El documental “Quan plou sobre mullat” s’estrena a Filmin

A través de set històries ubicades a l’Estat espanyol, el llargmetratge recorre les múltiples crisis socials i econòmiques dels darrers 50 anys

Redacció.- El documental de l’Observatori DESC i la productora Bruna, Quan plou sobre mullat. 50 anys de neoliberalisme, crisi rere crisi, ja està disponible al catàleg de la plataforma Filmin. A través de set històries de Sagunt a Barcelona i de Múrcia a Huelva, i amb la participació d’una vintena de testimonis, experts i activistes, el llargmetratge recorre les crisis superposades dels últims 50 anys que han empitjorat les condicions de vida i els drets socials de la ciutadania en àmbits com la salut, el medi ambient, la feina, l’habitatge, les cures i la natura. La peça audiovisual s’acompanya d’un llibre homònim, escrit per 35 autores i editat per Icaria Editorial, que arribarà a les llibreries el 30 de juny.

El projecte neix arran d’una línia de treball de l’Observatori DESC encetada ara fa uns anys de prospecció, denúncia i reflexió sobre les conseqüències socioeconòmiques, democràtiques, culturals i ambientals que avui s’arrosseguen fruit de l’expansió del neoliberalisme durant les darreres dècades. Finançat per l’Agència Catalana del Desenvolupament, se suma a altres treballs de l’entitat com ara la pel·lícula Después de las ocho (2020) i el llibre Béns comuns i necessitats col·lectives (2021).

QUAN PLOU SOBRE MULLAT, EL DOCUMENTAL

El llargmetratge, coproduït amb la productora audiovisual Bruna i la col·laboració d’EntrePobles, recorre les crisis i transformacions de les darreres dècades, un viatge de Sagunt a Barcelona i de Múrcia a Huelva a través de 7 casos que narren l’impacte a la vida de la ciutadania des dels anys setanta fins a l’actualitat.

Quan plou sobre mullat relata el tancament als anys vuitanta de l’empresa siderúrgica Altos Hornos del Mediterráneo tot i la gran mobilització popular, una mesura del que es va batejar com a reconversió industrial per poder formar part de la Comunitat Econòmica Europea. També analitza la transformació del Port de Barcelona: d’un gran port industrial a un macro port de mercaderies i de passatgers, i la seva estratègia paral·lela de desindustrialització.

El film mostra el model agroexportador, que viu la zona de Múrcia, un territori que ha arribat a subministrar el 50% de la quota de mercat dels enciams per a tota Europa en una dècada. Una altra de les crisis que repassa el llargmetratge és la bombolla immobiliària i el seu esclat el 2007, el rescat financer, la desinversió pública i l’augment de les concessions privades. En aquest sentit, treballadores de l’atenció sociosanitària denuncien la precarització i l’intrusisme de les grans empreses multiserveis en l’àmbit de les cures, a causa de l’externalització de serveis per part de l’administració.

També en l’àmbit laboral i dels drets socials, l’audiovisual viatja fins a Huelva per mostrar les males condicions de treball i residencials en què es troben les treballadores dels camps de fruits vermells, les quals viuen en assentaments improvisats. Per acabar, el documental ofereix una mirada crítica sobre la transició energètica i l’aliança públicoprivada en la distribució dels fons de recuperació Next Generation.

La coproducció de Bruna i l’Observatori DESC compta amb una vintena de testimonis i expertes en la matèria: extreballadores d’Amazon, estibadors del Port de Barcelona, familiars i extreballadors d’Altos Hornos, treballadores dels camps de Huelva, el periodista i activista David Fernàndez, l’advocat laboralista Vidal Aragonés, l’historiador Rafa Burgos o l’economista i expresident de la Diputació de València Manuel Girona Rubio, entre d’altres.

El documental es va preestrenar a la sala Zumzeig el passat 24 d’abril i també en digital a Público.es.

 

Etiquetes: