El dijous 11 de juliol arrenca el Festival Z 2024 amb una festa-espectacle inaugural a càrrec de L’Última Merda Col·lectiu

El Festival Z 2024 s'allargarà fins al diumenge 14

Redacció.- El pròxim dijous 11 de juliol arrenca el Festival Z 2024 a Girona i Salt, que s’allargarà fins al diumenge 14; un espai de diàleg professional que fomenta la reflexió al voltant de la creació escènica jove per contribuir a la seva visibilització i professionalització. Aquest festival d’arts en viu creades per joves de menys de 30 anys acollirà 16 projectes escènics: 6 espectacles acabats, 3 creacions en procés i 6 embrions escènics. A més, la inauguració del festival serà una festa-espectacle-activitat a càrrec de L’Última Merda Col·lectiu, ‘La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t’, i se celebrarà dijous 11 a les 18 h al Teatre Municipal de Girona.

Torna el Festival Z aquest 2024 de l’11 al 14 de juliol a Girona i Salt, una mostra d’arts vives i d’espectacles creats per joves de menys de trenta anys. El festival va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de contribuir en la visibilització i la professionalització de creadores escèniques joves, i aquest any assumeix la direcció la gestora cultural Eva Ferré.

Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies de menys de trenta anys que estiguin treballant en l’àmbit de les arts en viu, el Festival Z es projecta com una plataforma d’acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya. Per a fer-ho, aposta per mantenir una programació abastable, que permeti conèixer i atendre les necessitats diverses de cada companyia, alhora que els ofereix mentoratge i diverses càpsules formatives. A més, el festival acull diferents activitats professionals que complementen la programació escènica, amb l’objectiu de generar oportunitats de qualitat i de negoci.

El lema de l’edició d’enguany neix del projecte desenvolupat amb l’alumnat del batxillerat escènic de La Salle i de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona. Aquest “Fora de lloc” es posa en contacte amb els valors i missions del festival i posa l’accent en tot allò que queda fora d’escena. El concepte ob skené, que designava l’espai on tenia lloc la mort de personatges a la tragèdia grega (darrere de l’escenari, per no ferir la sensibilitat dels espectadors), esdevé un pretext per tractar tot allò que queda fora de l’escena actual i per què.

Però, què és allò obscè avui en dia? Quin és el lloc per les que són massa? Massa joves, massa inexpertes? Què delimita el que pot i no pot mostrar-se? Quin és el lloc de les que estem fora de lloc?

Aquest 2024 es torna a col·laborar amb el centre d’investigació escènica C.I.N.E. i el Festival Ciclop de Sineu, a les Illes Balears. Aquest acord es tradueix en la convocatòria Residència SUB30, un projecte de residències creuades i exhibició tant a Girona com a Mallorca, en el marc dels festivals i espais involucrats.

Programació per dies

La programació escènica del Festival Z 2024 comptarà amb 6 espectacles acabats, 3 creacions en procés i 6 embrions escènics. La inauguració del festival serà una festa-espectacle-activitat a càrrec de L’Última Merda Col·lectiu: La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t.

DIJOUS 11 DE JULIOL

Teatre Municipal de Girona

18:00 h: Inauguració amb L’Última Merda Col·lectiu – La festa (menys) fora de lloc del Festival Z: amiga, ubica’t

DIVENDRES 12 DE JULIOL

El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

10:00 h: Danceoke Z

10:30 h: Futurs escènics imminents! – Presentació de projectes Z

12:30 h: Aperitius Z Fem Matx!

Centre Cívic Sant Narcís

16:00 h: Am I Bruce Lee de Kernel Dance Theatre. Aquest espectacle és accessible amb sobretítols, audiodescripció, bucle magnètic individual, so amplificat i visita tàctil. Projecte finançat per l’INAEM, Ministeri de Cultura i Esport i per la Unió Europea – Next GenerationEU en col·laboració amb Teatro Accesible.

Teatre Municipal de Girona

19:00 h: Perla de Francesca Vadell i Companyia Les Pinyes. Aquest espectacle és accessible amb sobretítols, audiodescripció, bucle magnètic individual i so amplificat en col·laboració amb Teatre Accesible.

DISSABTE 13 DE JULIOL

El Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt

10:00 h: Danceoke Z

10:30 h: Aèria de Júlia Suñer i Joan Thió (assaig obert)

11:30 h: Yo soy una fiesta de La Resistència Teatre (assaig obert)

12:30 h: Aperitius Z Fem Matx!

Centre Cívic Sant Narcís

17:00 h: Caterina de la Companyia La Dona Calba

Plaça Pallol de Girona

18:30 h: Vibra! d’Arnau Pérez

Teatre Municipal de Girona

19:00 h: Coordenades del Col·lectiu Atles (assaig obert)

DIUMENGE 14 DE JULIOL

Estudi Taller Carles Fontserè

11:00 h (recollida del bus a la Plaça Poeta Marquina de Girona): Escenes fora de lloc. Excursió escènica a l’Estudi Taller Carles Fontserè de Porqueres amb els espectacles S’Albufera de Maya Triay i Mariona Jaume i SOT Daniela Brown & Eduard Paredes, acompanyats d’un pícnic musical.

Padrines 2024

En la primera edició del festival, es va iniciar l’estratègia Padrines per poder col·laborar amb professionals del sector d’ampli recorregut. Així doncs, el Z convida a una selecció de professionals estratègiques obertes a la creació jove i a generar sinergies amb les companyies convidades.

Aquesta acció facilita la complicitat i la relació intergeneracional entre aquestes gestores culturals i programadores i les companyies joves. La convivència durant tots els dies de festival permet que els intercanvis siguin distesos i les relacions es consolidin, així com que les joves creadores s’apropin amb confiança i proximitat a aquests agents professionalitzadors per a establir vincles que poden ser molt enriquidors per al desenvolupament dels seus projectes i trajectòries professionals.

Les padrines del Festival Z 2024 són:

 • Aina Juanet, productora de la Nau Ivanow
 • Ana Gómez, Tècnica en Música i Arts Escèniques a l’Instituto Cervantes
 • Arnau Vinós, cap de producció i professionals de la Mostra Igualada
 • Cristina Cazorla, directora artística de Trapezi Reus
 • Imma Fernández, periodista d’El Periódico
 • Margarida Troguet i Taüll, vicepresidenta del CoNCA
 • Maria Hervàs, productora del Teatre Nu
 • Marta Angelats, tècnica de Joventut i Cultura de l’Ajuntament de Vilablareix
 • Marta Barceló, codirectora del C.I.N.E. i del Festival Ciclop
 • Mònica Garcia Gené, producció i distribució a MònicaDeGira
 • Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega
 • Sisu Villodre i Armengol / Edi López Marin / Miqui Pujol Palou, responsables i impulsors de la cooperativa d’iniciativa social Efecte Mosquit