El Festival (a)phònica de Banyoles tanca amb èxit la dinovena edició

Els concerts amb entrada han comptat amb un 80% d'ocupació de mitjana

Redacció.- El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha tancat amb èxit la dinovena edició, que ha tingut lloc del 30 de juny al 2 de juliol a la capital del Pla de l’Estany. Des de l’organització es fa una bona valoració tant per l’afluència de públic com per les propostes programades. Durant aquest cap de setmana, s’han pogut veure una quarantena de propostes amb la veu com a protagonista. De les onze activitats de pagament, tres han exhaurit totes les localitats: Rodrigo Cuevas, La Ludwig Band i Mireia Vives i Borja Penalba, i els concerts amb entrada han comptat amb un 80,6% d’ocupació de mitjana.

Concerts en diversos racons de la ciutat, veus d’estils i característiques diferents, formacions variades, i descobertes artístiques. La dinovena edició de l’(a)phònica ha ofert un festival de ciutat, amb la complicitat i implicació de diferents entitats i organismes, i una programació de qualitat amb artistes consagrats i altres emergents. 44 propostes amb grans noms de l’escena musical, tant nacional com de projecció internacional, tres estrenes, dues propostes especialment ideades per a l’(a)phònica, una actuació en primícia a Catalunya i dues presentacions a comarques gironines, entre d’altres, que han fet gaudir el nombrós públic que ha passat pel festival.

Així mateix, l’(a)phònica ha seguit teixint i ampliant complicitats amb entitats i organismes tant de la ciutat i la comarca com d’arreu del país, i ha esdevingut motor de creació. Ha comptat amb vincles amb el Taller de Músics, Fira Mediterrània Manresa, la Biblioteca Comarcal del Pla de l’Estany, o Òmnium Pla de l’Estany, entre d’altres, sense oblidar l’Escola Municipal de Música de Banyoles, amb qui s’ha coorganitzat el concert del Cor Jove i l’Orquestra Simfònica de l’EMMB i també la col·laboració del cor a l’actuació de Mazoni, en què també hi van col·laborar els alumnes de Batxillerat Artístic de l’INS Brugulat.

El festival s’implica i col·labora en àmbits molt diversos, una manera de seguir potenciant la vida cultural i musical de la ciutat. Pel que fa a la programació artística del festival, entre les propostes gratuïtes destaquen les accions de Cor de Teatre que s’han pogut veure durant els tres dies a la plaça dels Estudis. Bon veïnatge, un espectacle estrenat en la primera edició del festival, ha servit per celebrar el 25è aniversari de la formació banyolina, amb ple a totes les funcions que han ofert. També han passat pel festival les veus de Pau Vallvé, Mazoni, Isaac et Nora, Les Mécanos, 4GAMI, Mar Pujol, 97 Onzas, Boom Boom Fighters & Cookah P.

Pel que fa a les activitats de pagament, la mitjana d’ocupació ha estat del 80,6 % i s’han exhaurit tres de les onze propostes: Rodrigo Cuevas, que va presentar el seu nou treball a l’Estrella Damm Club Natació Banyoles, amb un inici de concert marcat per la pluja; La Ludwig Band, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, i Mireia Vives i Borja Penalba, que van acomiadar el seu projecte conjunt al Teatre Municipal de Banyoles amb la col·laboració especial de David Fernández. Durant el festival, també s’han pogut veure les actuacions de Maestro Espada a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, Bachcelona Akademie amb Carlos Mena al Teatre Municipal, Cocanha al Claustre del Monestir, Toni Casassas a la capella de Sant Martirià del Monestir de Sant Esteve, l’espectacle Tinc un paper, de Marc Parrot i Eva Armisén al Claustre del Monestir, on també va actuar Quico Pi de la Serra, i Maria Coma a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Cal destacar que aquesta edició ha assolit la xifra màxima pel que fa a les entrades venudes respecte totes les edicions.

Un circuit per la ciutat, per a tots els sentits

Durant el festival, l’(a)phònica ha ofert un reflex de la vida cultural i musical del territori durant l’any, mitjançant diverses disciplines. Així, s’han pogut veure instal·lacions artístiques com Dimonis, de cabosanroque al Monestir de Sant Esteve i Votz, a La Llotja del Tint; exposicions com Dibuix en directe a l’Espai Eat Art de la Fundació Lluís Coromina; s’han pogut descobrir veus emergents als Tast de concerts amb les veus de L’Arannà, Swimming in a Pan, Selva Nua, Sara Aldana, Nerea Bassart Trio, Xiomara Abello, i Hugo Arán; i s’han pogut escoltar les veus del Cor Gran de l’EMMB i la 21a Trobada de Cantaires del Pla de l’Estany, entre d’altres. També cal fer una menció especial a la Conversa il·lustrada amb Pilarín Bayés, creadora de les il·lustracions de la imatge gràfica del festival d’enguany. La dibuixant va visitar l’exposició Dibuix en directe, va participar en una xerrada oberta amb il·lustradors que participen a l’(a)phònica, amb la conducció de Mariona Masgrau, i es va trobar amb nombroses famílies que havien recopilat i pintant els seus propis dibuixos, a l’activitat La ruta de les làmines.

Un any més la imatge gràfica del festival ha estat creada per l’estudi Enserio. Enguany, el fil conductor ha girat al voltant de les dones d’aigua.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 i en aquests anys hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Manu Chao, Tarta Relena, Nacho Vegas, Salvador Sobral, Vinicio Capossela, Santi Balmes amb Clara Segura i Fluren Ferrer, Dr. Calypso, José González, Viggo Mortensen i Rafel Plana, Micah P. Hinson, Jorge Drexler, Maïa Vidal, Joan Margarit & Carles Margarit, Standstill, Juan Perro, Mishima, Las Migas, Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Cançons de la veritat oculta, Martirio, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Amanda, Ariel Rot, Albert Pla, Miguel Poveda, Feliu Ventura o Maika Makowski, entre molts d’altres. El Festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles i està gestionat integralment per l’empresa Alter Sinergies.

Etiquetes: