El dramaturg Lucas Ranzani s’ha proclamat guanyador del IX Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic de Temporada Alta

Una edició especial que s’ha pogut seguir de manera presencial i també a distància en streaming

Redacció.- El dramaturg argentí Lucas Ranzani s’ha proclamat guanyador del IX Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic després d’imposar-se a la catalana Lara Díez. Aquest diumenge s’ha celebrat la final del torneig a la sala Timbre4 de Buenos Aires, en el marc de Temporada Alta Iberoamèrica i en una edició especial que s’ha pogut seguir de manera presencial i també a distància en streaming.

El públic ha decidit que el text guanyador fos Promoción de verano, escrit  per Ranzani i interpretat pels actors Emilia Rebottaro i Maximiliano Lovicek que explica la història de Rebeca i Luciano: ella va saber ser reina de la primavera, ell mai va ser especialment agraciat, però tots dos conserven la mirada jove i a tots dos els agrada el mar. Per la seva banda, Lara Díez ha quedat finalista amb el text Khwam Sukh Sarmiento, que també va quedar finalista del Torneig de Dramatúrgia de Temporada Alta 2020. Han fet de mestres de cerimònia Los Pipis, Matias Milanese i Federico Lehman.

El IX Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic ha estat organitzat per Temporada Alta, l’Institut Ramon Llull i la sala Timbre4, amb la col·laboració de la Fundació SGAE. En aquesta edició, a banda de Lara Díez, també hi ha participat la dramaturga balear Mar Pla, guanyadora del Torneig de Dramatúrgia de Balears 2020 amb el text Mami-fera. Per primera vegada, les autores dels textos en català no han pogut viatjar a l’Argentina a causa de l’actual situació sanitària i han assumit el repte de traduir els seus textos al castellà així com de dirigir i assajar a través de Zoom amb actors argentins.

En aquestes nou edicions del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, la victòria catalana s’ha produït 5 vegades. Ho han aconseguit Roger Pera (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El crédito), Marta Barceló (Tocar mare) i Cristina Clemente (Las lentes para mirar cargadores). Argentina s’ha imposat els anys 2015, 2018, 2020 i 2021 amb els textos de Leandro Airaldo, Carolina Steeb, Valeria di Toto i ara Lucas Ranzani.

El Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic posa punt final a Temporada Alta Buenos Aires, però l’edició iberoamericana del festival segueix fins al 27 de febrer a Lima. Temporada Alta Iberoamèrica se celebra a les ciutats de Buenos Aires, Montevideo i Lima, amb una programació que aquest any s’ha adaptat al context de pandèmia actual amb una vintena de propostes per veure de manera presencial i a distància. En aquesta edició, s’hi han pogut veure quatre espectacles de casa nostra: les interpretacions per Zoom d’Ivan Benet: Informe para una Academia i d’Anna Alarcón: Psicosis de las 4.48; l’Audioguía para supermercados en tiempos de pandemia, de CaboSanRoque; i Se respira en el jardín como en un bosque, d’El Conde de Torrefiel. Es tracta de quatre espectacles que s’han estrenat a Temporada Alta i que ara s’han adaptat per poder-se veure també a l’altra banda de l’Atlàntic.