El Dansàneu presenta les primeres actuacions de l’edició de 2022

El Festival de Cultures del Pirineu, Premi Nacional de Cultura 2021, tindrà lloc del 24 al 31 de juliol

Redacció.- La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, fa les seves primeres passes malgrat les incerteses que planteja la pandèmia. Aquest dimarts, a les vuit del vespre i al Paller de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al nucli urbà d’Esterri d’Àneu, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu ha presentat la imatge de l’edició de 2022, la 31a del festival que aquest any ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Es tracta d’una fotografia original d’Ana Amorós i Lewis Blakely realitzada per al projecte pirinenc L’Arbre Humà de l’acordionista de Ribera de Cardós Roser Gabriel i Pla, una proposta que ha comptat amb el suport del Dansàneu en la seva fase de producció i edició discogràfica i que ha format part de la programació de la darrera edició del festival.

A l’acte de presentació hi ha assistit la pròpia Roser Gabriel que ha destacat la importància de comptar amb el suport d’un festival com el Dansàneu a l’hora d’articular projectes d’una envergadura notable com és el cas de L’Arbre Humà, gestat a mig camí entre el Pirineu i Finlàndia, on Gabriel finalitza el seu màster en música tradicional a la prestigiosa Sibelius Academy.

La presentació del cartell s’ha acompanyat de l’avançament d’algunes primeres actuacions ja confirmades per a l’edició de l’estiu de 2022. En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha donat a conèixer tres primeres propostes com són l’espectacle inaugural previst per al diumenge 24 de juliol a dos quarts de vuit del vespre al Prat de Rinau, un espai natural magnífic situat a Esterri d’Àneu. Obrirà el festival l’actuació de l’OMAC, l’Orquestra de músiques d’arrel de Catalunya, amb l’espectacle Trencadís que ja va obrir la darrera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, amb la qual el Dansàneu manté una relació de treball en xarxa estable. Recordem que l’OMAC és una formació orquestral integrada per trenta-un músics joves, amb una tímbrica atractiva i sorprenent, nascuda amb esperit d’innovació i experimentació i amb la voluntat de fer arribar a nous públics creacions originals de qualitat de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans. Trencadís és un espectacle de nova creació signat pel jove compositor olotí Daniel López a partir de poesia post-contemporània en llengua catalana. Els autors musicats són Enric Casasses, Clara Fiol, Anna Gual, Sònia Moya, Mireia Calafell, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero i Rosa Vilanova.