El director belga Fabrice Murgia estrena Dies blancs

L'espectacle és el resultat d'un conveni de col·laboració entre el Lliure i l'Institut del Teatre

Redacció.- Per tercera temporada consecutiva, el Teatre Lliure i l’Institut del Teatre coprodueixen plegats l’espectacle anual del projecte IT Teatre, la companyia de l’Institut del Teatre. Aquest cop, n’assumeix la direcció el belga Fabrice Murgia, director del Théâtre National Wallonie-Bruxelles, que ja va ser al Lliure el 2018 amb La tristeza de los ogros. Així doncs, el 27 de gener s’estrena a Gràcia, Dies blancs, un espectacle de trets fantàstics que parla del pas de la joventut a la vida adulta, i d’allò que implica en la pèrdua d’ideals, de la integritat, la felicitat i el compromís que mantenim al llarg de la vida amb nosaltres mateixos.

Dies blancs s’inspira lliurement de la premiada novel·la gràfica Ce jours qui disparaissent, de Timothé Le Boucher (Ed. Glénat, 2017, Premi dels llibreters de còmic 2018, Premi al millor relat curt dels BDGest’Arts 2018 i Premi Còmic 2018 Llegir de Limoges). Explica la història de l’Andrea, un/a jove activista -sense gènere definit- que torna de la contracimera de Gènova (2001) on li han buidat un ull en un context de violència policial. Pocs dies després, constata que es desperta un dia de cada dos sense recordar res del dia abans. A poc a poc, s’adona que realment viu aquest dia perdut, però a través d’una altra personalitat que es comporta i actua seguint valors i ideals molt diferents als seus. L’Andrea començarà una lluita contra el seu alter ego per reapropiar-se de tot el seu ésser.

“L’espectacle és una metàfora de com perdem, al llarg de la vida, el nen que portem dins nostre”, ha explicat el director belga, per qui és recurrent en els seus muntatges abordar els efectes del pas del temps. De fet, l’acció de Dies blancs comença el 2001 i s’acaba el 2067. Murgia fa ús de la tecnologia per envellir digitalment els actors en escena, que són projectats com si duguessin una màscara virtual.

Dies blancs està concebut com un dispositiu de “cine-teatre” i l’escenari funciona com un plató de cinema amb tres espais diferenciats, en què l’acció passa al mateix moment que s’enregistra i es mostra a l’espectador.

Els vuit intèrprets de Dies blancs són graduats de l’Institut del Teatre, seleccionats per formar part d’aquest projecte. Són Sara Adan Vich, Ricard Boyle Coll, Guillem Font, Aida Llop Garcia, Miriam Moukhles, Lluis Oliver Berga, Adam Purti Del Ruste i Caterina Tugores Ferrer. Tots interpreten el personatge de l’Andrea en diferents moments de la seva vida, reconeixible gràcies al pegat que duu a l’ull.

Projecte IT Teatre

El projecte IT Teatre mostra la voluntat compartida per totes dues institucions de promoure el contacte dels graduats de l’Institut del Teatre amb les expressions escèniques més interessants i innovadores d’Europa, pròximes al seu esperit generacional i amb una trajectòria provada. En les dues anteriors edicions, hi han participat els creadors escènics Roger Bernat, que va dirigir Flam (temporada 19/20) i Marta Pazos, al capdavant de Viaje a la Luna (temporada 20/21).

“Projectes com aquest, donen un valor públic a les institucions. Cal continuar treballant perquè segueixin vius i que, fins i tot, siguin replicats internacionalment”, ha declarat Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliur, durant la presentació del projecte. Per la seva banda, Sílvia Ferrando, directora de l’Institut del Teatre, ha celebrat que les dues institucions de banda i banda de la plaça Margarida Xirgu es relacionin per “construir relats plegats” i ha destacat la rellevància del projecte ja que “significa molt per als graduats poder tenir accés als circuits professionals, als escenaris”.

El projecte neix a l’Institut del Teatre el curs acadèmic 2016/2017 com un forma d’apropament pedagògic i professional a la realitat actual de l’ofici. Les persones que integren l’equip artístic del projecte de cada temporada se seleccionen amb una audició (prèvia inscripció) i reben una beca de suport durant els mesos que dura el procés de creació. Aquest període d’aprenentatge i treball culmina amb l’estrena i representació d’una peça escènica en un espai d’exhibició públic o privat del circuit professional.