
24 juny 2021
Sobre el ballet inèdit de Robert Gerhard inspirat en les falles d’Isil que s'estrenarà durant el festival
El Dansàneu obre la seva línia de publicacions amb Els focs de Sant JoanRedacció.- S’ha presentat a la Biblioteca de Catalunya el primer llibre de la col·lecció Dansàneu Publicacions del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, dedicat al ballet inèdit Els focs de Sant Joan del compositor Robert Gerhard (Valls, 1896 – Cambridge, 1970) i que s’inspira en les festes del foc d’Isil. Aquesta iniciativa reflecteix i dona continuïtat a l’activitat de la Secció d’arts escèniques i música del Consell Cultural, que s’expressa anualment a través de la celebració del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2021.
El llibre és un recull de cinc articles especialitzats a càrrec de diversos autors. L’encapçala un pròleg de Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i un text de contextualització titulat El laboratori de les Valls d’Àneu de la directora de la col·lecció i del festival, Rut Martinez. Signen la resta d’articles el folklorista i fallaire Jan Grau, el musicòleg Oriol Pérez Treviño, el cofundador de FICTA Edicions, Marti Ferrer, el pianista Miquel Villalba i la directora del Ballet Contemporani de Catalunya, Marina Quera. El volum es clou amb un recull de patrimoni fotogràfic sobre les falles, centrat principalment en l’arxiu Català Roca cedit al Consell Cultural així com fotografies de Robert Gerhard i el seu univers creatiu.
L’acte celebrat aquest passat dimarts a Barcelona, en el qual van assistir una setantena de persones (omplint d’aquesta manera l’aforament permès), va comptar amb la participació de la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, que va destacar el vincle de Gerhard amb la BC, atès que va ser-ne conservador i va treballar amb Higini Anglès. Part del Fons Gerhard es conserva a la Biblioteca de Catalunya, així com a l’Institut d’Estudis Vallencs (representants de l’entitat van ser presents a l’acte) i l’arxiu de la Universitat de Cambridge. Igualment van tenir lloc les intervencions del folklorista Jan Grau, que va posar en valor el significat de les festes de foc, molt especialment en el cas del Pirineu (recordem que les falles van ser reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2016), el musicòleg i especialista en Gerhard Oriol Pérez Treviño, que va recordar la dimensió europea de Robert Gerhard i la seva importància en tant que “el compositor català més important del segle XX”, i l’editor de FICTA Marti Ferrer, editorial gironina que juntament amb el pianista Miquel Villalba han impulsat aquesta recuperació patrimonial que compta amb el suport del Dansàneu.
Per últim, el pianista Miquel Villalba i la companyia Ballet Contemporani de Catalunya van oferir un breu fragment d’aquest ballet inèdit que es podrà veure de forma íntegra i en la seva estrena absoluta el dijous 29 de juliol a les
19.00 h a l’església de Santa Maria d’Àneu, a Escalarre, en el marc del 30è Dansàneu.
El Dansàneu ha recuperat amb la presentació d’aquest dimarts el seu acte anual adreçat a la comunitat d’Àneu en la diàspora i obert al públic en general, així com també una de les activitats suspeses l’any passat a causa de la pandèmia: el tast de productes aneuencs amb el qual es va cloure la jornada a la terrassa de Llevant de la Biblioteca de Catalunya.