ara convertit en adult, per saber què n’ha sigut de la seva vida i gravar un nou documental.

L’autor, a més, ha volgut introduir un tema d’actualitat que marcarà el desenvolupament de l’obra: en el 2050, imagina com un partit d’extrema dreta està a punt de guanyar les eleccions a l’Argentina amb l’argument de tornar a ser colònia espanyola i així, poder formar part de la Unió Europea. De forma paradoxal, planteja un escenari en el qual la gent ja no vol veure gravacions visuals i ha començat a valorar molt les arts en viu, així que el teatre es converteix en el gran art del moment.

Amb aquest muntatge, Pensotti planteja preguntes existencials que faran reflexionar a l’espectador, com què podem esperar del futur, que passarà d’aquí a 30 anys amb les ciutats i les persones, com serà el futur per als nens més vulnerables, com es veurà el present des del futur o de quina forma pot una obra d’art transformar una vida.

El dramaturg i director argentí torna a desenvolupar la seva particular afició per incorporar la pantalla a escena projectant el documental que filma sobre el nen que per sobreviure tot sol i evitar que el fessin fora de casa seva va inventant-se una família.

Los años és un dels espectacles que forma part de la programació del festival gironí dins del cicle Connexió Iberoamèrica, que cada any presenta diverses propostes d’artistes llatinoamericans provinents de diversos països per proporcionar una visió àmplia del que es va cuinant a l’escena sudamericana. En aquesta ocasió arriba al festival gràcies a la gira produïda pel Festival d’Automne de París.

Aquesta és la cinquena vegada que Pensotti dirigeix un espectacle a Temporada Alta després de fer parada amb El público (TA20), Arde brillante en los bosques de la noche (TA17), Cineastas (TA13) i La marea (TA08). L’autor argentí forma part del Grupo Marea, una productora uruguaiana dedicada a la generació de projectes culturals amb una especial atenció en les arts escèniques i la música.