El fantàstic català més recent desembarca a Sitges 2021

‘El páramo’, de David Casademunt, i ‘Y todos arderán’, de David Hebrero, s'afegeixen a la programació

Redacció.- Les últimes produccions de cinema fantàstic tindran la seva cita a la 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Títols de directors consolidats com Álex de la Iglesia amb Veneciafrenia o Paco Plaza amb La abuela, es presentaran a Sitges al costat d’altres obres representatives del panorama fantàstic estatal més recent com David Casademunt amb El páramo.

El debut del català David Casademunt, El páramo, tindrà la seva estrena mundial a Sitges, en Secció Oficial Fantàstic a Competició. La pel·lícula, protagonitzada per Inma Cuesta i Roberto Álamo, narra la tranquil·la vida d’una família que viu aïllada de la societat i que es veu pertorbada per una criatura terrorífica que posarà a prova els llaços que els uneixen. També s’incorpora, en sessió especial, l’èpica de terror Y todos arderán, segon llargmetratge de David Hebrero. Una epopeia sobre la cerca de venjança d’una mare contra el poble que li va fer perdre al seu fill, amb Macarena Gómez, Rodolfo Sancho, Ana Milán i Rubén Ochandiano.

Aquests dos títols se sumen a altres films espanyols ja anunciats en Secció Oficial Fantàstic a Competició: la inquietant cinta de ciència-ficció Tres, del premiat Juanjo Giménez, amb Marta Nieto i Miki Esparbé, i l’estrena mundial de Visitante, òpera prima d’Alberto Evangelio, amb Iria de Rio, Miquel Fernández, Jan Cornet i Sandra Cervera, sobre una crisi matrimonial que es converteix en un thriller fantàstic de realitats paral·leles.

En les sessions especials incloses en la Secció Oficial Fantàstic es podran gaudir tres propostes molt esperades. L’estrena mundial de Veneciafrenia, d’Álex de la Iglesia, amb la seva impactant mescla de slasher i giallo; l’anhelat retorn de Paco Plaza amb La abuela, un malson amb guió de Carlos Vermut, i la premiere dels quatre relats d’Historias para no dormir, el retorn de la mítica sèrie creada per Chicho Ibáñez Serrador cinquanta anys enrere, que reuneix les millors figures del fantàstic espanyol actual com Rodrigo Cortés, Rodrigo Sorogoyen, Paco Plaza i Paula Ortiz, al costat d’un repartiment de luxe.

El fantàstic espanyol serà present en bona part de les seccions del Festival. A Panorama Fantàstic es podran veure dues estrenes mundials. La cinta de terror gallega Jacinto, de Javi Camino, sobre un nen atrapat en el cos d’un adult, i la terrorífica road-movie en furgoneta La pasajera, dirigida per Raúl Cerezo i Fernando González.

 

Recuperació de clàssics

A més de l’última collita de cinema fantàstic espanyol, la projecció de clàssics ocuparà un lloc destacat a Sitges 2021. Dins de la retrospectiva dedicada als homes llop, “La bèstia interior”, es veuran El bosque del lobo (Pedro Olea, 1970), i El retorno del hombre lobo (Paul Naschy, 1981), dos films imprescindibles en la història del nostre cinema. Naschy serà recordat per partida doble, ja que la secció Seven Chances programarà El aullido del diablo, obra de 1987 dirigida pel director i actor madrileny.

Sitges Classics recuperarà dues cintes espanyoles més. El extraño viaje, de Fernando Fernán Gómez, una obra de culte escrita a partir d’un argument de Luis García Berlanga, i la còpia remasteritzada en 4K d’El dia de la bestia, d’Álex de la Iglesia.

En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, es projectaran dues produccions catalanes que s’engloben a la retrospectiva “Catalunya Imaginària”. Es tracta de La banyera (Jesús Garay, 1989), en la qual un home que pateix amnèsia intenta localitzar un testimoni de l’assassinat de la seva amant, i La dama del alba (Francesc Rovira Beleta, 1966), una cinta fantasmagòrica sobre una misteriosa desaparició.