El Dansàneu reivindica el Pirineu com a escenari cultural

Programant una trentena d'espectacles d'alt nivell del 24 al 31 de juliol vinents

Redacció.- A dues setmanes per a l’inici del Dansàneu, el proper 24 de juliol, el festival escalfa motors en el que vol ser una reivindicació del Pirineu com a escenari cultural de primer ordre gràcies a l’articulació d’un programació que inclou una trenta d’espectacles que mesclen dansa, música i patrimoni i que convida artistes nacionals i també alguns d’internacionals d’alt nivell. En aquest sentit, els responsables del festival ultimen els preparatius per rebre els primers creadors que faran residència a les Valls d’Àneu amb l’objectiu de mostrar els seus treballs en entorns patrimonials que defugen la massificació i que aporten “un valor afegit” a les accions artístiques que s’hi presenten.

Promogut pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que l’any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i arrel pirinenques amb un eslògan prou manifest: “Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar”. Més espectacles -una trentena en total, amb una programació diària desplegada en tres franges horàries: matinal, vespertina i de nit- i una major ambició artística que es tradueix en posar el focus no només en l’exhibició dels projectes sinó també en les residències d’artistes en el territori amb la voluntat de fidelitzar el públic ja existent i sumar-ne de nou.

La 31a edició del Dansàneu, que s’inaugurarà amb una proposta de gran format, l’OMAC – Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) el diumenge 24 de juliol en un espai natural magnífic com és Prat de Rinau, a Esterri d’Àneu, i culminarà el 31 de juliol amb l’actuació del ballarí Jon Maya a Santa Maria d’Àneu i un espectacle multidisciplinar a Sorpe (Alt Àneu) sobre l’obra Solitud de Caterina Albert/Víctor Català,  portarà fins a les Valls d’Àneu una trentena de propostes artístiques ben diverses que posen en valor aquesta vall pallaresa i ofereixen una mirada al territori des de diferents angles. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni s’hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l’accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d’un territori sense equipaments escènics.

“Per a nosaltres és important que referents de la nostra cultura contemporània com Carme Sansa, Marina Rossell o Quico Pi de la Serra pugin a les Valls d’Àneu en el marc d’un festival que també programa artistes com Marc Parrot, Joana Serrat o les Tarta Relena, que acaben d’actuar a festivals com el Primavera Sound o el Sónar”, apunta Rut Martínez, directora del Dansàneu. “Després de dos anys molt difícils, enguany també gosem convidar artistes internacionals que són referents en els seus àmbits respectius, com el pianista luxemburguès Francesco Tristano o el ballarí anglès Julyen Hamilton”, afegeix.

Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa-, el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l’escriptora Itxaro Borda– o el ballarí Pol Jiménez, entre d’altres, acaben de configurar la programació d’aquest 2022.

Més dansa i d’alta qualitat amb ballarins multipremiats

En l’àmbit de la dansa, crearan per al Dansàneu artistes reconeguts com és el cas de la ballarina i coreògrafa basca Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020 en la categoria d’interpretació) que, juntament amb el també ballarí Igor Bacovich, actuaran amb l’inspirador pianista luxemburgués Francesco Tristano, un dels noms més reputats de l’escena clàssica i contemporània actual. Es tracta sens dubte d’una de les perles del Dansàneu d’enguany i tindrà lloc el dimecres dia 27 de juliol, a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu – la Guingueta d’Àneu. De fet, aquesta proposta obre un cicle de petit format que també convidarà el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo – el dijous 28 de juliol a les 19.30 h, a l’església dels sants Just i Pastor, a Son- i la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, una referència en l’àmbit de la improvisació, que actuaran a la plaça Major d’Isavarre (Alt Àneu) el divendres 29 de juliol a les 19.30 h.

Un altre Premio Nacional de Danza del Ministerio de Cultura espanyol és Jon Maya, director de la companyia Kukai Danza i que compta amb tres Premis Max, que crearà per encàrrec del Dansàneu un solo de cloenda el diumenge 31 de juliol a les 19.30 h a Santa Maria d’Àneu. Maya, coneixedor com pocs del folklore basc, compartirà la seva mirada singular i contemporània als elements clau de la dansa tradicional basca.

Encara en l’àmbit de la dansa, el Dansàneu d’enguany mostrarà la darrera coreografia de la flamant Premi Nacional de Cultura 2022, Núria Guiu, que presentarà l’espectacle Cyberexorcisme a la plaça Major d’Isil, en col·laboració amb 5 Tik Tokers. La proposta, que s’ha pogut veure recentment al Mercat de les Flors de Barcelona, servirà de preludi a l’actuació d’una altra ballarina resident al Mercat aquesta temporada: Aina Alegre, que farà tàndem ni més ni menys que amb Marc Parrot el dissabte 30 de juliol -en aquest cas, al recinte firal d’Esterri d’Àneu.