El director d'escena Krystian Lupa imparteix la lliçó inaugural del curs acadèmic 2014-2015 de l’Institut del Teatre

Els alumnes de l’Institut del Teatre van omplir el Teatre Ovidi Montllor per escoltar la lliçó magistral

L’acte es va iniciar amb els discursos institucionals del president de la Diputació Salvador Esteve, i del gerent i director general en funcions de l’Institut del Teatre Jordi Roig.

El president de la Diputació, Salvador Esteve, que també ho és de l’Institut del Teatre, va recordar en el seu discurs, que a principis d’any es va aprovar el pla estratègic de la institució amb «la voluntat de revisar-lo i actualitzar-lo contínuament». Segons Esteve, el desenvolupament d’aquest pla estratègic permetrà «que l’Institut del Teatre segueixi sent un centre de referència en el camp de les arts escèniques».

Esteve es va dirigir directament als alumnes presents i els va demanar dedicació, esforç, il·lusió i capacitat de treball i de creació: «La feina que teniu davant no és fàcil, però el camí és ple de suggeriments apassionants i us portarà a una meta que val la pena», els va dir.

També va tenir paraules d’agraïment envers el professorat: «Als directors i directores de les escoles, als professors, us vull agrair la vostra gran professionalitat, i us demano que la reforceu, que no defalliu en la vostra tasca com a docents».

Per la seva banda, Jordi Roig, va destacar la voluntat de la direcció del centre de posicionar nacional i internacionalment l’Institut del Teatre, «com a centre de líder de l’ensenyament, la investigació i la difusió de les arts escèniques catalanes», destacant que «l’educació i la formació són la millor inversió per a un mateix, per a la societat i per al país».

Roig va repassar els principals projectes desenvolupats actualment per l’Institut del Teatre, com ara la consolidació dels estudis de grau en art dramàtic i dansa, dels ensenyaments tècnics com a referència estatal, l’impuls als postgraus i màsters, la creació de l’Observatori de les Arts Escèniques Aplicades i la projecció internacional amb la presència de l’IT a la Quadriennal de Praga, el portal EscenaIbam, i l’adscripció a les organitzacions Elia (The European League of Institutes of the Arts) i ITI Unesco (International Theatre Institute)

 

Lliçó magistral per inaugurar el curs

Posteriorment, el director d’escena Krystian Lupa va fer la lliçó inaugural. Lupa ha estat guardonat amb el Premi Europa per al Teatre de l’any 2009, considerat el Nobel de les arts escèniques, i dirigirà l’espectacle “Tala” de Thomas Bernhard al festival Temporada Alta de Girona els dies 31 d’octubre i 1 de novembre.

La professora Mercè Managuerra va ser l’encarregada de presentar Krystian Lupa, a qui va formular les primeres preguntes de la lliçó relacionades amb la seva entrada en contacte amb el teatre. «El teatre és un regne estrany. Cal retrocedir fins la infantesa. Hi ha molt teatre entre els nens», va dir Lupa rememorant com es va sentir atret pel teatre de ben petit.

Lupa va repassar el seus orígens com a estudiant i les seves primeres experiències a l’escola de cinema: «És per culpa de Godard que em van fer fora de l’acadèmia de cine» i va afegir irònicament «Més tard ell em va dir que estava de sort per haver-la deixat». També va reflexionar sobre la seva vivència del fet teatral: «Estic segrestat pel teatre. Vaig dir que el deixaria quan em comencés a repetir, però no ha estat així” i va recordar les seves experiències pofessionals: «Al principi el públic no s’adonava que recreava Tadeusz Kantor fins que vaig acabar aportant coses pròpies». Per acabar presentant la seva concepció d’una posada en escena: «M’agrada donar llibertat a al públic. Hem d’apartar-nos de l’art que dóna a l’espectador idees determinades».

Lupa també va fer les seves recomanacions als alumnes: «Als estudiants els diria que ser actor és molt difícil i estrany. És ser músic i instrument alhora» emplaçant-los a ser valents en els seus propòsits artístics: «Per què ets actor si no t’atreveixes’».

 

Els alumnes prenen l’escenari

En finalitzar la lliçó magistral va ser el torn pel protagonisme dels alumnes. Simulant una improvisació els alumnes de l’Escola Superior de Tècniques de l’Espectacle (ESTAE) van teatralitzar el canvi d’escenari per preparar les següents actuacions del programa i els alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) van pujar des de platea per simbolitzar el descobriment de l’espai escènic.

 

(Foto Judit Contreras)