El Festival (a)phònica, presenta l'exposició 'Veus de la Mediterrània'

La mostra ja s'ha pogut veure a Torroella de Montgrí, Barcelona i Manresa

El Festival de la Veu de Banyoles, L'(a)phònica, presenta Veus de la Mediterrània, una exposició que mostra per primera vegada un estudi de la veu com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània. Es podrà visitar gratuïtament des del dissabte 11 de juny fins al diumenge 3 de juliol al Museu Darder. Espai D’Interpretació de L’Estany, de Banyoles.

Cada cultura té moltes veus i cada persona moltes maneres de dir, de parlar i de cantar. A les ribes i a les illes del Mediterrani occidental hi ressonen una munió D’exemples vocals que construeixen cada situació, cada moment de quotidianitat o D’emoció compartida. Les fronteres expressives són ben difícils de precisar. La varietat sonora és notable però a cada indret, per molt lluny que sigui, retrobem el record de veus conegudes. Les deu llengües parlades amb continuïtat territorial al Mediterrani proper ?unes derivades del llatí i les altres de la família afroasiàtica- s’han intercanviat durant segles gestos i entonacions, fonemes i mots, mentre els cants manllevaven melodies i timbres. L’exposició Veus de la Mediterrània mostra per primera vegada un estudi de la veu, un dels patrimonis immaterials més importants de la Humanitat, com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània.

El projecte, produït pel Museu de la editerrània de Torroella de Montgrí amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació e la Generalitat de Catalunya), ha estat comissariat per un dels principals especialistes en la música D’arrel mediterrània, el Dr. Jaume Ayats i Abeyà i coordinat pel músic Joaquim Rabaseda, i compta amb una sèrie D’enregistraments audiovisuals realitzats entre L’agost del 2008 i L’octubre del 2009. L’exposició està dividida en diferents àmbits: ?La veu, un artifici humà? i ?Les llengües, el territori? emmarquen les tècniques D’expressió vocal i L’entorn geogràfic i social; ?Les veus per a la comunitat’ i ?La veu per a L’altre? presenten dues vessants de la comunicació compartida: L’espai ritual i el diàleg interpersonal; per acabar, ?L’espai de les veus’ submergeix el visitant en cinc situacions sonores suggestives.

Aquesta exposició, que ja s’ha pogut veure a Barcelona, a Manresa i a Torroella de Montgrí, entre altres indrets, forma part de les activitats paral·leles de la vuitena edició del Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, que tindrà lloc del 24 al 26 de juny i comptarà amb propostes per a tots els públics, amb la veu com a protagonista. Un cap de setmana amb 16 espectacles i una desena D’activitats paral·leles de gran interès artístic (més del 75% de les propostes són gratuïtes), per descobrir i redescobrir veus, grups i formacions.

Etiquetes:
,